Zelený aktivismus v podání reportérů ČT

Uveřejněno dne 25 září 2023 000 10:31
Současná mantra liberálů – zelená ideologie je prosazována i za pomoci veřejnoprávních médií, které by ovšem měly být nestranné a jejich zpravodajství vyvážené.
Už jsme si nějak zvykli, že veřejnoprávní média se ne vždy drží litery zákona, který se týká vyváženosti a nestrannosti, že zpravodajství a publicistika často překračují hranice, ve kterých by se měly pohybovat. Důkazem toho je i reportáž o referendu z malé obce Josefov ve kterém místní občané zamítli záměr německého investora postavit v katastru obce dvě větrné elektrárny. Tato reportáž byla odvysílána ČT minulou neděli 17. 9. v pořadu 168 hodin. Reportáž vylíčila odpůrce elektrárny jako hlupáky, kteří se nechali zmanipulovat nejmenovanými dezoláty, jenž se snaží sabotovat evropskou „zelenou revoluci“. Argumenty odpůrců výstavby elektráren byly sice často poněkud bizarní, ale objevily se mezi nimi i takové, které nelze přehlížet, například to, že elektrárny by změnily krajinný ráz vesnice, což je argument, který do jisté míry ovlivňuje postoj k větrným elektrárnám nejen u „zabedněných“ obyvatel Josefova, ale i mnoha dalších lidí. Těmto se nelíbí, že po dlouholeté snaze vrátit krajině původní ráz, který měla v předindustriální době se opět snažíme krajinu zaplevelit kovovými monstry, které do ní nepatří.Vraťme se však k referendu v Josefově, kde 73 % občanů, kteří se zúčastnili referenda, řeklo elektrárnám jasné ne. Výstavbu elektráren podporoval zejména starosta, protože investor obci slíbil, že pokud se projekt realizuje obdrží obec jednorázově 2 milióny korun a pak každoročně milión a půl. To by se obci s rozpočtem 7 miliónů jistě hodilo, a i já bych na místě obyvatele Josefova zřejmě váhal, jak se k projektu postavit. ČT v reportáži také dala prostor odborníkovi z oboru přírodních věd, který rozporoval některé argumenty odpůrců výstavby. Vystoupil i zástupce větrné lobby, který se snažil diváky přesvědčit o výhodách tohoto zdroje elektřiny. A na závěr dostal prostor dokonce i zástupce Českých elfů, což je organizace, která na internetu odhaluje dezoláty a Putinovy agenty šířící dezinformace a hybridní hrozby. Tento pan samozřejmě za referendem viděl působení temných sil, které zmanipulovaly občany, aby tito zasadili tvrdou ránu probíhající „zelené revoluci“ a nejspíše prohloubili naši závislost na Putinově ropě a plynu. No prostě reportáž naprosto vyvážená a objektivní.

Ano, všichni víme, že přímá demokracie má své mouchy, ale ty má i demokracie zastupitelská. Úkolem veřejnoprávních médií by rozhodně nemělo být prosazování jen jednoho, byť údajně správného názoru, který šíří současné liberální elity, a snažit se zesměšňovat třeba obyvatele malé obce, kteří mají na věc jiný pohled. ČT by hlavně měla dát prostor diskusi, která ohledně Green dealu a jiných zelených plánů EU vlastně u nás v širším formátu ani neproběhla a občané tak jen mohou sledovat, jak nás Babišova i Fialova vláda zavazuje k něčemu, k čemuž se občané nemohou vyjádřit. Větrná energetika má jistě budoucnost, ovšem my nemáme mořské pobřeží, kde vane stabilní vítr, kde je možno postavit elektrárny v moři tak daleko, že je z pevniny není ani vidět. U nás by se větrné elektrárny měly stavět jen tam, kde je to vhodné, kde pokud možno nehyzdí krajinu a přitom je potřeba brát zřetel i na názory místních obyvatel a nejen na statistiky plnění plánů zelených cílů, které poněkud připomínají ty z dob socialismu, jenž se musely plnit vždy a to na 100 %. Kritik možná namítne, že co se týče poškozování krajiny, tak se u nás dějí větší zvěrstva, třeba výstavba mega skladů a továren na zelené louce atd. a má jistě pravdu. Ovšem bylo by chybou přehlížet kvůli velkému zlu, zlo malé a chlácholit se, že je to zlo nutné.

Blíží se volby do EP a jedním se stěžejních témat bude jistě i postoj kandidujících stran k zelené politice Bruselu, a voliči tedy konečně budou mít možnost vyjádřit se i k této otázce, ovšem již jaksi s křížkem po funuse. Můžeme jen doufat, že vedení ČT nepřipustí ovlivňování veřejnosti podobnými tendenčními reportážemi jako z Josefova, ale dá prostor všem bez rozdílů pohledu na věc, jak ji to ze zákona přísluší.

Zdroj: https://alesmerta.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=806664

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist