Zelená hlášení firem už brzy. Evropská komise přijala standardy

Uveřejněno dne 15 srpna 2023 000 15:17

Evropská komise přijala evropské standardy pro podávání zpráv o udržitelnosti. Podle expertů ze společnosti Frank Bold se povinnost reportovat dle jednotných standardů v Česku dotkne více než tisícovky firem, nejdříve těch největších.

ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Standardy navazují na evropskou směrnici Corporate Social Responsibility Directive (CSRD). Zahrnují strategické ESG informace a deset tematických oblastí včetně změny klimatu, znečištění a vlastní pracovní síly.

Co znamená zkratka ESG?

  • Environment (životní prostředí) – jak firma řeší svůj dopad na životní prostředí, společnost a kondici planety, patří zde například uhlíková stopa firmy, způsob, jak nakládá s odpady
  • Social (společnost) – jak firma podporuje své pracovníky a přispívá k rozmanitosti a inkluzivnímu růstu, v rámci společenské odpovědnosti se posuzuje například to, zda podnik využívá či nevyužívá dětskou práci
  • Governance (správa společnosti) – jak firma zajišťuje transparentnost, komunikuje s regulačními úřady, dodržuje předpisy, nastavuje vnitřní systém kontrol, řídicí a rozhodovací praktiky
  • Zdroj: Společně udržitelně

Povinnost reportovat budou mít od roku 2025 všechny společnosti, které splňují alespoň dva ze tří požadavků: více než 250 zaměstnanců, čistý obrat vyšší než 40 milionů eur, suma aktiv nad 20 milionů eur. Od roku 2026 pak bude povinnost reportovat platit i pro malé a střední podniky, které jsou obchodovatelné na burze.

„ESG data ve výročních zprávách budou zdrojem informací pro banky a investory, kteří musí podle zákona sledovat ESG dopady svých investic. Spolu s dalšími nástroji Evropské unie, jako je například Taxonomie, má povinný reporting ESG dat umožnit alokovat peníze do zelené ekonomiky a udržitelnosti, a splnit tak cíle Green Dealu,“ vysvětlil Filip Gregor, člen EFRAG Sustainability Reporting Board a vedoucí ESG týmu Frank Bold Advisory.

V současnosti už povinnost reportovat některé subjekty mají, jde o velké banky, pojišťovny a společnosti obchodovatelné na burze s více než 500 zaměstnanci. Tato povinnost vychází z evropské směrnice NFRD. V Česku jde zhruba o 20 firem, v celé Evropské unii o zhruba 11 000 podniků. Všechny tyto společnosti budou v nefinančním reportingu pokračovat.

Směrnice NFRD a CSRD

  • podniky se od roku 2017 řídí směrnicí NFRD, zveřejnění reportů za rok 2017 bylo nutné v roce 2018, reporty zveřejňují velké banky, pojišťovny a společnosti obchodované na burze s více než 500 zaměstnanci
  • od roku 2024 budou velké společnosti postupovat podle směrnice CSRD – od roku 2024 se povinnost reportovat v souladu se směrnicí bude vztahovat pouze na společnosti, které podléhají povinnosti dle stávajících podmínek NFRD, v roce 2025 podají zprávu o údajích za rok 2024
  • od roku 2025 platí povinnost pro velké podniky, které splňují alespoň dva ze tří požadavků: více než 250 zaměstnanců, čistý obrat vyšší než 40 milionů eur, suma aktiv nad 20 milionů eur, reporty zveřejní v roce 2026
  • od roku 2026 platí i pro kotované malé a střední podniky, zveřejňovat reporty budou v roce 2027

Někteří odborníci upozorňují, že udržitelnost se dotkne i firem, které povinnost reportovat mít nebudou. „Malé a střední podniky si myslí, že se ESG týká jen velkých firem. Ty však budou tato data stále častěji požadovat i od svých dodavatelů,“ zmínil na nedávné debatě zakladatel Biopekárny Jan Zeman.

„Přes odběratelský řetězec tak potřeba sbírat data dopadne i na menší firmy, které najednou zjistí, že to, jestli dostanou nebo nedostanou zakázku, nebude jen o ceně, ale i o těchto parametrech. Chvíli se bez reportingu obejdou možná u bank, ale u dodavatelů rozhodně ne,“ doplnil.

Své dodavatele si prověřuje například společnost Vodafone. Podle ředitelky komunikace Zuzany Holé má firma své vlastní cíle udržitelného podnikání a také několik svých kodexů. Mezi nimi je například kodex týkající se environmentální problematiky.

„Kritéria z kodexů jsme zapracovali do dotazníku, který dodavatelská firma vyplňuje. Ptáme se mimo jiné na to, zda daná firma měří svou uhlíkovou stopu, zda má plán, jak ji snížit, zda zaměstnává lidi se zdravotním postižením a podobně,“ uvedla v červnu Holá pro iDNES.cz.

Zdroj: 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist