Klausův Hájek předpověděl dobu ledovou. Zcela vážně

Uveřejněno dne 4 srpna 2011 000 10:05

hajekVicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz varuje před nebezpečím globálního ochlazování a příchodem doby ledové, na něž upozorňuje řada renomovaných vědců. Teorii o člověkem způsobeném globálním oteplování považuje Hájek za jasný podvod. Člověk a koncentrace CO2 má podle něho naprosto minimální vliv a klima na Zemi určuje sluneční aktivita.

Globální oteplování a tání ledovců se stoupající hladinou oceánů podle nejnovější analýzy uznávaných fyziků nehrozí. Naopak během deseti let začne malá doba ledová. Slunce totiž přechází do své útlumové fáze.

Klima ovlivňuje Slunce, nikoli CO2

Zprávu zveřejnili vědci z americké Národní sluneční observatoře (NSO) a Výzkumné laboratoře vzdušných sil USA. Předpověď potvrzují podle serveru Register.com tři nezávislé analýzy založené na pozorování Slunce, které vykazuje sníženou aktivitu, jež neodpovídá střídání maxim a minim v rámci pozorovaných jedenáctiletých cyklů.
Podobně podle společného výzkumu odborníků z botanického ústavu na Hohenheimské univerzitě ve Stuttgartu a jejich ruských kolegů z Helmholtzova centra pro životní prostředí, zveřejněného vloni v srpnu, nemají na změnu klimatu vliv emise CO2, nýbrž právě sluneční aktivita.


Nepodceňujme tyto signály

Petr Hájek považuje tuto studii a tyto signály za nekonečně věrohodnější než „bláboly“ o globálním oteplování. „Od začátku podvodu s globálním oteplováním skuteční vědci upozorňovali na to, že je to naprostý nesmysl. Říkali, že snižováním obsahu CO2 se nic nezmění a jde o typickou snahu ´poručíme větru, dešti´. Devadesát devět procent toho, co se děje s počasím na Zemi, ovlivňuje Slunce a jeho aktivita,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Petr Hájek.
„V tomto slova smyslu, pokud se ti vědci odvolávají na aktivitu Slunce, tak je to mnohem vážnější argument. Pokud se to opravdu prokáže, tak je to vážná věc. Nicméně je to celé v rukou Božích a pokud se to stane, tak se tomu musí člověk přizpůsobit, jako se tomu přizpůsoboval vždy v minulosti a stejně jako se přizpůsobovala celá příroda,“ dodal Hájek.

Průkopník George Kukla

Renomovaný americký klimatolog českého původu George Kukla již v sedmdesátých letech upozorňoval Nixonovu administrativu, aby se začala zabývat hrozbou „nové doby ledové“ a měl kvůli tomu i slyšení v Senátu. Tento názor obhajoval i v dopise prezidentu George Bushovi a měl vliv na to, že USA odmítaly ratifikovat Kjótský protokol. Kukla se domnívá, že oteplování z let 1975-1998 je jen nepodstatná oscilace a že to oteplování bylo přirozené. Měli bychom se prý bát ne oteplování, ale okamžiku, kdy náš interglaciál (doba meziledová) skončí.
Vliv pohybů Slunce kolem středu sluneční soustavy na kolísání sluneční aktivity zkoumá také česká astronomka Ivanka Charvátová.

Co se to s tím Sluncem děje?

„Slunce se nyní chová divně. Chová se jinak, než ukazují běžné cykly. Dějí se na něm věci, které zatím neumíme vysvětlit a nelze vyloučit, že přijde nějaká větší porucha. Američané hovoří o tom, že by mohla přijít někdy příští rok na podzim. Ta by mohla způsobit větší problémy na Zemi včetně blackoutů. Je naprosto jasné, že tyto studie jsou tisíckrát věrohodnější než podvody IPCC. Je to jen otázka dalšího studia. Je také zřejmé, že globální oteplování je odpískáno ne z vědeckých, ale politických důvodů, kvůli kterým vzniklo, je také jasné,“ míní Hájek.
Ten tím v souvislosti s IPCC narážel na takzvanou aféru „Climategate“, kdy dle uniklé korespondence vyšlo najevo, že mezinárodní panel, na základě jehož studií vlády reagují na údajnou hrozbu globálního oteplování, falšoval svá měření a používal jen ta čísla, která se mu hodila.

CO2 nemá vliv

Současné chladné počasí a poslední chladná zima se zmiňovanými úkazy na Slunci podle Hájka nesouvisí. To je dáno spíše nízkou aktivitou Slunce a nevymyká se to průměrných cyklů. Hájek souhlasí také s vědeckými studiemi, že závislost koncentrace CO2 a teploty je přesně opačná, než tvrdí klimatičtí alarmisté. Odpůrci teorii globálního oteplování totiž říkají, že se oxid uhličitý uvolňuje z hladin světových oceánů při stoupání teploty. A díky větší teplotě je větší koncentrace CO2 a ne, že je větší teplota kvůli větší koncetraci CO2.
K odpůrcům teorie člověkem způsobeného globálního oteplování patří například i prezident Světové federace vědců prof Antonio Zichichi, který v roce 2007 podepsal otevřený dopis 100 vědců generálnímu tajemníkovi OSN s protestem proti alarmismu. U nás patří kromě již zmíněného Kukly a Charvátové ke klimatickým skeptikům ve vědecké obci například Luboš Motl, Jiří Svoboda, Václav Cílek, Petr Chýlek či Miroslav Kutílek. Předním odpůrcem této teorie je i prezident Václav Klaus, který na toto téma napsal již mnoho statí a přednáší o problematice i v zahraničí.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist