Šumava, příliš drahý cirkus za naše peníze

Uveřejněno dne 2 srpna 2011 000 9:30

straskyKým je placen Stráský, jeho podřízení úředníci ze správy NP Šumava , dřevaři, policisté , co v parku zasahují je víc než jasné. všichni jsou placeni státem neboli našimi penězi. Ale kdo platí druhou stranu? Všechna ta občanská sdružení, všechny ty vědce a další aktivisty, kteří podporují bezzásahovou Šumavu? Bohužel ty taky platíme my všichni ze státních  peněz.

V článcích o Šumavě, kůrovci a bezzásahovosti se toho dá najít spousty. Třeba tady:   http://neviditelnypes.lidovky.cz/sumava-100-dnu-reditele-straskeho-daj-/p_politika.asp?c=A110726_104405_p_politika_wag

Například hnutí Duha, pod jehož hlavičkou se protest na Šumavě defakto děje, za poslední 4 roky od státu vyinkasovalo na propagační akce na Šumavě 3,2 miliónů.

Vědci z Jihočeské univerzity na výzkum podporující bezzásahovost na Šumavě získali od státu doslova stamilióny korun. Profesorka Hana Šantrůčková z Jihočeské univerzity pracuje na šestiletém projektu „Ekologické, evoluční a experimentálně biologické přístupy ke studiu vzniku a významu biodiverzity“ vyinkasovala od státu na tento projekt podporu ve výši 165 miliónů. Celkové náklady tohoto projektu mají být něco přes 200 miliónů. Ročně to činí něco přes 30 miliónů, měsíčně něco přes dva a půl miliónů. Lukrativní živobytí pro cca 10 lidí po dobu 6 let, pokud by profesoři univerzit i další univerzitní zaměstnanci nebyli placeni státem.  Nebo provozní náklady středně velké firmy po dobu 6 let……
Hana Šantrůčkové je známé jméno už i v politice, je autorkou otevřeného dopisu představitelům státu, kde vyjadřuje obavy z jmenování Stráského do funce ředitele. Bezsporu podložené „vědeckými“ argumenty.

Profesor Zdeněk Landa, také z JČ univerzity, získal 6,1 miliónů na „Monitoring výskytu a cílené využívání entomopatogenních hub přirozeně asociovaných s populacemi lýkožrouta smrkového ve smrčinách NP a CHKO Šumava“
Dr. Jaroslav Vrba opět JČ univerzita, získal jako spoluautor práce „Limitující faktory a omezení biologického zotavování z acidifikace: Jaká je budoucnost horských ekosystémů Šumavy?“, ze státního rozpočtu 7,6 miliónů.

Všechny tyto vědecké práce už podle názvu jsou výrazně spjaty s koncepcí bezzásahovosti šumavských lesů v NP. Pokud by v Šumavském NP byla koncepce čisté bezzásahovosti realizované během několika málo let nahražena koncepcí řízeného regulovaného přechodu smrkových monokultur do přirozených smíšených lesů, ztratily by tyto výzkumy většinu svého vědeckého opodstatnění a tyto obrovské dotace by ze státu nebylo možné vyždímat…

Neboli takzvaná vědecká podpora aktivistů není nic jiného než starost vědců, či by se dalo v tomto případě takzvaných vědců o své peníze. Se vší úctou k jejich případným vědeckým výsledkům v případné jiné vědecké činnosti netýkající se Šumavy.

Mimochodem podle mých informací koncepce řízeného přechodu šumavských smrkových monokultur do divokého lesa rozložená v některých oblastech až na 50 let byla původní oficiální koncepce, na jejímž základě byl Šumavský NP založen. Jenže ta zřejmě nezaručovala dostatečné množství všelijakými způsoby vyždímaných peněz v dostatečně krátkém časovém období.

Dají se najít souvislosti i s těženým dřevem. Například jedním z členů sdružení ŠumavaPro, které hlasitě kritizuje Stráského, je občanské sdružení Přátelé Šumavy. Toto sdružení již několik let hlasitě obhajuju bezzásahovost v NP, přitom jeho předsedou je František Hail, který jen v posledních dvou letech získal od NP za dřevařské práce více než 3,5 miliónů korun. Tedy další člověk, žijící z kůrovcové kalamity uvnitř NP a mající hospodářský zájem na pokračováníé této kalamity.

Zkrátka, dneska se škrtá všude, kde to je jen možné. Ubírá se všem, ubírá se policii, ubírá se hasičům, ubírá se zdravotnictví, ubírá se na podpory nezaměstnaným , ubírá se všude možně, kde to je jen trochu možné. Zatímco tyto škrty jdou doslova do krve, ohrožují akceschopnost státních institucí , ohrožují doslova přežití občanů, kteří se nějakou nešťastnou náhodou nebo svým nedopatřením dostanou do svízelné situace, v případě Šumavského Národního Parku je stát stále štědrý.
Nejenom bohatě platí vlastní instituci, správu národního Parku v čele se Stráským, on bohatě platí i protivníky této instituce. Stát platí propagandu, která práci své vlastní státní intituce dehonestuje a nejenom to. Stát plnými hrstmi sype peníze lidem a organizacím ,které práci správy NP, neboli státní instituce prodražují. A nejenom to, dokonce přímo sabotují. Jak jinak se dají chápat dehonestace současného vedení NP, nebo současné akce proti likvidaci či omezení kůrovcové kalamity uvnitř NP. A to v situaci, kdy už přímo na stole leží hrozby arbitráží o náhradu kůrovcových škod majitelům soukromých lesů v okolí Šumavského NP nejenom od vlastníků soukromých lesů na české straně, ale i hrozby přeshraničních rakouských vlastníků lesů.  Neboli je zaděláno na docela slušnou mezinárodní ostudu.

V případě Šumavy jednoznačně selhala naše volená vláda či naše volené vlády, protože ten spor trvá již desetiletí. Místo aby volení politici na základě příslušných odborných expertíz rozhodli a za to rozhodnutí přirozeně převzali příslušnou odpovědnost, pěstují si na Šumavě tuto válku. Deseti a stamilióny korun inkasují různí lidi, co si z této války udělali za posledních 10 let své živobytí. Neboli ty peníze mizí v žumpě a jinak se skoro nic neděje.

Jen kůrovec se šíří, množí, jeho populace prosperuje a šumavské smrky usychají……

Zdroj

Reakce
  1. 13 roky ago
  2. 12 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist