Klimatičtí extremisté udeřili v Berlíně na 23 místech. Policie je do dvou hodin rozehnala

Uveřejněno dne 20 září 2023 000 10:19

Ohlášenou vlnu protestů spustili v pondělí ráno v Berlíně klimatičtí extremisté z hnutí Letzte Generation (Poslední generace). Řidičům spěchajícím do práce „zpříjemnili“ extremisté ráno blokádou na 23 místech.

 
Jako první šlo podle reportéra serveru t-online do akce v 7:20 sedm aktivistů poblíž stanice nadzemní dráhy, z nichž čtyři se přilepili k vozovce. „Zakrátko se vytvořila zácpa, šoféři kvůli ní demonstrantům nadávali do zkur*ysynů,“ líčí web.

Zakrátko se na místě rychle objevil policista na motorce, který útoky na klimatické aktivisty zastavil. „Urážky nejsou v pořádku,“ říkal řidičům policista. „Taky je můžu vyhodit ze silnice, abych pro jednou odvedl práci za vás,“ opáčil mu jeden z motoristů.

 

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Berlínská policie odvléká jednu z klimatických extremistek

Útok pepřovým sprejem

Na Landsberger Allee pak řidič auta nastříkal pepřový sprej na aktivisty a jednu osobu zasáhl do očí. Do aktivistů údajně také strkal a kopal. Aktivisté proto na incident upozornili policistu na motocyklu.

 
Policie pak v 9:57 oznámila, že incident vyšetřuje jako vážné ublížení na zdraví.

Klimatičtí extremisté se chystají ochromit Bavorsko. Budeme tvrdě trestat, pohrozil jim premiér

 

Už v 7:57 policie potvrdila, že se klimatičtí aktivisté na silnicích vyrojili celkem na 23 místech, mj. na velké okružní křižovatce u Vítězného sloupu poblíž Braniborské brány.

Demonstranti zastavili dopravu také na hlavních silnicích spojených s centrem města. Provoz se přerušil mimo jiné u někdejšího letiště Tempelhof, kde se jedna ze silničních tepen napojuje na městskou dálnici A100.

„Na některých křižovatkách naše pohotovostní složky akcím zabránily, na jiných se lidé již zasekli,“ uvedla policie, která nasadila do ulice celkem 500 příslušníků a současně požádala všechny řidiče, aby zachovali klid a sami nezasahovali.

V 9:35 policie potvrdila, že téměř všech 23 blokád bylo rozehnáno. Sedmkrát se silovým složkám podařilo zabránit aktivistům v započetí akce, na jiných je museli strážci zákona odstranit.

„Na některých místech je silnice poškozená a je třeba ji ještě opravit,“ uvedla policie.

V neděli potřísnili Braniborskou bránu

Protestní vlna vypukla den poté, co radikálové z Poslední generace potřísnili červenou barvou Braniborskou bránu, jeden z hlavních symbolů Berlína.

Poškodili všech šest sloupů význačné stavby do výše několika metrů. Barva zasáhla i fasádu. Policie, která tuto významnou berlínskou památku neustále hlídá, zadržela 14 lidí.

Starosta Berlína Kai Wegner útok ostře kritizoval. „Touto akcí tato skupina poškozuje nejen historickou Braniborskou bránu, ale také náš liberální diskurz o důležitých otázkách naší doby a budoucnosti,“ řekl Wegner německé tiskové agentuře DPA.

Wegner označil formu protestu, kterou klimatičtí aktivisté zvolili, za „nezákonné poškozování majetku“. Protest podle něj nebyl legitimní a vyzval ty, kteří to s ochranou klimatu myslí vážně, aby se od Poslední generace distancovali.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist