O pokrytectví a neustálém testování, co lidé vydrží

Uveřejněno dne 16 ledna 2024 000 8:00

Proč se členové mezivládního klimatického panelu osobně nepodílejí na snižování uhlíkové stopy? A další výběr zpráv ze světového tisku.

Anglický konzervativní novinář Theodore Dalrymple přišel s tvrzením, že politická korektnost je komunistická propaganda v menším vydání. Smyslem komunistické propagandy není přesvědčit nebo informovat, ale ponížit. Čím méně koresponduje s realitou, tím lépe. Když musí lidé mlčet v situaci, kdy jsou jim předkládány nesmysly, jejich ochota k odporu je nalomena.

Pozn. redakce: Lidé jsou nuceni mlčky poslouchat různá tvrzení, která na první pohled vypadají v lepším případě jako úplně mimo, aby se dříve nebo později v tichosti zjistilo, že to samozřejmě byl nesmysl. A ještě se po nich chce, aby přehlíželi zjevné pokrytectví.

Zdroj informace v plném znění na konci článku.

(1) Laboratorní maso zatěžuje přírodu násobně více než maso přírodní

Laboratorní maso má být environmentálně šetrnější náhražkou masa z krav nebo prasat. Nedávno publikovaná studie, která ještě neprošla recenzí, tvrdí úplný opak.

Alternativní zdroje proteinů jsou rozděleny do tří kategorií: rostlinné proteiny, proteiny vznikající fermentováním a proteiny z laboratorního masa. První dvě kategorie jsou už nějakou dobu komerčně dostupné. Podstatou třetího zdroje proteinů je množení kmenových buněk v bioreaktorech, které ovšem dosud není komerčně životaschopné. Firmy zabývající se výrobou laboratorního masa jsou v epicentru zájmu investorů, neboť některé studie předpokládají, že by laboratorní maso mělo v blízké době nahradit přírodní maso jako zdroj bílkovin.

Studie uvádí, že výroba laboratorního masa zatěžuje životní prostředí 4 až 25 krát více než tradiční chov dobytka na maso. Měřeno podle produkce CO2 na kilogram masa.

Pozn. redakce: A čemu tím pomůžete takovou studií?

(2) Papírová brčka obsahují nebezpečné chemikálie

Nedávno publikovaná studie uvádí, že papírová brčka, která nahradila neekologické plasty, obsahují substance perfluorové látky typu PFAS, které mohou poškodit lidské zdraví. Používají se na povrchu brčka pro zvýšení odolnosti proti vodě. 

Výzkumník z univerzity v Antverpách, která výzkum prováděla, uvedl, že tvrzení o ekologičnosti papírových brček v porovnání s jejich plastovými předchůdci se nemusí vždy zakládat na pravdě.

Pozn. redakce: To bylo hned jasné každému, kdo si to brčko strčil do pusy a chvíli přes něj něco cucal.

(3) Mezivládní klimatický panel by měl mít vlastní klimatickou politiku

V časopise Nature vyšel loni článek, ve kterém autor argumentuje, že sám mezivládní klimatický panel IPCC by měl omezovat svoji uhlíkovou stopu. Mohl by tak otestovat funkčnost klimatické politiky a ukázat příklad efektivních opatření. 

Jedním z opatření, které článek navrhuje, jsou virtuální jednání za pomoci moderních technologií místo osobní účasti na konferencích na různých místech, na které se účastníci slétávají z celého světa.

Pozn. redakce: To ale IPCC nikdy, opravdu nikdy neudělá. Tak nebezpečné to globální oteplování zase není.

 

(4) Malých vodních ploch přibývá a to je vážný problém

Studie z konce roku 2022 uvádí, že jezera jsou významným emitentem uhlíkových plynů. Autoři zkoumali počet a velikost jezer globálně od roku 1984. Zjistili, že celková plocha jezer na světě vzrostla o ekvivalent rozlohy Dánska. Největší problém jsou malá jezera, která produkují nejvíce skleníkových plynů. 

Není jasné, jaký by měl být ze studie závěr, neboť pouze říká, že „její výstupy podtrhují urgentní potřebu soustředit manažerské úsilí na malá jezera”.

Pozn. redakce: Dovedeno do logického klimatického závěru to znamená, že by lidé měli vysušovat malá jezera?

(5) Ceny domů, které budou podle vědců zaplaveny, rostou

Smithův ostrov leží v Atlantickém oceánu, zhruba 130 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Washington. Podle Washington Post je příkladem ostrova, který bude obětí globálního oteplování a růstu hladiny světových oceánů. Přesto zažívá místní realitní trh boom a ceny domů rostou. V roce 2022 se na ostrově prodalo stejně domů jako za poslední 3 roky a sedm krát více než před několika lety.

Bývalý prezident Obama růstu hladiny oceánů také příliš nevěří, neboť si koupil dům přímo na pláži na jiném ostrově, konkrétně na Havaji. A druhý na východním pobřeží kousek od moře.

Pozn. redakce: Lidé, kteří investují vlastní peníze, tomu nevěří. Lidé, které utrácejí cizí peníze, říkají, že tomu věří. Kdo je důvěryhodnější?

(6) Větrné elektrárny zabíjejí ptáky

Ve francouzském městě Nîmes rozhodl loni v prosinci odvolací soud, že společnost Valeco musí do 15 měsíců demontovat jeden ze svých větrníkových parků. Je umístěný na skalním hřebenu, který je domovem pro populaci orla skalního. Přestože mají větrné elektrárny instalované systémy na detekci a rušení dravých ptáků, usmrtily během posledních let několik orlů skalních.

Případ půjde ještě k nejvyššímu odvolacímu soudu.

Pozn. redakce: V Americe větrné elektrárny pro změnu zmasakrují statisíce netopýrů.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist