KONSENZUS: Musíme jim věřit, jsou to přece vědci

Uveřejněno dne 26 srpna 2023 000 11:59

Nekončící zákazy a příkazy založené na následování zelené ideologie zvané Green Deal schvalují a prosazují politici a vlády zejména evropských zemí a zdůvodňují je jednoduše – jednají přece na základě vědeckého konsenzu, varování formulovaných vědci, doporučení odborníků.

A tito vědci a odborníci nám říkají, že klima na Zemi se mění, že za to může člověk, především člověkem produkovaný CO2, že řešením je zákaz spalovacích motorů, zdražení energií a ideálně vybití dobytka, který žere trávu a jeho trávicí systém pak vypouští skleníkové plyny. A když nezakážeme spalovací motory, nastane apokalypsa.

A jsou si tím úplně jistí, navzájem se citují v časopisech a všechno si to odhlasovali, takže je to zaručená pravda.

Inu, není to zas tak dávno, kdy vědci a slovutní odborníci svými nezpochybnitelnými radami tahali lidstvo z jiné bryndy. Ano, mám na mysli epidemii covidu.

Co nám před pouhými dvěma-třemi lety ti vědci a odborníci říkali? Že se na světě objevil nový virus, jaký zde nikdy nebyl, že vyhubí cca třetinu lidstva (smrtnost 30%), když něco neuděláme a že řešením je utlumení průmyslu, zavření kin, hospod, firem a škol, izolace lidí v bytech, zákaz sportování venku či na sportovištích a povinné nošení roušek. A že když to neuděláme, budou na ulicích ležet mrtvoly, protože nejen márnice, ale i mrazáky budou plné mrtvých těl.

Všechno si to odhlasovali, navzájem se citovali v časopisech, takže si tím byli úplně jistí.

A politici jim naslouchali a vlády se řídily jejich radami a tak zavřely školy, hospody, stadiony, tělocvičny, zakázaly lidem chodit na ulicích bez roušek, firmy a obchody omezily či úplně ukončily provoz. A aby lidé neumřeli hlady, vlády začaly na dluh vyplácet různé podpory a sociální pomoc.

A jaký byl výsledek? Ukázalo se, že šíření viru se omezit nepodařilo a to ustalo, až když se nakazila prakticky celá lidské populace. Naštěstí se ovšem zároveň ukázalo, že smrtnost viru není 30%, ale 100x menší, takže lidstvo nevyhynulo. Zavření firem, škol, hospod a nucené nošení roušek bylo úplně k ničemu. Omezení pohybu lidí vedlo k nárůstu obezity, zanedbání jiné péče, než sledování covidu způsobilo zvýšení počtu lidí umírajících na jiné choroby. Přiškrcení ekonomiky spolu s utrácením na dluh těžce poškodilo ekonomiky prakticky všech zemí a miliony lidí přivedly do existenčních problémů. A jako třešnička na dortu je spoluvina hysterie okolo covidu na vypuknutí války na Ukrajině, kdy vystrašený diktátor izolovaný od okolního světa (aby se nenakazil) definitivně podlehl své psychické poruše a napadl sousední zemi.

Proč se ti vědci a odborníci tak neuvěřitelně mýlili? Protože to jsou lidé a podlehli své ješitnosti, pocitu výjimečnosti, neomylnosti a omamnému pocitu moci, kdy se celý svět musel sklonit před jejich příkazy.

A přesně to samé se děje s Green Dealem.

Stejně jako se nové viry (a jiné organismy) objevují na Zemi neustále, neustále se mění i klima. Stejně jako se lidstvo čas od času setká s novou nemocí a musí si jí projít, prochází naše planeta klimatickými změnami, které někdy mění životní podmínky velmi dramaticky a stejně jako se nedá zabránit šíření covidu, nedá se zabránit změnám klimatu.

Stejně jako covid nezastavilo zavření hospod, nezastaví klimatickou změnu vybití krav (už proto, že pokud trávu nesežere a nestráví kráva, udělá to jiný organismus a výsledek bude stejný). Šíření covidu nezastavily roušky a změny klimatu nezastaví zákaz spalovacích motorů.

Doporučení vědců a odborníků směřují k marginálním jevům a neměly vliv na covid a nebudou mít vliv na klimatické změny. Zato poškodí ekonomiku, přivedou miliony lidí do existenčních potíží a možná jako bonus přispějí k vypuknutí nějaké války, tentokrát zřejmě o Taiwan.

Ale zase nás může uklidnit oprávněná naděje, že stejně jako nemělo katastrofální důsledky šíření covidu, nebude je mít ani klimatická změna.

Můžeme se ptát, proč to ti vědci dělají? No protože se cítí důležití a jsou ješitní. Když nějaký epidemiolog (často samozvaný) sleduje, jak na jeho pokyn vláda zavírá školy, cítí se stejně důležitě, jako klimatolog (taktéž často samozvaný), když vidí, jak vláda na jeho pokyn zakazuje lidem jezdit v autech.

Vědec podléhá selektivní slepotě, odmítá vnímat negativní důsledky svých rad, zákazů a příkazů a když se ukáže, že nevedou k jím sledovanému cíli, obviní lidi, že jeho rady dodržují špatně. Život ve státě řízeném radami a pokyny vědců a odborníků se ve svých projevech a důsledcích neliší od společnosti řízené jakoukoliv jinou ideologií či náboženstvím. Jedná se o teokracii, diktaturu té správné víry, tentokráte zelené.

Vždycky jsem žasl nad tím, jak mohli být naši předci tak omezení a věřit na čarodějnice a na jejich odhalování naprosto absurdními metodami. Teď už nežasnu. Chovali se jako my. Naslouchali odborníkům, kteří se navzájem citovali v knihách a všechno si navzájem odhlasovali, takže si byli svými názory naprosto jistí.

Jako dneska Green Dealem.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist