Poláci si v rámci politického boje vypnuli atom. ČEZ může slavit

Uveřejněno dne 20 ledna 2024 000 15:21

Tři roky práce a stovky jednání jsou podle prezentace polské státní společnosti Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ) za projektem připravované výstavby jaderné elektrárny. Také práce 700 osob, které zpracovaly Zprávu o životním prostředí. Byla vyprojektována infrastruktura kolem elektrárny, kolejové spojení či přístav, který měl sloužit stavbě, aby se příliš nezatěžovala pozemní infrastruktura. Počítalo se také s vybudováním městečka pro tisíce pracovníků na stavbě. To vše bude pravděpodobně zrušeno.

 

Jaromír PiskořJaromír Piskoř
Publikováno 18/01/2024
Doba čtení < 1 min.

 

Projekt první polské jaderné elektrárny zpochybnila nová krajská státní správa. „Dokument ´Memorandum o jaderné elektrárně´ byl předložen předsedovi vlády a žádáme vládu, aby se na tento dokument a jeho závěry podívala“, řekl Leszek Bonna, vicemaršálek vojvodství. „Měli bychom pečlivě zvážit jiné místo s ohledem na ochranu životního prostředí.“ dodal krajský politik Tuskovy Občanské platformy.

Projekt jaderné elektrárny pochopitelně získal „Rozhodnutí o umístění jaderné elektrárny“, ale ten podepsal vojvoda jmenovaný vládou PiS. Nově jmenovaná vojvodkyně Beata Rutkiewicz je podobného názoru jako její náměstek. Může zcela „zaříznout stavbu“ polské jaderné elektrárny prostřednictvím odebrání souhlasu s umístěním.  

Mediální vyjádření dvou krajských politiků z Gdaňska (politické tvrze Donalda Tuska) má v Polsku silný ohlas. Je to již třetí zpochybněný velký infrastrukturní projekt předešlé polské vlády. Nebude kontejnerové překladiště ve Svinoústí, zastaví se budování letiště a dopravního hubu CPK a také tedy výstavba jaderné elektrárny. Ta byla nejdále.

Ani podepsaná smlouva s Američany evidentně nezabránila Donaldu Tuskovi hodit do koše projekty, které měly punc autorství PiS. Z českého úhlu pohledu, přiznejme si to, to zase není tak špatná zpráva. Když se dva perou, třetí se směje. V ČEZ bouchají špunty, ale už bez ironie – potvrdily se pesimistické názory na vznik polské jaderné energetiky, které v ČEZ dlouhodobě převládají. Pro Polsko bohužel.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist