Němci postavili víc solárů a větrníků. A vyrobili míň proudu…

Uveřejněno dne 18 července 2023 000 11:01

Produkce elektřiny z OZE v Německu se v letošním prvním pololetí snížila o 1% navzdory spuštění provozu řady nových solárních a větrných elektráren. Za poklesem stálo méně příznivé počasí pro výrobu solární a větrné elektřiny.

Informace není žádná kachna, ale oficiální oznámení Spolkového úřadu pro životní prostředí. Co to v důsledku znamená? Když postavíte nové elektrárny, což není žádná legrace a stojí to spoustu peněz, tak logicky předpokládáte, že vyrobíte víc proudu. U obnovitelných zdrojů v to ale můžete jenom doufat, protože se musíte spoléhat na přízeň počasí. To mi přijde vzhledem k tomu, jak všude čtu, že OZE potáhnou i naší energetiku, dost šílené.

Jasně, pokud si někdo dá soláry na střechu, tak to bere jako doplněk. Vyrobí víc, nebo míň, ale stále je připojen k síti, takže ho to nijak neohrožuje. Ale pokud někdo tvrdí, že má na OZE stát energetika celého státu, tak je to postavené na hlavu. Když nebudou jiné zdroje, z čeho se bude vyrábět proud, když bude opět: „méně příznivé počasí pro výrobu solární a větrné elektřiny“?

Nejhorší totiž je, že OZE buď vyrábějí, nebo nevyrábějí. A to všechny, bez ohledu na to, kolik si jich postavíte. Když nesvítí slunce, nevyrobí nic (nebo skoro nic) jedna solární elektrárna stejně jako tisíc solárních elektráren. Když nefouká vítr, stojí jeden větrník stejně jako tisíc větrníků.

Přesto jejich zastánci tvrdí, že jich musíme postavit víc a víc a ještě víc. No oni to tvrdí logicky, protože na tom vydělávají, navíc berou obří dotace. Ale vzpamatovat by se měli politici. Německo můžou použít jako odstrašující případ.

Pokud postavíme stejně jako Němci spousty solárů a větrníků, tak se totiž stane ještě jedna věc. Až se vítr rozfouká a vysvitne sluníčko, bude proudu najednou tolik, že nikdo nebude vědět co s ním. Už dnes jsme museli investovat spoustu peněz, abychom dokázali zachytit občasné nápory z Německa. A co když ty nápory půjdou i od nás, z Polska, ze Slovenska, z Rakouska?

Kdepak, že může energetika ve střední Evropě stát na OZE, je v současné době, kdy neexistují ani zdaleka dostatečně velká bateriová úložiště, doslova nebezpečná lež. Může to být fajn doplněk na střechách, ale to je tak všechno. Ale ty miliardy na dotacích by se měly okamžitě přesměrovat na výstavbu jaderných elektráren.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist