Komu slouží ekoaktivisté?

Uveřejněno dne 30 září 2023 000 10:30
Ekologičtí aktivisté dnes opět protestovali. Tentokrát jim vadí ČEZ, Komerční Banka, Daniel Křetínský i energeticko-klimatický plán. Komu naopak svými aktivitami pomáhají?

Aktivisté z ekologické organizace Greenpeace a platformy Re-set vystoupili u příležitosti tzv. Green Deal Summitu v maskách politiků a předních představitelů ČEZu a Komerční banky s transparentem „Greenwashing summit: Pro korporace, ne pro lidi“.Vadí jim, že ČEZ chce prodloužit těžbu uhlí na lomu Bílina, že Komerční Banka spolupracuje s Křetínského EPH i to, že tzv. energeticko-klimatický plán obsahuje prý příliš nízké cíle podílu OZE.

Aktivisté tvrdili, že prodloužení těžby na velkolomu Bílina minimálně do roku 2035 by mělo zásadní negativní dopad na klima.

To je samozřejmě naprostý nesmysl a jednoznačná dezinformace, možná přesněji řečeno lež. V lomu, pokud vůbec k rozšíření těžby dojde, se vytěží maximálně 150 milionů tun uhlí. A to nikoli ročně, ale celkem. Může se to zdát hodně, ale v celosvětovém měřítku jde doslova o jehlu v kupce sena. Jen v Číně těží více než 4 miliardy tun uhlí za jediný rok, další země jako Indie, Indonésie, Austrálie, USA přidávají další miliardy.

Uhlí z Bíliny je v tomto globálním objemu opravdu jen kapka v moři. Toho, jestli se vytěží, nebo nevytěží, si globální klima opravdu ani nevšimne.

Přesto to ale aktivisté tvrdí, stejně jako vehementně žádají, aby se u nás stavělo více a více solárů případně větrníků. Komu to vyhovuje?

Kromě lidí a firem, které na obnovitelném byznysu vydělávají a pobírají štědré dotace, si nepochybně mnou ruce hlavně v Číně. Ta totiž ovládá prakticky celý solární byznys od těžby vzácných kovů až po výrobu solárních panelů. Před zvyšující se závislosti na Číně už velmi důrazně varují odborníci, aktivistům je to buď úplně jedno, nebo dokonce vědí, co a proč dělají. Těžko říct.

Každopádně není žádným tajemstvím, že spousta „ekologických“ organizací hlavně v Německu byla v minulosti placena Ruskem, aby hájila jeho zájmy. Bylo by velmi naivní věřit, že Čína se o své zájmy nestará. A dost možná i jí slouží aktivisté.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist