Vařila myšička kašičku, na zeleném rendlíčku

Uveřejněno dne 16 srpna 2023 000 11:33
Tomu dala, tomu víc, tomu málo, tomu nic. Vzpomněl jsem si na tuto dětskou říkanku při čtení rozhovoru s jedním ze zakladatelů Unie komunitní energetiky a ředitelem Asociace pro elektromobilitu Lukášem Hatašem.

„Dnes vždy, když chcete, dostanete ze zásuvky elektřinu. Je to podobné, jako kdyby dálnice do Brna měla šest pruhů“, zaznělo hned na začátku rozhovoru zveřejněném na iDnes v sobotu 12. srpna. Řekl bych, že tři pruhy na D1 každým směrem by vyhovovaly kdekomu, stejně jako kdekomu určitě vyhovuje, že je v zásuvce vždy elektřina. Podle citovaného experta je to však zbytečně drahý luxus. Samozřejmě, že v rozhovoru nepadl ani jednou výraz „přídělový systém“. Nedivím se, zní to příliš severokorejsky a lidi by se mohli vylekat. Místo toho expert mluví o peakshavingu neboli vyhlazování špiček a flexibilním odkladu spotřeby. Zní to sice moderně a odborně, ale je to jenom pořád starý dobrý přídělový systém. Ovšem vyšperkovaný. Cituji z rozhovoru: “ Já bych raději mluvil o AI gridu, který je řízen umělou inteligencí, jež si data bere z predikcí o spotřebě a o počasí. A dokáže spotřebu i nulovat. To třeba znamená, že se vám zapnutí myčky posune o dvacet minut, protože nejdřív musí domýt sousedova myčka. Jde o zmiňovaný peakshaving“.Když se vyhlazují špičky, nutně se v ten moment na někoho nedostane. A jak se budou vybírat ti, co ostrouhají? Podle jakých kritérií? Co takhle třeba sociální kredit? Čili státní systém hodnocení obyvatel podle jejich ekonomického a společenského chování, na jehož základě bude poskytována různá úroveň přístupu k veřejným službám. V Číně už na něm usilovně pracují. Možná namítnete, že Čína není zrovna náš vzor. Ale pozor! Svého času v této zemi rozjeli projekt komunitního ocelářství, kdy se bouraly velké ocelárny a místo nich se stavěly vysoké pece v každé vesnici. Moc se to ale neosvědčilo. Tak teď hlavně aby to stejně nedopadlo i s komunitní energetikou.

Dovolím si takový malý pohled do blízké budoucnosti.

„Franto, nebyls dneska na úřadě?“

„Jó byl. Proč?“

„Že mně nejde pračka! Píše, že nás odložili!“

„No a co já s tím?“

„To by mě zajímalo, jaks pozdravil?“

„Přece jako vždycky. Buď pochválen dotační systém!. A oni že až na věky a já na to Brusel!“

„To si umím živě představit. Já tě dobře znám. Určitě ses u toho tvářil jako prdel!“ Dneska ale ty kamery neoblafneš a já teď kvůli tobě nevyperu. A za špínu nám seberou další body a nakonec skončíme někde v Sudetech!“ A to jenom proto, že se milostpán musí šklebit, když řekne Brusel.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist