Kdo má na Šumavě pravdu?

Uveřejněno dne 10 srpna 2011 000 9:50

otaznikTak na tuhle otázku vám neodpovím, jelikož nejsem odborníkem na všechno a už vůbec ne na lesy, pole, vody a stráně. Ze šumavské vesnice Modrava vyšel dnes ráno průvod čítající cca 150 obyčejných i neobyčejných lidí, kteří nesouhlasí s tím, co vyvádějí ekologičtí aktivisté na uzemí šumavského národního parku.

Tito nelítostní bojovníci za záchranu lesa a v něm žijících zvířat a brouků blokují kácení stromů napadených kůrovcem v lokalitě zvané u Ptačího potoka. Ještě předtím, než pochod místních občanů a dalších také aktivistů z opačného tábora vyrazil, došlo k drobným strkanicím a potyčkám. Aktivisté a účastníci pochodu si navzájem roztrhali transparenty.

Poněkud zvláštním způsobem o tom informovala veřejnoprávní, koncesionáři zcela placená televize ČT24, která natočila záběry ze setkání občanů a aktivistů vedených hnutím Duha takovým způsobem, že to pro povrchního diváka vypadalo, že všichni shromáždění před kamerou jsou proti kácení napadených stromů. Čili ČT24 publikovala zjevnou nepravdu, jsouc zřejmě vedena snahou pomoci hnutí Duha. Tento trend můžeme v řadě pořadů trvale sledovat, ČT je nepochybně více zelená, než by si to žádal zdravý rozum a neutrální veřejnoprávní postoj, který by měla ČT zastávat v rámci objektivity.

Moje drahá žena při pohledu na obrazovku prohlásila: „Vždyť ti lidé demonstrují za záchranu lesa a proti kácení stromů„. „Nikoliv„, reagoval jsem podrážděně, „oni chtějí zrušit to hnutí Duha!“ Neshodli jsme se na tom, co vlastně ČT odvysílala. Tomu se říká umění mediální manipulace s diváky.

Ale zpátky do lesa: od jeho ochránců bych spíše očekával, že podpoří vykácení napadených stromů včetně spálení odpadu plného larv a brouků kůrovce a pak vyvolají celonárodní nadšené hnutí, při kterém by tisíce dobrovolníků sázeli na pasekách nové stromky všeho druhu, smrků co nejméně. Hnutí Duha je ideální platformou pro organizaci takového útoku proti kůrovci. Bohužel to spíše vypadá, že několik desítek pošahaných „aktivistů“ se baví přivazováním ke stromům a následným potyčkám s policií s cílem se hlavně dostat do televizního vysílání v nejsledovanějším vysílacím čase. O les jako takový jim v podstatě nejde. Vhodné by bylo je jako skupinu obžalovat z maření úředního výkonu a odsoudit je k zaplacení nákladů na policejní zásah.

Hnutí Duha se ovšem na takové eventuality plánovitě připravuje a tak vy, kteří je na rozdíl ode mne podporujete v jejich skutcích, můžete je finančně podpořit, protože i vy můžete ze svého fotelu pomoci, jak se praví na stránce Hnutí duha : „Stokorunou měsíčně pomůžete pokrýt cestovné pro dobrovolníky monitorující přísně chráněná území Šumavy a zajistíte pro ně nutné zázemí. Jedině tak nezodpovědné nebo protizákonné jednání neujde pozornosti. Dvěma stokorunami měsíčně pokryjete například náklady na školení, ubytování a stravu pro 5 účastníků Rysích hlídek nebo Týdnů pro les. Dlouhodobě tak ochráníte Šumavskou přírodu i její zvířecí obyvatele.“ Hm, zase jsem chytřejší. Vždycky jsem si myslel, že dobrovolníci si svoje náklady hradí sami, dobrovolně. Zdá se, že to může být docela zajímavé zaměstnání.

A co je nejlepší, dar si můžete na konci roku částečně odečíst ze základu daně, pokud v součtu částka dosáhne alespoň 1.000 Kč. Neváhejte proto a investujte své peníze do hnutí Duha. Stejně byste je někde propili nebo utratili za blbosti. Ty smrky ožrané kůrovcem musí na Šumavě zůstat stát, protože příroda se s tím už nějak vypořádá.

Takže už víte, kde je pravda, kdo to myslí se Šumavou dobře a kdo je jen kořistník, který chce zbohatnout na našem dřevěném národním bohatství. Já se přiznám, že jsem pravdu ve věci nebezpečného brouka kůrovce nenašel. Moje žena k tomu dodala: „Přece platí, nech brouka žít. Je to také živý tvor a má právo si sežrat, co si zamane. A zabíjet brouky se nesluší. Holt tam nebude les, ale jen taková slunečná vrchovina. Stejně tam ty smrkové monokultury vysadili lidi s cílem zbohatnout.“ Na to se nedá nic říci, moje žena má totiž vždycky pravdu. Jedna věc mě ale trápí: Radim Polášek si dal ve svém blogu práci s kalkulací, kolik nás, daňové poplatníky, ten boj s kůrovcem stojí. Miliony tam jen lítají. Ale co, zvýšíme DPH a ono se to nějak srovná. Hlavně že budou mít aktivisté a vědci peníze na další protesty a bádání. Přeji krásný den, trochu se zamračilo, ale žádný mráz nám nehrozí. V pondělí nashledanou.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist