Hoši od Ptačího potoka aneb Foglar po šumavsku ?

Uveřejněno dne 29 července 2011 000 14:27

foglarPtačí potok, Na Ztraceném… Zmírající lesy a slatě, panenská příroda a úřední zloduši, statečný boj čestných hochů  s místními chamtivci….Není to jak další příběh z foglarovek, které teprve budou napsány ?

Jenže – jsou tihle čestní duhoví hoši opravdu ti praví ořechoví ? Je vskutku snadné je jednoznačně odlišit od všemožných Bratrstev kočičí pracky ? Jak  „správně“ zařadit konání takové či onaké, je-li jeho častým hnacím motorem ani ne tak moudrost a znalost přírodních zákonů, jako spíše setrvačná umanutost, hraničící až s fanatismem ?

Odpočívaje od nejen univerzitního shonu, čtu si v poklidu chalupy denní tisk, ukořistěný v místním krámě. Často s několikadenním zpožděním, o to však pozorněji a s hlubším vnímáním souvislostí.

Sobotní Lidovky již na titulní straně šokovaly zprávami z Norska. V tomto kontextu jsou zmínky o šumavském kácení kůrovcových smrků pouhým čajíčkem.  Žádný z ekologických aktivistů se zatím ke smrkům nepoutal. No, ono také vybrat ten správný z předpokládaných tisíců určených k porážce nebylo snadné. Celá ovšem akce přitvrdila v začátku týdne. První střety s policií, prvních pár „odchycených“ zelených mučedníků. A opakovaný argumentační kafemlejnek mluvčích Hnutí Duha o tom, jak jsou porušovány předpisy takové i onaké. Ovšem ministerstvo, Česká inspekce životního prostředí, Správa NPŠ ba i klatovský soud tvrdí něco jiného…. Kde tedy vlastně berou ti duhoví chlapci  (i dívky, pane Foglare) tu svoji jistotu o vlastním životě v pravdě ? A nezpochybnitelném právu vnutit svůj pohled i masivně většinovému zbytku společnosti ? A  kde na jeho všemožné propagační propriety, od oněch poutacích řetězů po různé transparenty, berou peníze ? Jiné, než byly a jsou různé podpůrné státní granty od dřívějších ministerstev ?

Zapomeňme na chvíli na různé „mafiánské sponzory“, přetahující se o šumavské dřevo. Mám-li věřit již zmiňovaným sobotním Lidovkám, pak naše NGO obecně vděčí za své příjmy zejména mimořádně vyvinutému charitativnímu cítění české občanské společnosti. Podle této studie uvádí právě Hnutí Duha ve své výroční zprávě z roku 2009 vybranou částku 16,5 milionů Kč. Tedy Více než další populární ekoochránce Greenpeace (13,8 mil). Jistě, je to mnohonásobně méně než kupř. humanitně zaměřený Člověk v tísni (438 mil) či Adra (75,3 mil). Ale naopak více, než Kapka naděje (13,1 mil). Na co, či koho přispět je samozřejmě věc názoru. Ale také asi profesionální agresivity výběrčích – mne alespoň dosud nikdy žádní pěšáci „Kapky naděje“ nepřesvědčovali někde u metra . A  připouštím, že osud leukemických dětí je mně osobně daleko bližší, než profesionálně pochybné hry na četníky a zloděje v šumavských hvozdech.

Daleko více, než odborná naivita a přitom rozhodná sebejistota laických odpůrců šumavského kácení mne však popuzuje a současně leká chování „tamních“ mluvčích Hnutí Duha. Oni přece celý ten proces opakovaně spouštějí, oni jsou vidět i slyšet v masových sdělovacích prostředcích. Ale ejhle – oni přece nemohou zodpovídat za chování svých souvěrců, když nejsou organizovanými členy ! Pokud na někoho z nich spadne smrk – je to jeho věc či může za to ředitel Stráský. Ukázali jsme sice dětem, jak škrtat sirkami ve stodole….ale nejsou-li to přímo naše děti, není to naše věc.

Norsko, Duha, Šumava – jak se to rýmuje?

Fanatismus jakéhokoliv typu má ničivý potenciál džina puštěného z láhve. Značkovat jej jako „pravicový“ (viz současné Norsko) nebo „levicový“ (viz celosvětové akce třebas proti MMF, včetně té pražské) je čistě taxonomická záležitost. Poučení manipulátoři jistě dobře vědí o specifikách chování davu. A také o existenci herostratovských jedinců v lidských dějinách.

O hlasech právě z vedení Hnutí Duha, volajících po ukončení smírného dialogu s vládní mocí a „návratu na barikády“ jsem ve svém blogu psal již po loňských volbách. Hoši od Ptačího potoka věru nejsou hochy od Bobří řeky. Stínadla se možná bouří – ale kdo jsou momentálně Vontové a kdo de facto Manžákovci ? A kdy nějakého „magora“ napadne, že po škůdcích oné jediné pravé Šumavy by se třebas také dalo střílet ? Co vy na to, kolegové nejen z Hnutí Duha ?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist