Největší žaloba kvůli klimatu. Na mladé Portugalce nastoupili právníci z 32 zemí

Uveřejněno dne 30 září 2023 000 10:30

Šestice mladých Portugalců ve věku 11 až 24 let podala u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) v Štrasburku největší světovou právní žalobu v oblasti klimatu. Tvrdí, že 32 států nedělá dost v boji s globálním oteplováním a porušují tak lidská práva. Vlády to odmítají a povolaly do soudní pře celkem 86 právníků.

Jedenáctiletá Mariana Agostinhová, její bratr a sestra a jejich bratranci viní 27 států EU spolu s Británií, Švýcarskem, Norskem, Ruskem a Tureckem, že nedělají dost v boji se změnami klimatu a tím se dopouštějí porušování jejich práv na život, soukromí a rodinný život a nediskriminaci. A hodlají soudně zajistit, aby státy situaci napravily.

„Případ se týká článků 2, 3, 18 a 14 Evropské úmluvy o lidských právech, pokud jde o dopad změn klimatu, které mají za následek vlny veder a lesní požáry, jež ovlivňují životy a zdraví stěžovatelů,“ zahájila soudní řízení předsedající soudu Síofra O’Learyová.

Rozhodnutí soudu jsou pro členské země právně závazná a jejich nedodržení se pojí s vysokými pokutami. Rozhodnutími ESLP zároveň může poskytnout pokyny národním soudům, uvádí agentura AP.

Mladí Portugalci musí soudce přesvědčit, že jsou obětí globálního oteplování a prokázat, že vlády mají zákonnou povinnost zajistit, aby se globální oteplování udrželo na 1,5 stupně Celsia v souladu s cíli pařížské dohody o klimatu z roku 2015.

Chraňte klima, nebo přijde soud. Děti žalují stát, nemusí to být marný boj

Právník stěžovatelů Gerry Liston uvedl, že předložil důkazy o tom, že klimatická politika všech států ve skutečnosti přesáhne limit a během života žadatelů přesáhne 3 stupně, v některých případech ještě hůře. „Žádný stát nepředložil důkazy, které by tomuto postoji odporovaly.“

Impulzem k podání žaloby byly lesní požáry v portugalském regionu Leira v roce 2017, které zabily 66 lidí. Letošní léto se vyznačovalo napříč Evropou nezvykle vysokým počtem požárů, přičemž mladí Portugalci mají pocit, že státy nepodnikají dostatečné kroky, aby tomu zamezily.

Marianě zvuk helikoptér připomíná strašlivý požár. Její čtyřiadvacetiletá sestra Claudia tvrdí, že stále cítí strach, který cítila v roce 2017. Mladí bojovníci za klima uvádí, že globální oteplování negativně ovlivnilo jejich psychické zdraví, mají problémy se spánkem, neustále cítí únavu a nejsou schopni si užít život mimo své domovy.

Všichni jsme oběti, namítají státy

Státy se dohodly na společné reakci. Británie jako první promluvila, aby žalobu odmítla. Tvrdí, že záležitost by neměl projednávat Evropský soud pro lidská práva, protože to je mimo jeho jurisdikci vzhledem k tomu, že kromě Portugalska nejsou stěžovatelé občany žalovaných států.

Historická klimatická žaloba. Vedra nás vězní doma, stěžují si seniorky

„Státy plně chápou závažnost boje proti změně klimatu,“ uvedl britský právní zástupce Sudhanshu Swaroop. Podle něj měli mladí lidé nejprve projednat celou záležitost na národní úrovni, aby vnitrostátní soudy měly možnost vyjádřit svůj názor a národní vlády vytvořit konsenzus. „Stěžovatelé se snaží uložit široké povinnosti s hlubokými sociálními a ekonomickými důsledky pro žalované státy. Mezi státy ale neexistuje shoda a neprojednaly to ve svých národních parlamentech.“

Právní zástupce Portugalska Ricardo Matos zpochybnil „status oběti“ žadatelů. Podle něj neprokázali přímou souvislost mezi emisemi států a škodami způsobenými lesními požáry v jejich zemi. „Protože klimatické změny dopadají na každého, nikdo by neměl mít speciální status oběti,“ argumentuje Matos.

Mimo soudní síň přišlo mladé Portugalce podpořit několik aktivistů z celého světa s nápisy jako „Jste hrdinové“ nebo „Lásku a odvahu“. Mezi podporovateli byla i skupina starších švýcarských žen, která ve Štrasburku též podala žalobu na svou vládu kvůli údajně nedostatečným krokům proti klimatickým změnám. Ženám mimo jiné vadí, že kvůli horkům musí v létě trávit svůj volný čas doma.

Bezprecedentní verdikt. Stát nedělá dost s klimatickou změnou, řekl soud

„Přeji jim budoucnost, protože jsou velmi mladí,“ řekla o mladých odpůrcích státních klimatických plánů Anne Mahrerová, spolupředsedkyně skupiny. „Pravděpodobně tu nebudeme, abychom to viděli, ale pokud vyhrajeme, vyhrají všichni.“

Soud uvedl, že obě zmíněné žaloby rozhodne najednou. Rozsudek se očekává v řádu měsíců.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist