EU, ještě nám říkej, kdy chodit na záchod.

Uveřejněno dne 4 srpna 2011 000 10:08

euEvropská komise požádala české ministerstvo zahraničí, aby jí vysvětlilo dění v Národním parku Šumava. Vměšování Evropské unie do záležitostí České republiky se ale nelíbí mnoha poslancům a senátorům napříč politickým spektrem, především ale v ODS.


Ministerstvo zahraničí ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí nyní chystají odpovědi na bruselské otázky, informovalo Aktuálně.cz. Podle ministerstva zahraničí jde o běžný postup Evropské komise.

Více: Brusel si všiml kácení na Šumavě. A už žádá vysvětlení

Brusel reaguje na stěžovací dopis

„Jde o standardní dotazy v rámci šetření stížností občanů Evropské unie. V případě, že komise uzná za vhodné, požádá o vysvětlení dotčený členský stát,“ uvedlo ministerstvo. Až dorazí do Bruselu česká odpověď, rozhodnou tamní úředníci, jestli s ČR zahájí řízení, jehož výsledkem může být evropská sankce.

SLEDUJEME téma boj o Šumavu

Na komisi se už na jaře obrátilo několik českých nevládních organizací, například plzeňské občanské sdružení Ametyst nebo Česká společnost ornitologická. Stalo se tak poté, co ředitel parku Jan Stráský zveřejnil svůj záměr na kácení kůrovcových smrků.

Chalupa se přidal na stranu Stráského: Kůrovce je prý nutné z Šumavy vymýtit

Raději vystoupit z EU

Vměšování Bruselu do vnitřních záležitostí České republiky se ale našim politikům moc nelíbí. Jihočeský senátor Tomáš Jirsa z ODS, v jehož volebním obvodu se Národní park Šumava také částečně nachází, řekl, že Evropská komise nereaguje na současné dění kolem Ptačí potoka, kde ekologičtí aktivisté nelegálně brání povolenému kácení stromů, nýbrž právě na březnový dopis českých nevládních organizací.

Čtěte také: P. Sobotka ekoaktivistům: Extremisté, chcete se jen zviditelnit

„Kdyby měla Evropská komise rozhodovat o tom, zda můžeme ve své zemi na základě vlastních právních předpisů kácet své stromy, budu první, kdo bude iniciovat referendum o vystoupení z Evropské unie. To už by fakt bylo absurdní, aby nám nařizovali i takové věci. Ale než se Brusel rozkouká, stejně budou kůrovcem zamořené stromy vykácené,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Jirsa.

Ekoorganizace dostávají miliony ze státního

„A ta sebranka, co tam nelegálně brání kácení, je banda profesionálních protestujících anarchistů, kteří se již přivazovali třeba k Temelínu. Jsou to blázni a všichni jsou z nich tady nešťastní. Obyvatelé Šumavy i starostové správně říkají, že než aby nám tady vládli ekoteroristé a udělali si ze Šumavy místo pro své zvrácené experimenty a dostávání státních peněz, tak je lepší národní park zrušit,“ dodal Jirsa.

Ten upozorňuje, že řada „ekoorganizací“ je na přežití kůrovce na Šumavě zainteresována. Jedná se o lidi z Jihočeské univerzity či Hnutí duha a ŠumavaPro již dostaly od státu mnohamilionové příspěvky.

Více k tomu zde:

Jirsa (ODS): 100 dnů ředitele Stráského aneb kdo má na Šumavě ekonomické zájmy

Drzost Bruselu a kolaboranti

Senátor a člen evropského výboru Jaroslav Doubrava z opačné části republiky (Severočeši.cz) je chováním Evropské unie přímo pobouřen. „Je to vrchol drzosti. To už nám budou nařizovat z Bruselu snad i to, kdy si můžeme odskočit na záchod. Ať si unie především zamete před vlastním prahem a vyřeší ekonomickou krizi, kterou způsobila zavedením eura. Byl bych rád, kdyby Brusel označil Česko jako svou bezzásahovou zónu, kde nebude zasahovat svými hloupostmi. Unie toho mnohdy zničí více než kůrovec,“ zlobí se senátor Doubrava.

„Ekoteroristé popírající zákony a hlásající svou jedinou pravdu nám chtějí diktovat, co mám dělat. Vládu jedné pravdy jsme tu již ale měli. Navíc pak na nás ještě žalují v Bruselu. Takové udavače, kteří chodili práskat na svou zemi tu do Vídně, tu do Berlína, jsme tu již v minulosti měli. Říkalo se jim kolaboranti,“ dodal Doubrava.

Více: Liška (SZ): Evropská komise může Šumavu zachránit

Kůrovec nesežere jenom Šumavu

„Zasahování Bruselu není správné, ale kdyby u nás nebyli práskači, tak by si toho ani nevšimli. Už se nejedná o záchranu Šumavy, ale aby kůrovec nesežral i její okolí. Vědci si zde na úkor lidí i přírody dělají své pokusy a dřevařské lobby šíření kůrovce také vyhovuje, protože pak se může pokácet více stromů,“ míní místopředseda senátního výboru pro životní prostředí Pavel Eybert z ODS.

K tématu: Petr Paulczynski: Jsou to blázni. Hoďte na ně siť!

Zájem Bruselu se ani příliš nepozdává ani členu sněmovního Zahraničního výboru Romu Kostřicovi z TOP 09. „Není to určitě správné, aby si nás zvala Evropská unie na kobereček. Je tady kolem toho mnoho sporů a mnoho vědců se neshodne, jak problém řešit, ale určitě orgány České republiky jsou o tom mnohem lépe informovány než Evropská komise a problém bychom měli vyřešit sami,“ řekl redakci poslanec.

Šumavský kůrovec přírodu nechrání

„Podle mě jde o výlučnou záležitost České republiky a zasahování Evropské unie do kácení stromů v naší zemi je velmi nešťastné a porušuje zásadu subsidiarity. Evropská unie tím jenom nahrává svým kritikům a prezidentu Klausovi,“ zlobil se člen zahraničního výboru Senátu Vladimír Dryml z ČSSD.

„Evropská komise by do toho neměla zasahovat, nejde o společnou politiku, ani o základní čtyři pilíře. Navíc subsidiární orgány České republiky to v tuto chvíli řeší v soulasu s naší legislativou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip, který je poslancem za jižní Čechy.

K tématu: Šumavě hrozí katastrofa tisíciletí, děsí se Stráský

Předseda sněmovního Výboru pro evropské záležitosti Jan Bauer z ODS se domnívá, že EU se má starat o jiné problémy. „Evropská unie neboli Unie dluhů by měla hlavně řešit kritickou finanční situaci a nekonkurenceschopnost některých států a nemotá se do vnitřních věcí členských států potažmo Šumavy. To, co tam dlouhodobě předvádějí takzvaní ekologové, je příšerné a mohlo by se to ukázkově vyučovat v EU jako příklad, jak příroda chránit nemá,“ řekl redakci Bauer, který na Šumavě 42 let žije.

Hrubé zasahování do vnitřních záležitostí

„Neznám přesně detaily, co chce EU po ČR vědět. Myslím ale, že by se měla Evropská komise spíše vyřešení krize eura než kůrovcem na Šumavě,“ míní podobně šéf zahraničního výboru sněmovny David Vodrážka. Jihočeský poslanec ODS Václav Baštýř míní, že nejde ze strany EU o správný krok.

„Je to hrubé zasahování do vnitřních záležitostí naší země. Bohužel to ukazuje, že nás stále vnímají tak trochu jako popelku,“ kritizuje unii jihočeský poslanec TOP 09 Martin Gregora. Stejně tak jeho jihočeský kolega z ODS František Dědič. „Naprosto nechápu pocit nadřazenosti bruselských úředníků. Kácení na Šumavě je vnitřní záležitostí ČR a řeší kalamitní stav. Kdybychom měli tyto věci řešit v Bruselu, bude kůrovec na půlce území České republiky,“ říká Dědič.

Čtěte: Gregora (TOP 09): Šumava není Amazonský prales

Bruselské pojetí subsidiarity – více centralizace

Podle senátora ODS Jiřího Pospíšila ze zahraničního výboru je Evropská unie organizačně strukturovaná jako církev. „Komise je analogií kurie. Proto musí obhajovat unijní hodnoty. A jednou ze základních je, že brouk jako součást přírody má přednost před zcela nepřírodním člověkem a jeho hospodářským výtvorem, kterým je les,“ řekl senátor.

Čtěte také: Klaus podpořil Chalupu: Bojujme proti kůrovci

„Snad by mohli z Evropské komise přijet a vysvětlit nám význam pojmu subsidiarita. Aby se i ti poslední dozvěděli, jak to v EU chodí, a prozřeli,“ míní člen senátního výboru pro životní prostředí Karel Šebek z ODS. Subsidiarita je princip, že by se při správě věcí veřejných mělo rozhodovat pokud možno co na nejnižší úrovni blízké občanům.

Nedivme se, když jsme dali Bruselu tolik moci

„Především se musí v lese správně hospodařit, protože správnou prácí našich předků, kteří hospodařili po generace na územích, která jsou dnes chráněna, vznikla velmi cenná území s rozmanitostí druhů. Pokud bezzásahová území, tak jen ve velmi omezené rozsahu. Kůrovec ponechán nikdy nezmizí. Domnívám se, že naši předkové v lesním i polním hospodaření znali mnohé postupy lépe než Evropská komise. Teď se jen musí vrátit vztah k půdě a svěřenému majetku a hospodaření,“ řekla redakci členka sněmovního Výboru pro evropské záležitosti Jitka Chalánková z TOP 09.

K tématu: Klaus: Ekologové ze Šumavy jsou horší než Al-Káida

Člen senátního evropského výboru Miroslav Škaloud nepovažuje intervenci Bruselu za správnou. „Když ale členské státy daly eurokomisi tuto možnost, pak se nemohou divit, že ji využije. Takto to dopadá, když řada politiků akceptuje návrhy zelené lobby bez rozmyslu. Možná, že si již část veřejnosti uvědomí, že zelený populismus je stejně škodlivý jako jiný,“ povzdechl si senátor.

Ekopráskači a Kocourkov

„Za snahou zasahovat do takto absurdních témat vidím neustávají práskačské aktivity některých skupin z ČR směrem do Bruselu i snahu ušetřit prostředky například zastavením fondů EU České republice a získat finance na krachují Řecko,“ domnívá se místopředseda zahraničního výboru sněmovny David Šeich z ODS.

„To už je Kocourkov, že nám do toho mluví i Evropská unie. Suverenita jednoznačně podporuje záchranu Šumavy před kůrovcem,“ řekla ParlamentnímListům.cz předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková.

Komise se chová legitimně, míní Konečná

Jsou zde ale i politici, který postup Bruselu hájí. „Na dotazu komise nevidím nic špatného,“ reagoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Evropská komise obdržela stížnost od občana České republiky a od několika nevládních organizací a její povinností se těmito stížnostmi zabývat. Dotaz zaslaný ministerstvu zahraničí nevnímám jako ´zvaní na kobereček´. Jedná se o legitimní postup Evropské komise,“ řekla ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru a místopředsedkyně výboru pro životní prostředí Kateřina Konečná z KSČM.

Více: Konečná (KSČM): Právní řád a zákony vnímá Hnutí Duha úplně jinak

„Neznám podrobnosti, proč se o Šumavu Evropská komise zajímá. Šumava nicméně leží i na území sousedních států, a proto může být jejich zásah opodstatněný,“ uvedla místopředsedkyně zahraničního výboru sněmovny Lenka Andrýsová z Věcí veřejných.

Natura 2000

„Národní park Šumava patří mezi evropské klenoty a je jednoznačně jedním z nejcennějších lesních pásem. Jsme členy EU, řídíme se její legislativou , přijali jsme její standardy a máme i vůči ní svou zodpovědnost. Evropská komise má tudíž jednoznačně právo se na tuto problematiku orgánů ČR dotazovat. Nic jiného bych v tom nehledal,“ řekl člen sněmovního výboru pro životní prostředí Jan Smutný z TOP 09.

Podobně se zastává Bruselu jihočeský poslanec a člen evropského výboru Viktor Paggio z Věcí veřejných. „Nedivím se tomu. Národní park Šumava je součástí soustavy evropsky významných chráněných území Natura 2000 a panují vážné pochybnosti o tom, že správa parku postupuje při svých zásazích dle pravidel,“ míní poslanec.

Starostové proti škůdcům

U Ptačího potoka na Šumavě se už čtrnáct dní snaží ekoaktivisté zabránit pokácení tisíců tamních smrků, protože se tím podle nich nenávratně ničí vzácný kus šumavské přírody.

Všech dvaadvacet šumavských starostů napsalo dopis, ve kterém vyzývají české i evropské politiky a úřady, aby zastavili vědecké experimenty, které vedou k devastaci lesů kůrovcem. Pokud tak neučiní, chtějí, aby byl šumavský národní park zrušen. Podporu boje proti kůrovci vyjádřil i prezident Václav Klaus.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist