Tak komu dáme hlas?

Uveřejněno dne 29 června 2023 000 10:01
Zelená perla za rok 2022 se vybírá z výroků dvanácti osob. Z osmnácti výroků ve finále jich má nejvíce senátor Tomáš Jirsa

26.6.2023
BRNO [Děti Země]
Autor: Miroslav Patrik, tel: 603 574 289

Z hlediska množství má největší šanci získat Zelenou perlu 2022 se svými čtyřmi antiekologickými výroky starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa.

Po dvou výrocích pak mají předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a zastupitelka města Pyšely Dana Drábová, senátorka Daniela Kovářová a bývalý prezident Miloš Zeman.

Nezávislá komise, složená z devadesáti čtyř osob, nyní rozhoduje o vítězi.

Výsledky ankety Zelená perla 2022 budou zveřejněny v pátek 30. června 2023 v 11 hodin na tiskové konferenci v Ekologickém institutu Veronica (Panská 9). Soirée k anketě proběhne od 19 hodin.

„Ze zaslaných výroků veřejností jsme uznali dvacet šest od dvanácti osob, přičemž ve finále je osmnáct výroků od všech dvanáct osob, takže nezávislá komise má z čeho vybírat. Mezi nimi jsou i tři osoby, které v minulosti buď získaly Zelenou perlu, nebo titul Ropák za antiekologický čin,“ sdělil koordinátor ankety Zelená perla Miroslav Patrik z Dětí Země – Brno, který také třicet let organizoval anketu o antiekologický čin Ropák.

Tématem čtyř výroků starosty Hluboké nad Vltavou a senátora za ODS Tomáše Jirsy je odmítání bezzásahových území v národních parcích a ochrana Země před globálními změnami klimatu.

Předsedkyně SÚJB a zastupitelka města Pyšely Dana Drábová ve dvou výrocích považuje za možné začít stavět jaderné bloky i bez pravomocného stavebního povolení a silně relativizuje důsledky porušení stability uložišť vyhořelého jaderného paliva v zemi.

Senátorce Daniele Kovářové se ve dvou výrocích nelíbí samotný princip ochrany přírody, který prý zvyšuje ceny výrobků a služeb.

Bývalý prezident ČR, Ropák 2013 a majitel Zelené perly 2014 Miloš Zeman ve dvou výrocích odmítá existenci bezzásahových území a dále považuje Zelenou dohodu za nepřípustný fanatismus.

Silnými kandidáty mohou být i bývalý prezident Václav Klaus, který se stal Ropákem 1993 a je majitelem Zelené perly za roky 1995, 2005 a 2007, nebo předseda představenstva Vodní cesty, a. s., a Ropák 2018 Jan Skalický.

Zelenou perlu 2022 může také získat někdo z těchto osob: jednatel Evropské vodní dopravy-Sped., s. r. o., Lukáš Hradský, hydrogeolog z Přírodovědecké fakulty UK v Praze Zbyněk Hrkal, myslivec a spisovatel, Štěpán Neuwirth, primátor Českých Budějovic a zastupitel Jihočeského kraje za hnutí ANO Jiří Svoboda, místostarosta obce Dolní Morava Petr Vrzal a poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Zelenou perlu 2021 získala místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie Pynelopi Cimprichová. Děti Země – Brno v letech 1993 až 2022 také uspořádaly třicet ročníků ankety o antiekologický čin Ropák, kterou již ukončily, neboť splnila svůj hlavní porevoluční účel. Poslední titul Ropák (2021) obdržel Richard Brabec.

Odkazy na internetové stránky:
Čtenářské hlasování o Zelené perle 2022 (26.06.2023) https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ctenarske-hlasovani-o-zelene-perle-2022

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist