KOMENTÁŘ: Nový nemocný muž Evropy. Německu hrozí deindustrializace

Uveřejněno dne 9 září 2023 000 11:58

O Německu se po letech opět hovoří jako o „nemocném muži Evropy“. Ničí ho důsledky války na Ukrajině včetně energetické drahoty, které snižují konkurenceschopnost jeho firem, píše Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Právě německé firmy a podniky ve vzrůstající míře omezují své investice na domácí půdě a zvažují, nebo již přímo uskutečňují odchod do zahraničí. Vysoké ceny energií, důsledek nejen války, ale i nezvládnuté německé energetické přeměny, decimují jak ekonomiku německou, tak mnohé evropské.

Navíc důvěra v německou ekonomiku se v srpnu opět otřásla: klíčoví představitelé tamní podnikové sféry tak propadají ještě větší skepsi ohledně současného i pro nejbližší měsíce vyhlíženého ekonomického vývoje. Chmurné hospodářské prognózy v Německu pochopitelně nevěstí nic dobrého ani pro českou ekonomiku.

Přesto EU při nynějším dojednávání velké obchodní úmluvy s Indií kontraproduktivně lpí na svých zelených pravidlech, která ve světě moc nikoho nezajímají a která sama o sobě nemají šanci zbrzdit proces klimatických změn.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist