GREEN DEAL A PLASTOVÉ ZELENÉ MOZKY

Uveřejněno dne 24 ledna 2024 000 8:00

Zachráníme planetu před ideology, kteří v tom nemají jasno? Aspoň do doby, než si ji vyhodíme do luftu jadernou válkou? Glosa inspirovaná životem, Davosem i geniálními politiky. A “zelenými mozky”.

Už víme, že spasíme planetu, když se vzdáme plastových brček a uchošťourů. Nechme stranou i papírová brčka, každé v samostatném plastovém obalu. Budiž. Co je ekologického na neoddělitelných plastových víčkách se ptám pokaždé, když si jdu umýt brýle po napití se z takové lahve nebo krabice. Některá víčka se při tom na boku rozlomí, takže lahev je opakovaně, třeba na vodu, nepoužitelná.

Plastové lahve mají být zálohované. Budeme je nezmačkané vozit autem zpět do obchodu, odkud je bude zase vozit kamion někam na vymytí a dezinfikování. Vážně to bude menší ekologická stopa, než když dáváme zmačkané plasty do kontejneru na tříděný odpad před domem?

Jako uvědomělí občané jsme ocenili, že už nedostaneme v ceně nákupu plastovou tašku. Na plavky a ručník do bazénu si koupíme stylový plastový obal. A taky si koupíme roli igelitových pytlů na odpad. Přece proto, že už nemáme ty tašky, které tak pěkně pasovaly do odpadkového koše. Až zakážou mikrotenové sáčky na rohlíky a na ovoce, budeme kupovat i roli mikrotenových sáčků, protože v čem jiném bychom dávali maso a zeleninu do mrazáku.

PLASTY JSOU ZLO. VÁŽNĚ?

Nějakým nedopatřením jsem vlezla do luxusního vetešnictví “Half Price” v Praze na Václavském náměstí. Výprodej značkového zboží. Značkové firmy jsou progresivní. Bundy, prošívané jako péřové, se chlubí, že jsou “duck-free”. Že v nich nebude kachna, to by jeden předpokládal. U visačky mají zavěšenou plastovou krabičku, ve které není kachní peří, ale vzduch. Jistě, bunda je vycpaná polyesterovou vložkou.

Kabelky jsou pro změnu “vegan friendly”, což znamená, že žádná není kožená, všechny jsou z nějakých plastů. A všechny vypadají, že vydrží neoloupané a nepopraskané možná celé dva měsíce. Pak si koupíme nové, zase plastové. Mám pár kožených kabelek, které nosím 40 let. Nemyslím si, že někdo zabíjel zvířata jen pro kůži. Člověk je živočich, všežravec, a kůže zbude jako další přírodní materiál.

“Vegan-friendly” jsou bohužel i boty. A kdo někdy potřeboval dojít dál než z klimatizovaného auta zaparkovaného v korporátní garáži k výtahu a do kanceláře, zná rozdíl mezi plastovou a koženou botou.

Sportovní firmy často propagují prodej “funkčního” oblečení. Skvělý termín. Taky kdo by si koupil nefunkční oblečení. V překladu jde o trička, mikiny a prádlo z polyesteru, polypropylénu a polyamidu. Je bavlna a vlna nefunkční nebo není dost vegan-friendly?

Zabalit dům do tuny polystyrenu je O.K, plastová okna také. V domě bude teploučko a smrádek, protože dům nebude dýchat. Aby nebyla plíseň nainstalujeme rekuperaci tepla a klimatizaci. Poběží na ekologickou elektřinu? Na tu, která svými vrtulemi zabíjí ptáky, možná i nějakou z kachen, kterým jsme zachránili peří? Nebo na baterky ze solárů a větrníků, u kterých zatím neřešíme, jak je budeme likvidovat, až doslouží? Ale ušetříme za topení.

ZACHRÁNÍME PLANETU?

EU zabírá plochu 4 233 000 km² a má 447 500 000 obyvatel. Povrch Země je 510 000 000 km² a na planetě žije cca 8 000 000 000 lidí. EU tedy má 5,6 % populace planety a 0,83 % plochy zeměkoule.

Soudruzi, udělejte si v tom green dealu jasno. Zachráníme planetu, nebo naše méně než jedno procento plochy Země, aspoň do doby, než nějakého generála nebo nějakou ministryni války napadne, že by si mohli vyzkoušet jadernou válku, když už se na ni připravovali? Přežije to našich necelých šest procent lidí na světě? A ví těch zbývajících 94 procent, co tady řešíme? Vstříc zeleným mozkům a světlým zítřkům, snad ne světlým z ozáření.

Překotné změny, nadirigované nekompetentními budovateli lepších zítřků, jsme již poznali. Skončily buď ekonomickým krachem nebo válkou. Pokrok nelze zastavit. Nové vynálezy jistě jednou umožní ekologickou produkci za ceny konkurenceschopné v porovnání s dosavadními postupy, tedy bez dotací. Masová výroba dotovaných technicky nevyzrálých produktů jen odčerpává prostředky na výzkum a vývoj a vede ke ztrátě konkurenceschopnosti a zaostávání.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist