Nemá „ahnung“. Kolik stojí malé auto? 740 000 Kč? Zelený ministr tápe

Uveřejněno dne 14 října 2023 000 9:56

Německý vicekancléř a ministr pro hospodářství a ochranu klimatu má na triku pořádný přešlap. Doporučil lidem, kteří mají méně peněz, aby si koupili ekologický vůz jen za 30 tisíc euro, pokud nemají na dražší. Ale když vydělávají 200 tisíc euro, budou na to podle ministra mít. Pravděpodobně přitom nevzal v potaz to, že Němci v průměru vydělávají asi 49 tisíc euro ročně, takže 30 tisíc eur z této sumy rozhodně nepředstavuje zanedbatelnou částku.

Nemá „ahnung“. Kolik stojí malé auto? 740 000 Kč? Zelený ministr tápe

Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck

Robert Habeck, německý ministr hospodářství a klimatu má na triku pořádný přešlap. V rozhovoru pro zpravodajskou stanici Tagesschau, který koluje po internetu díky serveru NIUS, naznačil, že Němci si budou moc kopit levné ekologické auto za 30 tisíc euro ročně. Pokud někdo vydělává 200 tisíc euro ročně, podle ministra mu výdaj ve výši 30 tisíc neuškodí.„Ať už si koupíte e-mobil za 100 000 eur a sami vyděláte 200 000 eur ročně – nebo velmi malé auto za 30 000 eur, pokud něco takového existuje, a vyděláte velmi málo – dostanete stejnou dotaci,“ vysvětloval ve vysílání.

Nabízí se však otázka, kdo všechno v Německu vydělává 200 tisíc euro ročně? Statistiky říkají, že Němci v průměru vydělávají asi 49 tisíc euro ročně.

30 tisíc euro je v přepočtu asi 750 tisíc korun a to není malá částka ani z českého pohledu. A pakliže si Němci vydělají asi 49 tisíc euro ročně, což je v přepočtu asi 1,3 milionu korun, Češi si za rok vydělají asi 516 tisíc korun, tedy ani polovinu toho co Němci.

Server NiUS upozornil, že za 30 tisíc euro si v Německu koupíte VW Golf s benzinovým motorem a zdůraznil, že rozhodně nejde o nízkou částku.

„Habeck zřejmě nechápe, že 30 000 eur je pro většinu lidí v této zemi hodně peněz! Nový Habeckův přešlap v rozhovoru, který dokazuje: Ministr se vzdálil realitě života obyvatel,“ napsal server s tím, že mnozí Němci důchodového věku si nemohou dovolit ani vůz za 13 tisíc euro.

Server také upozornil, že nejde o první ministrův přešlap v odhadu ekonomické síly německých domácností a německých podniků. Vloni v září totiž ve vysílání ARD prohlásil, že nepočítá s krachem některých firem, mohlo by se podle něj stát jen tolik, že některé firmy „prostě přestanou vyrábět“.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist