Tatíček unijní zelené politiky má mnoho šílených následovníků, tvrdí Svobodní

Uveřejněno dne 2 srpna 2023 000 10:05

Když před časem oznámil místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, že necelý rok před vypršením jeho mandátu končí ve vysoké unijní funkci, mnoho politiků i analytiků začalo s hodnocením jeho působení v evropské exekutivě. Nizozemský politik měl totiž v Evropské komise na starosti prosazování tzv. Green dealu, tedy přechod EU k obnovitelným zdrojům energií. Např. podle předsedy Svobodných Libora Vondráčka však jeho odchod není žádným důvodem k otevírání šampaňského.

Tatíček unijní zelené politiky má mnoho šílených následovníků, tvrdí Svobodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

„Green deal a jiné projekty, na kterých má tato osoba zásadní „zásluhu“, pojedou dál. V současné EU má mnoho šílených následovníků,“ uvedl v souvislosti s Timmermansovým odchodem Libor Vondráček, předseda Svobodných.

 
„Z nikým nevolené funkce odchází sám, navíc poplácáván po zádech řadou europoslanců včetně našich Pirátů. Ve fungující organizaci by byl dávno odvolán pro nekompetentnost a absenci zdravého úsudku. Proto máme obavy, že lídra Zelené levice jen nahradí nikým nevolený další neoficiální lídr zelené levice, který bude v agendě Timmermanse plynule pokračovat. Nic nenaznačuje, že bychom měli čekat něco jiného,“ je přesvědčený Vondráček, který patří k nejhlasitějším českým kritikům bruselské „zelené politiky“. 
 
 
Politickou budoucnost Franse Timmermanse Vondráček však neřeší, neboť jde o svobodnou volbu Nizozemců. „Náš problém ovšem je, co se děje v EU. Jedinou naději na změnu směru se zdají být eurovolby v červnu 2024, kde, věříme, občané EU ze všech států pošlou unii jasný signál, že s dlouhodobou unijní politikou nesouhlasí. Po posledním období se zadlužováním, covidem a zeleným šílenstvím bude ta správná doba říct současné podobě EU jasné NE,“ dodal Vondráček. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist