Klimatické extremistky v Lyonu vychrstly polévku na Monetův obraz

Uveřejněno dne 13 února 2024 000 8:00

Klimatičtí fanatici dali o sobě opět vědět útokem na cenné umělecké dílo. V lyonském Muzeu krásných umění vychrstly dvě extremistky polévku na známý obraz francouzského impresionisty Clauda Moneta Le Printemps (Jaro).

Incident se podle listu Le Parisien odehrál v sobotu odpoledne, když obě členky skupiny „Riposte Alimentaire“ (volně přeloženo „Protiúder potravinami“) přikročily k plátnu a vychrstly na něj polévku, kterou přinesly v kelímcích. Krátce po útoku se skupina k činu přihlásila.

„Musíme jednat, dokud není pozdě,“ napsala na sociální síti X s tím, že podle nich nadcházející jaro bude poslední, pokud svět na ochranu klimatu nic nepodnikne.

„Umění je nejkrásnější pocta životu. Milujeme jej, ale naši budoucí umělci už nebudou mít co malovat na spálené planetě. Ve světě mnoha konfliktů už nebudou moci snít. Stále však máme na výběr. Musíme se probudit a vzdorovat,“ dodalo hnutí.

Foto: Profimedia.cz

Obraz Le Printemps (Jaro) francouzského impresionisty Clauda Moneta

Zasažený obraz, který Monet namaloval v roce 1872, chrání speciální glazura. Experti jej přesto budou důkladně zkoumat, zda neutrpěl škody, a případně ho zrestaurují.

„Občanská neposlušnost“

Krátce po činu zadržela obě extremistky policie a obvinila je z vandalismu. Zda je to odradí od dalších podobných akcí, není jasné. Jedna z nich na sociální síti X napsala: „Jmenuji se Ilona, je mi dvacet let. Před několika lety jsem se rozhodla zahájit občanskou neposlušnost.“

Extremisté ze stejné organizace na sebe upozornili také minulý měsíc, když v pařížském Louvru vychrstly dýňovou polévku na světoznámé dílo Leonarda da Vinci Mona Lisa. Obraz škody neutrpěl, protože jej chrání sklo.

Podobné útoky klimatických extremistů na umělecká díla zažily v minulosti galerie a muzea i v dalších městech, mj. v australské metropoli Canberra, ve Vídni nebo Postupimi.

Zdroj

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist