Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě

Uveřejněno dne 17 ledna 2024 000 8:00

Když někam umístíte velké množství solárních panelů, tak se dotyčná oblast ohřeje. Pokud je dostatečně velká, může se to projevit na globálním uspořádání klimatu. Změní to srážky, změní to oblačnost a změní to potenciál solární energetiky jinde ve světě. Přišel vám dnešní svět složitý? Těšte se na zítřek.

Solární farma Ouarzazate v Maroku (2019). Kredit: ESA / Copernicus Sentinel-2A, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Solární farma Ouarzazate v Maroku (2019). Kredit: ESA / Copernicus Sentinel-2A, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Slunce je prakticky nevyčerpatelným zdrojem energie. Je rozhodně dobrý nápad takový zdroj využívat co nejvíc. Zároveň je ale zjevné, že solární energetika přináší určité problémy, doposud nevídané. A nejde jen o to, že solární energie je dostupná jen někdy a někde. Jak se zdá, když používáme k záchraně klimatu zdroj, který je těsně spojený s klimatem, říkáme si tím o problémy.

Solární farma Ouarzazate v Maroku (2019). Kredit: ESA / Copernicus Sentinel-2A, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Zhengyao Lu. Kredit: Lunds universitet.

A problémy právě dorazily. Zhengyao Lu, který působí na švédské Lunds universitet, a Jingchao Long z čínské Guangdong Ocean University připomínají, že i když solární panely vypadají poměrně nevinně, svým provozem ovlivňují klima. A protože je solární energetika životně závislá na klimatu, platí, že solární energetika vlastně ovlivňuje solární energetiku.

Čím větší solární farma je, tím víc se tento efekt projevuje. Lu s Longem se zaměřili na to, jestli provoz masivních solárních farem v jedné části světa ovlivňuje klima v jiné části světa. Badatelé použili klimatický model a simulovali, jak by gigantické solární farmy, pokrývající 20 procent Sahary, ovlivnily solární energetiku jinde.

 

Logo. Kredit: Lunds universitet.
Logo. Kredit: Lunds universitet.

Stručně řečeno jde o to, že solární panely typicky absorbují mnohem více tepla než okolí, třeba než pouštní písek. Když jich bude velké množství, celá oblast se ohřeje. Podle Lua a Longa simulace říkají, že to povede ke změnám uspořádání globálního klimatu. V důsledku toho se srážky posunou směrem od tropů a Sahara se po dlouhých tisících let opět zazelená.

Rovněž se podle nich změní oblačnost, což přímo ovlivní solární energetiku v různých částech světa. Střední východ, jižní Evropa, Indie, východní Čína, Austrálie a jihozápad USA se více zatáhnou a produkce solární energie tam poklesne. Naopak Střední a Jižní Amerika, Karibik, centrální a východní USA, Skandinávie a jižní Afrika by si měli užívat více slunečního svitu a tím pádem více solární energie.

Nezůstalo jen u Sahary. Lu a Long také simulovali mamutí solární farmy v centrální Asii, Austrálii, na jihozápadě USA a severozápadní Číně. Vedlo to k podobným důsledkům, kdy se oproti dnešnímu stavu měnilo klima v jiných částech světa a výhledy solární energetiky se tam zlepšovaly anebo zhoršovaly.

Jsou to všechno jen hypotetické scénáře. Je samozřejmě možné, že by reakce globálního klimatického systému byly velmi komplexní a výsledky by se lišily od uvedených simulací. Změny by také nemusely být příliš velké. Anebo mohly. Každopádně se ale ukazuje, že solární energetika může přinést opravdu nečekanou šlamastyku s geopolitickou příchutí. Gigantické solární farmy by někomu patřily. Stejně tak i solární farmy v těch částech světa, kde by následně došlo k poklesu slunečního svitu. To je recept na naštvání vlivných státních i nestátních aktérů. Čekají nás zajímavé časy.

Zdroj

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist