DNES ZAČÍNÁ KONEC “GRÝNDÝLU” V ČR

Uveřejněno dne 21 února 2024 000 8:00

Ve většině členských států EU probíhají protesty proti grýndýlu a zejména jeho zemědělské části, kterou Brusel označuje jako Strategie z farmy na vidličku (F2F), a jíž se Evropské komisi podařilo i s pomocí hlasů europoslanců za vládní pětikoaliční strany dostat do Reformy Společné zemědělské politiky (CAP). V novelách tří nařízení, jimiž je CAP prováděna, je ve stovkách článků rozepsán plán snížení produkce zemědělských komodit pro výrobu potravin v EU. Brusel sebral peníze na dotace zemědělcům a původně je přesměroval na 5G mobilní sítě a větrné a fotovoltaické elektrárny. Později peníze přesypal na podporu války na Ukrajině, kam přes Mírový fond EU financuje nákupy zbraní a munice.

Místo peněz Brusel zemědělcům nadělil další papíry, další nesmyslné povinnosti a omezení při práci. Zemědělci mají omezit hnojiva na polích, včetně statkových, jako hnůj a kejda. Mají méně chránit rostliny proti škůdcům. A část polí mají nechat zarůst plevelem. Vůbec se nedivím, že se proti tomu zemědělci bouří. A aby toho na zemědělce nebylo málo, Brusel zrušil cla na dovoz zemědělských komodit a potravin z Ukrajiny na společný trh je pustil bez jakékoli kontroly. Pozdější kontroly v zemích, které hraničí s Ukrajinou, prokázaly, že tento dovoz je plný jedů. Spekulanti a nadnárodní korporace, které na Ukrajině zemědělství ovládají, však neomezenými dovozy způsobily obrovské ekonomické problémy zemědělcům.

Všichni poslanci Evropského parlamentu si účinnost zemědělských protestů formou traktorových blokád užili v Bruseli i při plénu ve Štrasburku. Nátlak naštvaných zemědělců je tak účinný, že Komise na minulém plénu EP utrpěla několik porážek v pro ni důležitých hlasováních. Ve Francii, v Belgii i v Německu se dnes na ulicích běžně mluví o tom, že zemědělci svými protesty grýndýl zlikvidují. Pokud by se jim to nepovedlo, grýndýl by zlikvidoval je.

Taktiku traktorových protestů do ČR z Německa přeneslo hnutí #Myzemědělci, které spoluzaložili bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek a zemědělský bloger Daniel Sterzik známý jako Vidlák. Dnešní protesty s nimi organizuje i šéf Odborového svazu zemědělství, potravinářství a výživy Bohumír Dufek. Společně se jim podařilo s pomocí právníků zdolat úřední hydru Magistrátu hl. m. Prahy a s policejními veliteli vyjednat, že protestujícím bude demonstrace umožněna.

Na vládě, která grýndýl podporuje na 100%, zavládla panika. Ze Strakovky, z ministerstva zemědělství i od dalších členů vlády a od poslanců za koaliční strany se směrem k organizátorům protestů koncem týdne začala linout trapná odrhovačka o podporovatelích Ruska a Agrofertu Andreje Babiše. Svým čtenářům si dovolím připomenout, jak Zdeněk Jandejsek ještě jako prezident Agrární komory ve Sněmovně při projednávání novely zákona o významné tržní síle, která měla po francouzském vzoru supermarketům uložit povinnost prodávat zákonem stanovení podíl potravin českého původu, bojoval nejen proti poslancům za dnešní vládní koalici, ale i proti poslancům za hnutí ANO. Poslanecký klub SPD návrh samozřejmě kompletně podpořil.

Včera vládním lžím o organizátorech protestů nasadil korunu europoslanec Alexandr Vondra (ODS), který v debatním pořadu TV Prima obvinil Zdeňka Jandejska z údajné spolupráce s ruskou ambasádou. Nehodlám komentovat mávání nějakým papírem údajně v azbuce, který mu údajně dal nějaký zemědělec a který měl údajně dokládat Jandejskovu nabídku kolaborace s Ruskem. Pojďme si ukázat na jiném případu, jak pravdomluvný je europoslanec za ODS, který v EP dělal hlavního zpravodaje emisní normy Euro 7. Dovolím si z Parlamentních listů citovat Filipa Turka, který jako mluvčí týmu F1 McLaren několikrát objel celý svět při seriálu velkých cen. Sám několik let závodil v nižších automobilových soutěžích, takže motorismu rozumí jako málokdo v ČR. Rozhovor vyšel 30. 12. 2023 pod názvem: „Není se čím chlubit, to špatné zůstalo. Filip Turek natřel vládu za EURO 7. A „kolaboranty“ na magistrátu taky“

Cituji:

„Alexandr Vondra se pochlubil, že bylo dosaženo dohody na normě Euro 7. A že byla zásadně okleštěna. „Auta zůstanou dostupná. Autoprůmysl to zvládne.“

Měl jste už možnost se podívat, co tedy v této dohodě bude? Věříte Vondrovým slovům?

Je pravda, že na extrémní nátlak, který jsme jako motoristická obec rozpoutali, nedošlo ke smrtícímu posunutí emisních limitů, nicméně měření otěru pneumatik a brzd, což jsou destruktivní součásti EURO 7 bez jasné metodologie, zůstávají. Automobilový průmysl tvoří bohatství Evropy a západního světa přes 100 let, zmrzačit jej a chlubit se tím, že ještě chvilku přežije, je pokrytectví a výsměch.

Máme nějaké záruky, že i když v současné podobě nebude dohoda pro automobilový průmysl smrtelná, že za chvíli nepřijde Euro 8, které ho stejně pohřbí?

Máme záruky, že tyto normy již dávno zákonitě nemůže plnit jakýkoli drobnější výrobce mimo ohromné koncerny, to je kam záměrně svět směřuje tímto centrálním plánováním, ze zemí z kdysi desítkami a stovkami samostatných výrobců zde celý automobilový svět ovládá 6 koncernů a jejich vedení jsou spíše političtí činitelé než podnikatelé a konstruktéři. Díky napojení na vlády, dotace, úlevy a zelené audity ve formě ESG chybí racionální vedení v automobilkách, které by se reálně vzepřelo EU a obnovilo konkurenceschopnost. Další varianta po EURO 7 by jen znamenala ještě větší urychlení konce běžných aut. Smrtící mimo jiné je i proto, že nepřišlo s jasnou metodologií měření a předstihem nutným pro technologický vývoj, což se u všech předchozích norem dělo, a tak i když se zdá neuvěřitelná i EURO 7, žádná záruka, že se třeba neobjeví další pokus a plnou verzi ještě před nuceným vypnutím výroby aut s motory, neexistuje.

Jak hodnotíte kroky vlády (nebo jejich absenci) v souvislosti s evropskými regulemi?

Vláda ve svých postojích lhala a za našeho předsednictví normu místo slibovaného bojkotu aktivisticky prosadila. Ke zmírnění došlo až na nátlak Švédů, Italů a dalších. Jediná cesta je racionální vláda, která odmítne jakékoli zákazy výroby aut se spalovacími motory a jejich prodeje na našem území a normu EURO 7 zruší.

Jeden takový případ, šéf Porsche a Volkswagenu Oliver Blume dle Business Insideru uvedl, že příští rok bude nejtěžší a plný rizikových scénářů. A bude se propouštět. Dopadnou tak podle vás další evropské automobilky?

Z BMW i z Mercedesu zní úplně stejné předpovědi. Stejně tak je vedení EU díky své tuposti a neznalosti reálií našeho trhu a průmyslu překvapeno z propadů prodeje evropských elektromobilů, které mají stejně převážně čínské baterie a komponenty, tak si i všimli expanze přímo čínských výrobců a nevědí a nebudou vědět co s ní, jen ji tedy přímo zapříčinili. Je to řízená sebevražda evropského automobilového průmyslu a jediná cesta ven je okamžitě přestat dusit náš průmysl centrálním nařizováním nenaplnitelných cílů a zelených „pětiletek“ a diktování zatím neexistujících a neproveditelných technologických řešení, jejichž potenciál je navíc strategicky v rukou konkurenční velmoci.

Jiří Zima, externí redaktor Světa motorů, tvrdí, že je Euro 7 nepochopené a že spojovat ji s Green Dealem a snahou snížit emise je chybné. A že se jedná především o jiné, škodlivé emise, kde je Evropa v regulaci naopak laxnější. „Současné rozhodnutí vyznívá jako zastavení tlaku na pokrok v čistotě spalovacích motorů a jako rezignace na vývoj v tomto parametru. Na rozdíl od různých elektromobilních fandů, já pro spalovací motory viděl ještě velkou budoucnost, ale teď už to vypadá, že se tu budeme zaklínat tím, že na nich už opravdu nemá cenu pracovat, protože ‚to přece stejně brzo nahradíme elektromobily‘. S pocitem, jak zachraňuje spalovací motory, dal pan Vondra (tedy pokud mu trochu neprávem dáme za toto prosazení plný kredit) odpůrcům spalovacích aut do rukou skvělý klacek, který v budoucnu použijí,“ tvrdí. Má nebo může mít pravdu?

„Tlak na pokrok“ je bolševický pojem ve smyslu poroučení větru, dešti nereflektující přirozenost vývoje díky trhu a konkurenci. Redaktoři automobilových časopisů jsou korumpováni automobilkami a 90 % času jezdí novými testovacími vozy, za které nemuseli zaplatit. My, kteří za svá auta musíme reálně utrácet námi vydělané peníze, jsme rádi za každé další neposouvání limitů emisí, které zde až po brutálním nátlaku neproběhlo a chceme snížení stávajících cenových hladin, posun konkurenceschopnosti a možnosti obnovovat náš v průměru 16 let starý vozový park za dostupné a samozřejmě oproti 16 let starým autům extrémně ekologické vozy již od zavádění EURO 5. Vývoj má fungovat směrem ke spolehlivosti, životnosti, bezpečnosti a trh má těžit z už tak zázračně čistých a funkčních aut a společnost má začít těžit z pokroku, který si tvrdě zaplatila vyšší životní úrovní v podobě lepší dostupnosti a ne znemožnit lidem vyšší cenou aut kvůli těmto nesmyslům vozový park neobnovovat.

Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí situace ve světě, myslíte, že se v EU nakonec chytí za nos ohledně automobilů na spalovací pohon? Nebo už má současné osazenstvo příliš politicky nainvestováno, aby změnilo kurz?

Až se Evropané začnou mít špatně díky poškozenému a nekonkurenceschopnému automobilovému průmyslu v Evropě, což bude po covidu a Ukrajině, třetí zásadní rána, Timmermanse a von der Leyen nikdo za ucho vytahovat z jejich politických důchodů nebude, stejně tak jako dnes nikdo nepopotahuje a nesoudí Merkelovou za zavlečení Evropy do migrační spirály. Jen budeme potupně rušit tato idiotská nařízení až se zjistí, že jsou neproveditelná bez fatálních následků, což odborná veřejnost již jednoduše ví a varuje před tím, ale zelená propaganda je silnější. Stejně tomu bylo v případě přechodu na obnovitelné zdroje bez jaderných elektráren, což se také okamžitě vědělo, že je nesmysl a odstavení jádra se z GD v tichosti vyjmulo až po přiblížení se k hraně energetického kolapsu. Až nastane reálná krize, za tyto nesmysly jen bude nenáviděna dnešní generace zločinných politiků tou vnímavější částí obyvatelstva, ale dopadne to jako vždy, lidé si nechají mnoho líbit a rychle zapomínají, v tichosti se tyto stupidity přehodnotí. Auta se nakonec budou prodávat dál, stejně jako dnes všichni využíváme ruský plyn, jen kolem toho zažijeme mediální divadlo a další části zelené propagandy a pokrytectví. Green

Deal je strategický návod s kouzlem nechtěného, jak rozložit, nebo rozdělit EU v případě jeho tvrdohlavé varianty, zatím ale projevuje značnou pružnost, fatální škody se bohužel projevují se zpožděním po ukončení mandátů zodpovědných osob. Vlk sice na půl chcípne hlady, ale EU dost možná ve formě zeleného skanzenu zůstane celá.“ řekl Filip Turek pro PL.

Po Vondrově žvástu v televizi mi včera volala řada zemědělců, s nimiž jsem během svého mandátu jednal o návrzích směrnic a nařízení EU. Říkali mi, že původně chtěli počkat, jak dopadnou jednání mezi ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) a Zemědělských svazem o požadavku na snížení redistributivní platby z vládou nastavených 23%(nejvíce v EU) na původních 10%, což je nejčastěji používaná hodnota v EU. Mnoho z nich mi řeklo, že moc nevěří, že by vláda vrátila peníze zemědělcům, kteří pěstují potravinové plodiny a chovají hospodářská zvířata na maso a na mléko. Původně se chystali na protest až v březnu. To, co Vondra řekl o Zdeňku Jandejskovi, však v mnoha podnicích vyvolalo změnu plánu. Vysílají své traktorové delegáty na dnešní protest do Prahy.

Závěrem přidám perličku z jednání se zástupci automobilového průmyslu o emisní normě Euro 7. Jako europoslanec zvolený v ČR za SPD i jako koordinátor frakce Identita a demokracie (ID) v Zemědělském výboru jsem opakovaně jednal se zástupci výrobců automobilů i dílů do nich. Zemědělci totiž potřebují ke své práci kromě jiného i auta. Na jednání, při němž nás zástupci výrobců seznámili se svým názorem na návrh Komise, vysoký představitel koncernu VW vysvětlil, co byl v praxi způsobilo zavedení 25 různých čidel, které by měly sledovat mimo jiné otěry pneumatik a další parametry, o nichž v rozhovoru mluví Filip Turek.

Své vystoupení zakončil slovy dopadne to takto – a pustil nám z youtube video ze zkušební jízdy německého obrněného transportéru Puma. Ve videu transportér vyjel z výrobní haly a po několika desítkách metrů mu zhasl motor. Čidla se poprala mezi sebou a s řídícími jednotkami navzájem. Po chvíli palubní počítač vypnul všechny systémy obrněného transportéru včetně světel. Posádku museli z vozidla vyřezat autogenem, protože počítače vypnuly i elektrické otevírání poklopu.

Bojová vozidla Puma za desítky miliard eur nejsou po více než 10 letech dodnes schopná dokončit ani vojenské cvičení. Takto před lety začínal grýndýl, který se dnes v Praze zemědělci snaží ukončit. Ti, kdo máte rádi potraviny tuzemského původu, přijďte prosím zemědělcům pomoci dopoledne před ministerstvo a od 15 hodin před Sněmovnu na Malostranské náměstí.

Zdroj

Reakce
  1. 2 měsíce ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist