Flambovali jsme nějaké nové tesly. K zapálení elektroaut v Německu se přihlásili extremisté

Uveřejněno dne 15 září 2023 000 12:01

Podezření se objevilo okamžitě a posléze se i potvrdilo. Požár, který v úterý večer zničil 15 elektromobilů značky Tesla v německém Frankfurtu-Fechenheimu, mají na svědomí žháři. Incident vyšetřuje policie.

 

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Požár vypukl kolem 03:20 na oploceném parkovišti v servisním centru Tesla na Waechtersbacher Strasse, napsal list Bild Zeitung. Zasahující hasiči museli použít k hašení baterií speciální hasiva a škodu odhadli na nejméně 500 tisíc eur (12,25 milionu korun).

Přestože autobaterie se občas samovznítí, policie incident okamžitě začala vyšetřovat jako žhářství. Ke samovznícení totiž obvykle dochází při nabíjení, tesly ve Fechenheimu však nebyly připojeny ke kabelům.

Na levicově extremistickém portálu Indymedia se objevil anonymní dopis o odpovědnosti. Autoři tvrdí, že útok souvisí s autosalonem IAA v Mnichově, který se uskutečnil počátkem měsíce. Tam podle nich „se všemožné koncerny nechaly oslavovat, zatímco světem zmítají lesní požáry“. „Proto jsme dnes večer ve Frankfurtu flambovali nějaké nové tesly,“ napsali.

Řidič v Mnichově dal extremistovi přilepenému k silnici facku, vyšetřuje ho policie

„Tesla je nepřítel“

Stoupenci krajní levice argumentují podobně jako obránci spalovacích motorů, kteří poukazují na ekologické problémy elektromobilů a které hnutí Poslední generace či Fridays for Future nálepkují jako „popírače změn klimatu“.

 

„Potřebné suroviny pro baterie elektromobilů, jako je lithium a kobalt, se v Latinské Americe a Africe těží za hrozných podmínek. Při dopravě a výrobě se navzdory všem zeleným předsevzetím používají fosilní paliva. Proto je Tesla jedním z nejvýznačnějších nepřátel,“ dodali extremisté ve vzkazu.

Policie pro Bild uvedla: „O dopisu víme, proto se na případu kromě vyšetřovatelů požárů podílí i státní bezpečnost. Výsledky vyšetřování však zatím nejsou k dispozici.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist