Policie proti aktivistům v Haagu nasadila vodní děla a obušky, 2900 jich zatkla

Uveřejněno dne 11 září 2023 000 10:40

Policie v Haagu v neděli zadržela více než 500 účastníků klimatického protestu, kteří druhý den v řadě zablokovali dálnici A12 v centru města. Informují o tom agentury. V sobotu strážci pořádku zadrželi 2400 lidí, mezi nimi mnoho nezletilých. Demonstranti ohlásili, že hodlají v protestech pokračovat i v dalších dnech do splnění svých požadavků.

Podle haagské radnice se nedělního protestu svolaného skupinou Extinction Rebellion (XR) účastnilo asi 1000 lidí, v sobotu jich přišlo dokonce devět tisíc.

Další tisíce lidí podle XR a dalších organizací protestovaly mimo dálnici, kde tyto akce úřady povolily. Starosta Haagu Jan van Zanen nucené vyklizení obsazené dálnice povolil poté, co demonstranti odmítli uposlechnout výzvy, aby z ní odešli.

V nizozemském Haagu protestovali klimatičtí aktivisté. Někteří z nich drží cedule parodující logo značky ropné společnosti Shell. (9. září 2023)
Policisté zakročili proti demonstrantům blokujícím dálnici A12 v Haagu. (10. září 2023)
V nizozemském Haagu protestovali klimatičtí aktivisté, policie proti nim použila vodní děla. (9. září 2023)
V nizozemském Haagu protestovali klimatičtí aktivisté. Jeden z nich drží ceduli s nápisem „Stop fosilním palivům“. (9. září 2023)

Policisté zadržené demonstranty blokující dálnici A12 v Haagu odváželi na vozících. (10. září 2023)

Policisté proti nim v sobotu i v neděli použili vodní děla a zadržené odvezly autobusy na stadion fotbalového klubu ADO Den Haag. Většina z nich byla o něco později propuštěna, jen proti některým policie zahájila trestní stíhání.

Přilep se s námi k silnici. Jak Extinction Rebellion nabírá nové aktivisty

Skupina Extinction Rebellion varovala, že plánuje dálnici blokovat každý den do doby, než Nizozemsko přestane vyplácet státní subvence na fosilní paliva, jako je uhlí, ropa a plyn. Vládu obviňuje, že nedodržela slib, že skončí s daňovým zvýhodněním a dalšími subvencemi pro leteckou a lodní dopravu, s výrobou elektrické energie z fosilních paliv a s těžbou ropy.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist