Hnutí Duha

Uveřejněno dne 2 srpna 2011 000 9:33

kurovecaneb Když si na Šumavě stát platí vlastní ekoteroristy

Úplně vidím ty kůrovce, jak na Šumavě vykukují zpod kůry a usmívají se tomu, jak ekologisté běhají zpět ke stromům, zatímco je před tím policie vyvedla v poutech z lesa ven. A vesele u toho dál žerou.

Na webu Hnutí DUHA můžeme najít informaci, že „zásadně odmítá prostředky ze zdrojů, které by mohly jakkoli omezit naši nezávislost nebo být v rozporu s našimi cíli.“ Vedle toho připouští, že cca 60 % příjmů Hnutí DUHA pochází z grantů od nadací a z veřejných zdrojů. Chtěl jsem se podívat do výroční zprávy, jenže je to občanské sdružení a tak pro něj neplatí zákonná pravidla hry pro nadace, nadační fondy a obecně prospěšné společnosti. Nemusí mít výroční zprávu vůbec, a když ji má, nic podstatného tam nenajdete (poslední uveřejněnou za rok 2009 nabízím zde).

U každé seriozní neziskové organizace se lidé uvnitř snaží transparentně o minimalizaci nákladů na svůj chod a také, mimo jiné, tímto údajem soutěží mezi sebou o přízeň dárců. Hnutí DUHA přijalo v roce 2009 celkem 16 507 000 Kč, z čehož podle vlastních slov činily z cca 60% peníze z veřejných zdrojů a od různých jiných neziskových organizací. Většinou takových, které samy před tím přijaly peníze z veřejných rozpočtů. Z těch 16,5 milionů dali 3 188 000 za fundraising (náklady se zajištěním darů, ve většině případů se jedná v praxi o provize za získání peněz…) a 4 343 000 za provoz své kanceláře… Mezi dárci najdete Státní fond životního prostředí, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nebo Evropskou unii – částky byste ve Výroční zprávě hledali marně.

Teď tito ekologisté brání na Šumavě vykácení marginálního počtu stromů, které jsou ovšem napadeny kůrovcem a v případě absence jakéhokoli zásahu hrozí, že z každého jednoho napadeného stromu padne po vyrojení kůrovců dalších deset. Prý existuje šetrnější metoda, slýchám a čtu z úst a klávesnice „ochránců přírody“. Tou je seškrabávání kůry postižených stromů. Dobrá, nemám nic proti. Čím šetrnější k přírodě budeme, tím jistě lépe. A tak mám na ekologisty skromný dotaz: Kde jste byli a kde jste v dostatečném počtu se škrabkami v rukách, abyste zamezili škodám na stromech a lesu, když už Vás z velké části paradoxně stát platí, místo toho, abyste utráceli další peníze daňových poplatníků za zásahy policie?

Až jednou nejen na Šumavě vezmou do rukou místo transparentů, drahých brožur a řetězů se zámky pracovní nářadí, rád z Hnutí DUHA sejmu nálepku ekoteroristů. Zatím pro mě ničím jiným nejsou. Mimochodem, v rámci stejného metru pro všechny platí, že obdobně jako trvám na změně způsobu financování neziskových organizací pomáhajících menšinám, trvám na tom i u ekologistických organizací: Plaťte si svou zájmovou činnost občanských sdružení ze svých soukromých peněz, které jste si vydělali prací.

Autor je zakládající člen Strany svobodných občanů

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist