Greta se zlobí: Švédsko snížilo budget na ochranu klimatu

Uveřejněno dne 2 října 2023 000 10:55
Švédská vláda se ocitla pod palbou poté, co snížila rozpočet země na ochranu klimatu a zároveň přiznala, že tím výrazně zvýší emise oxidu uhličitého.

Menšinová koalice, která je u moci necelý rok, ve středu oznámila, že v příštím roce sníží finanční prostředky na opatření v oblasti klimatu a životního prostředí o 259 milionů korun (544 936 milionů v českých korunách) a sníží zdanění benzinu a nafty.To v praxi znamená, že švédská vláda de facto opustila své cíle v oblasti ochrany klimatu. Podle jejích vlastních odhadů se v důsledku vládních rozhodnutí přijatých mezi 1. červencem 2022 a 1. červencem 2023 zvýší emise do roku 2030 o 5,9-9,8 milionu tun ekvivalentu CO2. Předpokládá se, že snížení daně z benzinu a nafty zvýší emise až o půl miliardy tun a o oddálí přechod k totální elektromobilitě.

Dalšími prvky nového švédského rozpočtu je mimo jiné snížení daní pro důchodce, více peněz pro justici, včetně plánů na rozšíření věznic, snížení daně na šňupací tabák, zvýšení daně na cigarety a například zrušení daně z plastových tašek.

Švédové nejsou ve svém odklonu od zelené doktríny sami. Britský premiér Rishi Sunak minulý týden rovněž provedl rázný obrat od britských klimatických závazků tím, že posunul termín zákazu prodeje nových automobilů se spalovacími motory a vyřazování plynových kotlů. Důvod je stejný jako ve Švédsku: potřeba ušetřit lidem peníze. Podobný vývoj lze sledovat či predikovat i v dalších zemích EU.

Švédsko, stejně jako celou Evropu čeká obtížné období. Sami Švédové predikují, že v příštích dvou letech vzroste nezaměstnanost a inflace zůstane vysoká. Nezaměstnané a chudé bude nutné i ve švédských ekonomických poměrech saturovat výrazněji než dosud.

Zemi zároveň trápí zvýšené problémy s bezpečností, terorismus a samozřejmě náklady na ruskou válku na Ukrajině. Vláda bude pochopitelně muset, jak ostatně deklaruje, nasměrovat maximum prostředků na řešení skutečných a aktuálních problémů jako je inflace a podpořit domácnosti větších prostředků větším objemem peněz na sociální dávky a snížením daní.

Do sporu se samozřejmě vložilo hnutí mladých založené Gretou Thunbergovou – Fridays for Future. Hnutí uvedlo, že rozpočet je „katastrofou“ a „velkou zradou“, načež vyzvalo veřejnost, aby se na protest připojili k národní stávce za klima.

Linna Gaddeová, mluvčí Fridays for Future, uvedla, že rozpočet vyvolává velký hněv (patrně u členů hnutí). Řekla, že se „vláda se k situaci nestaví tak vážně, jak by měla, protože jsme v nouzi. Předchozí rozpočty byly špatné, ale tento je ještě horší“. Inu, když se rozhodnutí demokraticky zvolené vlády nehodí, změní ho ulice. Jako vždy. „Musíme využít svého práva demonstrovat, abychom se postavili za to, co je správné, a ukázali, že lidé mají moc,“ pravila slečna Gaddeová. Doufejme, že lidé ukáží, že mají zdravý rozum a podpoří vládu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist