Den mobility 2023: Briefing

Uveřejněno dne 21 září 2023 000 10:09

Vážení čtneáři, příznivci a motoristé, přináším slibované deatily k plánovanému Dni mobility 2023, našemu pravidelnému motoristickému výletu, který je tč. jedinou možností setkání čtenářů a autorů našeho webu.

Letos se Den mobility uskuteční v nadcházející sobotu, 23.9. od 16:00 v okrese Praha-Západ. Organizaci jsme oproti minulým akcím trochu změnili, aby nedocházelo k nežádoucím prostojům a díky tomu posunuli začátek tak, aby účastníci toho dne stihli ještě různé další motoristické i jiné akce, které nyní na podzim probíhají.

Stejně jako každý rok, letos bude mít DM tři části, totiž setkání, projížďku a hospodu. Jiné bude letos jejich pořadí. Setkáním letos začneme.

Sejdeme se na parkovišti před firmou Brudra v Radotíně, poblíž Kart centra, v 16:00. Toto místo už dobře známe z minulých DM, ale kdo by nevěděl, spolehlivým navigačním bodem je komín kotelny.

Zde pobudeme do 16:45. Myslím, že 45 min je na socializování, okukování vozidel, politické projevy a další podobné věci tak akorát. Na místě bude možnost fyzicky podepsat výzvu ke zrušení zákazu spalovacích motorů v roce 2026, což je jistě možné provést elektronicky, ale takhle to bude mnohem více stylové. Pro účastníky budeme mít jako obvykle nějaké to občerstvení servírované na kapotě včetně perníčku od paní D-FENSové, která už vzala na vědomí, že ho upeče.

V 16:45 se vydáme přímo do chřtánu největšího kokota v této zemi. Do Radotína se už cíleně a hromadně nevrátíme a kdo nebude chtít jet po trase, může se odebrat domů. Stejně tak kdo by se chtěl jen projet, může první část vynechat.

Trasa pomocí mapy.cz

Letos nemáme video z trasy, protože ten krám GoPro přestal fungovat, budeme si muset koupit nějaké novější. Takže bude následovat popis trasy. Ještě než se do toho pustím, vznesu jeden dotaz. Je mezi současnými českými politiky někdo skutečně zcela nechutný, odporný natolik, že byste si o něj neopřeli ani jízdní kolo? Odpověď na ni asi nebude těžké najít, protože většina politiků je odporných, ale jeden exemplář v tomto seznamu vyniká a tak zkusme vyslovit to jméno, protože na něj brzy dojde.

Projedeme obcí Radotín a vydáme se do kopce. V obci Třebotov zahneme doprava na Choteč. Jedinci s prostorově výraznějšími vozidly mohou pokračovat na Chýnici. Naskytne se nám nakrátko krásný výhled na jihozápadní část Prahy, zejména na Řeporyje. Dlouho si ho však neužijeme, protože před Chotčí jsou vražedné zatáčky, jedna je dokonce klopená ven, tak pozor. Pokračovat budeme na Ořech. který projedeme skrz. Milují tam zklidňování dopravy, pardon, šikanování řidičů, asi nechtějí, aby se přes tu jejich prdel jezdilo objížďkou, když Hřib provádí destrukci Barrandovského mostu. Dále nás cesta zavede do Řeporyj. Už jen vjezd do této odporné díry, kde je asi pět příčných prahů, nás přivede na myšlenku, že tady musí být starosta nějaký kokot, a ono opravdu. Zde je starostou Novotný, nejostudnější místní politik, jakého tato země nosila. My projedeme přímo kolem jeho úřadu. Nemyslím si, že by tenhle ksindl byl v sobotu večer v práci, osobně myslím, že tou dobou už bude lajnovat v koksovně, ale nelze vyloučit, že úřad Městské části Řeporyje je místem natolik hrozivým, že někteří řidiči pocítí nutnost použít zvukové výstražně znamení v souladu s § 31 ZPPK. Také pojedeme přes legendární železniční přejezd, kam nechal ten kripl umístit kameru, záznam vysílal formou slow TV a vyzýval své občany, aby tuto akční podívanou sledovali a udávali osoby a vozidla, která projedou přes přejezd nesprávně, a vydrželo mu to tak dlouho, dokud to někdo nenapráskal na Úřad pro ochranu osobních údajů a o tom my samozřejmě nic nevíme.

Po průjezdu touto dírou nás čeká neméně atraktivní klesání vizuálně cestou přes Zadní Kopaninu zpět do Radotína. Celá trasa měří asi 26 km a dá se projet za 35 minut.

Kolonu během projížďky nebudeme záměrně tvořit. Vytvoří se pravděpodobně sama. Na trase je celá řada křižovatek, semaforů a pohybují se tam cyklisté, takže nemá význam už tak složitou dopravní situaci komplikovat.

Kdo bude mít zájem, může se s dalšími účastníky vydat do hospody. Lze tam zajet přímo z trasy, nebo zamířit zpět na parkoviště v Radotíně, odkud odjedeme s organizačním teamem do hospody společně po návratu uzavíracího vozidla.

Hospodou je již osvědčený Pivotel MMX v Letech u Dobřichovic, kde máme zamluveno 40 míst od 18:00. Pro naše účely je zamluvená zadní část restaurace. Restaurace je poměrně velká, je koncipovaná pro hromadné akce a bývá tam místa dost. V okolí restaurace lze parkovat. Ceníme si vstřícnosti vedení MMX a proto jsme přistoupili na to, že si účastnici akce budou přednostně vybírat z redukovaného jídelníčku, který zveřejníme před akcí. Ačkoli myslím, že pan vedoucí jídelníček redukoval velmi citlivě a tak i redukovaný jídelníček nabízí lepší výběr než běžná hospoda před redukcí.

Další informace

Pro aktuální informace prosím sledovat platformu X

https://twitter.com/DFENScz

Bezpečnost

Dá se očekávat, že onoho slunného dne bude na trase velký počet pumpičkářů. Jak každoročně zmiňuji, DM není automobilová soutěž ale výlet. Nejde o rychlost a nakonec ukažme této specifické skupině účastníků silničního provozu, že my jsme ti ohleduplnější a vyspělejší jedinci, zatímco oni jsou banda frustrovaných zoufalců s opruzenými šourky. Pojedeme celou dobu rychlostí kolem 40 km/h.

Označení vozidel

Abychom se lépe poznali, doporučujeme tradičně označení vozidel českou vlajkou v jakémkoli provedení (samolepka, papír…). Komu není česká vlajka dost recht, může zvolit jakoukoli jinou vlajku. Ano, i tamtu.

Děkuji za pomoc všem spolupracovníkům, kteří se do příprav DM 2023 zapojili a těším se na shledání s Vámi. Doufám, že si sobotní večer užijete.

FAQ

Je výlet legální?

Celý výlet je v souladu se zákonem. Žádný zákon nezakazuje, aby lidé jeli autem na výlet a ani aby jich to udělalo víc najednou. Zákon zakazuje pouze organizované akce, které mohou ohrozit bezpečnost silničního provozu, což nemáme rozhodně v plánu.

Uvedené ustanovení zákona nám neumožňuje Den mobility pojmout jako organizovanou akci. Jedná se proto o výlet a toho se budeme držet.

Co dělat v případě, že účastníky výletu bude obtěžovat policie?

Pokud jde o hlídky a radary na trase, odhalíme je včas, protože disponujeme výzvědnými vozidly, které prověří trasu ještě dříve, než na ni účastníci vjedou, a účastníky na ně upozorníme. V případě, že by individuální účastník výletu byl zastaven a obtěžován policií, jak se některým stalo například v roce 2014 ve fízlím městě Mělníku, doporučujeme se s nimi vůbec nebavit nebo jim říci, že jedete za strejdou Pavllem do Řeporyj pro koks na zimu.

Pro aktuální informace včetně policejních hlídek na trase se skvěle osvědčila aplikace Waze.

Co dělat v případě, že účastníky výletu bude obtěžovat Novotný?

Budeme ho ignorovat, klidně i opakovaně.

Pokud by Novotný zablokoval průjezd obcí Řeporyje, tak ji prostě objedeme.

Chci mluvit s D-FENSem, s pořadateli, s někým jiným, kdo je na webu důležitý a oni na mně neměli čas.

Pro mne osobně je tradičně DM poměrně značný stres. Snažím se nestavět se k tomu lehkovážně a proto společně s organizačním teamem děláme hodně proto, aby nikdo nedošel újmy a neblokovali jsme nikde provoz. Vedlejší efekt je, že nemám dost času na to, abych si mohl potřást rukou se všemi, se kterými bych si potřást chtěl. Nevnímejte to jako přehlížení. Já si velmi vážím toho, že se do naší skromné projížďky zapojují lidé ze všech koutů země a naštvat je je skutečně to poslední, co bych chtěl.

Zdroj

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist