„Už lidi připravují.“ Umlčování těch, kdo nevěří na oteplování. Pomalu, ale jistě

Uveřejněno dne 4 srpna 2023 000 12:17

Časy, kdy lidé nemohli opustit svůj okres, už jsou nějakou dobu pryč; na sociálních sítích už se také mohou psát o vakcínách a rouškách věci, které dříve byly zakázané. Podle některých hlasů by se ovšem podobná opatření mohla vrátit a novináři už na ně občany připravují. A to kvůli změně klimatu. Konkrétně prý hrozí, že by americký prezident mohl vyhlásit „klimatickou nouzi“, při které by se mohl omezovat vývoz ropy, dotovat rozvoj obnovitelné energie, rušit pronájem pozemků a také potlačovat kritiku ideologie klimatické změny na sociálních sítích. „Stačí věnovat pozornost slovům a činům klimatických alarmistů a sledovat, jak je jejich spojenci v médiích zesilují, aby vytvořili našim politikům podklady pro jejich uzákonění,“ varuje novinář Stephen L. Miller.

„Už lidi připravují.“ Umlčování těch, kdo nevěří na oteplování. Pomalu, ale jistě
Foto: Repro Youtube
Popisek: Větrná elektrárna

Před asi dvěma týdny položil v deníku Los Angeles Times redaktor a energetický korespondent Sammy Roth otázku, zda je důležitější, aby světla svítila 24 hodin denně 365 dní v roce, nebo řešení klimatické krize. Sám uznal, že je to hrozná otázka, ale stále se mu honí hlavou vzhledem k extrémním vedrům v Kalifornii a k žalobám ohledně plynových elektráren. 

Už v roce 2020 zažili lidé i firmy v Kalifornii výpadky proudu během vln veder. „Necelého půlmilionu domácností a podniků přišlo v páteční večer o elektřinu na dobu od 15 minut do dvou a půl hodiny, když vysoké teploty nutily Kaliforňany pouštět klimatizaci, i když slunce zapadlo a solární elektrárny přestaly vyrábět elektřinu. Následujícího večera na osm až 90 minut vypadla elektřina dalším 321 tisícům zákazníků,“ popisuje Roth a dodává, že výpadky byly „relativně krátké a omezené“. Guvernér Kalifornie to vyřešil tím, že rozvolnil pravidla pro vypouštění emisí, což znamená, že se v nouzi mohou používat záložní generátory.Nicméně, výpadky hrozily Kalifornii nadále, například když kvůli požáru vypadlo elektrické vedení, které vede elektřinu ze severozápadu na jih. Nebo když udeřila vedra a úředníci museli lidem posílat varovnou SMS, aby omezili svou spotřebu energie.

„Znovu a znovu jsem se přistihl, že se ptám: Bylo by snazší a levnější omezit změnu klimatu – a její smrtící kombinaci zhoršujících se veder, požárů, sucha a povodní – kdybychom byli ochotni žít s občasným výpadkem proudu?“ reagoval na tyto krize Roth. Dodal, že když s tímto nápadem přišel za lidmi z energetiky, ale i před obecenstvo na twitter, setkal se s odporem.

Klima vědec Peter Kalmus (také z Kalifornie) zase na stránkách prestižního deníku The Guardian 27. července prohlásil, že Biden musí vyhlásit stav klimatické nouze. A to hned. „Děsí mě, co se děje s naší planetou. Zároveň bojuji za to, abych to zastavil. I vy byste se měli bát a zároveň podniknout co nejsilnější kroky. Takové léto, jako je to letošní, tu ještě v historii nebylo: šokující vedra v oceánu, smrtící vedra na pevnině, bezprecedentní požáry a kouř, tání mořského ledu rychlejší, než jsme kdy viděli nebo považovali za možné. Takového zhroucení fungování Země jsem se obával téměř dvě desetiletí a stejně jako mnoho mých kolegů jsem se vás snažil varovat. Tak usilovně, jak jen to šlo. Teď je to tady,“ píše. Ze současného stavu obviňuje užívání fosilních paliv.

Kalmus nemá pochyby, že ředitelé a lobbisté fosilního průmyslu budou v budoucnu považováni za zločince, i ti, kdo se za ně staví.

„Biden by mohl pomocí dekretů a změn pravidel fungování federálních agentur, aniž by musel zapojit současný zbytečný Kongres, ukončit nové pronájmy pro vrty na federálních pozemcích a ve federálních vodách, zablokovat nové ropovody a de facto zakázat frakování. Mohl by spustit vzdělávací program, který by čelil dezinformacím fosilního průmyslu a využít své funkce k budování povědomí a podpory. Mohl by zakázat vládní financování zámořské infrastruktury pro fosilní paliva, ukončit programy ministerstva energetiky na financování fosilních paliv, zakázat prodej nových vozidel na fosilní paliva do roku 2030, stíhat porušování předpisů ze strany znečišťovatelů fosilními palivy, zavázat se k vetování zákonů poskytujících imunitu těmto zločincům a mnoho dalšího,“ sní klima vědec.

Kromě toho by klimatická nouze mohla dát prezidentovi USA další pravomoce, jako například zakázat export fosilních paliv a rozvinout stavbu zdrojů obnovitelné energie na úroveň od druhé světové války nevídanou. „Biden měl ze všech prezidentů poslední příležitost udržet oteplení světa pod 1,5 °C. Je tragické, že tato příležitost byla téměř jistě promarněna. Biden se však stále může rozhodnout, že otočí a zabrání ještě větším škodám, místo aby je způsobil. Rozhodne se tak ale učinit? Nebo bude i nadále obhajovat ropné manažery a jejich ropovody?“ burcuje klima vědec a aktivista.

Taková slova a články u některých lidí vzbuzují obavy, že se jedná o dělostřeleckou přípravu. Například u předsedy Asociace pro ropu a plyn USA Tima Stewarta. Ten se obává, že by vláda USA mohla zavést podobná omezení, jako tomu bylo při covidu. „Jsou nakloněni tím směrem,“ varoval pro deník Just The News. A dodává: „Pokud prezidentovi svěříte pravomoci vyhlásit klimatickou nouzi, bude to jako za covidu.“

Odhaduje, že pak bude mít prezident nekontrolovatelnou pravomoc zastavit cokoliv, od komunikace po infrastrukturu, a mohl by také zabavovat majetek. Podotkl, že covidová omezení v zemi vyvolala nezaměstnanost a inflaci.

Kongresman Earl Blumenauer z Oregonu už dokonce připravil legislativu, která by Bidena donutila takový stav vyhlásit. Biden se už také několikrát vyjádřil, že svět a Spojené státy jsou v klimatické krizi.

I neziskovka Centrum pro biodiverzitu už prohlásila, že ve stavu klimatické nouze by prezident mohl zastavit export fosilních paliv, pronájem pozemků pro těžbu, zastavit investice do fosilních projektů a zrychlit tranzici na obnovitelné zdroje.

Stewart varuje, že stav klimatické nouze by s sebou přinesl i cenzuru, tedy že by kritici klimatických opatření byli mazáni a umlčováni, jako tomu bylo za covidu u těch, kteří kritizovali roušky a vakcíny. „Pokud nesouhlasíte s klimatickou nouzí, mohou vás vypnout,“ varuje předseda asociace. „Musíme si na to dát pozor, protože takové pravomoce by mohly být prodlouženy na neurčito, dokud klimatická nouze neodezní, a kdo ví, jak dlouho by to mohlo trvat. Zaměřil se právě na článek Sammyho Rotha z LA Times. „Připravují veřejnost,“ míní.

Vedle Stewarta tuší příchod klimatických lockdownů i novinář Stephen L. Miller, který je předpověděl už v roce 2021. Ten si také všímá různých článků, například v New York Times, kde redaktorka naznačuje, že vycházet ven v takovém horku je nebezpečné. Na Coloradské univerzitě byly například zrušeny prohlídky areálu, ačkoliv teplota nedosáhla ani 32 stupňů Celsia. Ale univerzita zaslala zprávu, že kvůli „bezpečnosti“ byla prohlídka zrušena. Místo ní byl online seminář. Miller očekává, že podobný trend bude u „peciválů“, kteří raději pracují z domova, pokračovat.

Miller také varuje, že když se tato myšlenka objeví, média ji označí za konspiraci. „Nic z toho neznamená, že Bidenova administrativa, prezident nebo jeho velvyslanec pro klima a zdravotníci zítra vystoupí a navrhnou ‚dva týdny na zpomalení horka‘, ale ani to nepotřebují. Vědí, že jejich spojenci ve velkých médiích přijali strategii, která lidi odrazuje od toho, aby se v horkých letních dnech vůbec pokoušeli vyjít ven, a zároveň z teplot obviňují politické oponenty. Přesně to udělala Hillary Clintonová, když ve svém tweetu obvinila z počasí ‚MAGA republikány‘. Její příspěvek přišel krátce poté, co sloupkař New York Times Paul Krugman napsal ‚Proč bychom měli politizovat počasí‘.

Stačí věnovat pozornost slovům a činům klimatických alarmistů a sledovat, jak je jejich spojenci v médiích zesilují, aby vytvořili našim politikům podklady pro jejich uzákonění – a pak mi řekněte, kdo je ‚konspirační teoretik‘,“ zakončil své varování.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist