Neudržitelná udržitelnost á la Utrecht: Tesla S a 15 kg „fosilu“

Uveřejněno dne 5 března 2024 000 8:00

Sluníčkové město Utrecht mnohé pobavilo a některé inspirovalo k vlastní tvorbě. Jedna otázka, kterou jsem (si) položil v diskusi mě zaujala natolik, že jsem se pustil do hlubšího průzkumu a níže najdete jeho výsledek.

Podobně jako můj předchozí článek o uhlomobilitě, týká se „ekologičnosti“ elektromobilů a obecněji pak bájné udržitelnosti. Utrechtu se povedlo – jak to už u socialistických experimentů bývá – pouze dokázat neudržitelnost takového počínání a tedy ono obvyklé „mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky“.

Je téměř až s podivem, že se o tomto aspektu nikde nepíše. Uhlomobil je eko, protože nespaluje „dinosaur juice“. Že se kvůli němu spaluje uhlí, to nevadí, to na ulici není vidět. Obdobně v Utrechtu došli názoru, že bude-li vše na elektřinu, bude to eko prostě proto, že elektřina je eko. Položil si ale někdo z vás otázku, kolik elektřiny v EU (potažmo ve světě) se vyrábí z fosilních paliv?

Co jsou to „fosilní paliva“? Z pohledu použitých statistik (díky, Dachsmeistere) se jedná o uhlí, ropu a plyn. Současně pro zjednodušení problematiky budu počítat s tím, jako kdyby veškerá „fosilní“ elektřina byla pouze z uhlí, abych nemusel rozepisovat, že spotřeba auta je „10 kg uhlí, 7 m3 plynu a 4 litry ropy“. Místo toho zavádím pro účely článku metriku „e-uhlí“, tedy kilowatthodina vyjádřená v uhlí. To nám počítání dále zjednodušuje, protože zhruba platí, že 1 kWh = 1 kg uhlí.

Začneme u nás a navážeme na původní článek: průměrná spotřeba Tesly S dle spritmonitoru od minula lehce vzrostla na 20.99 kWh/100 km. Při započítání ztrát je celková spotřeba elektřiny 26.25 kWh a z toho je 13.4 kWh z fosilních paliv, tedy 13.4 kg e-uhlí.

Dále se pojďme podívat na Meccu „udržitelnosti“, pýchu bruselských zelených chimér, Utrecht. Stejná průměrná Tesla si tady smlsne na fosilních palivech z 56.4% a tedy 14.8 kg e-uhlí na 100 km.

Možná vás teď napadlo, jak je na tom zbytek zemí EU? Na špici jsou Norsko a Švédsko, tam je elektromobilita skutečně elektromobilitou, spotřeba je pod 0.5 kg e-uhlí. Na opačném pólu stojí Polsko (20.7), Itálie (16.8) a Irsko (16.1). Průměr všech 27 zemí EU je 37.7% elektřiny z fosilních paliv, tedy 9.9 kg e-uhlí na 100 km.

Opustíme-li evropský píseček, pak na jedné straně stojí země, kde je z fosilních paliv prakticky vše (Bahrain, Saudská Arábie) a na druhé takové, kde je z „fosilu“ elektřiny relativně málo (Brazílie, 2.8 kg e-uhlí). Celkově se vyrobí přes 61% světové elektřiny z „fosilu“, tedy světová Tesla S sežere 16.1 kg e-uhlí na 100 km.

Také se vám zdá, že pálení 6-7 litrů nafty nebo benzínu v autě nevypadá vedle množství ropy, plynu a uhlí spálených při výrobě elektřiny zas tak špatně? A že bludy klimaalarmistů a podobných pošuků, schopných se lepit k silnici a hlásat uhlomobilitu nebudou mít na klima žádný vliv, pokud se nezmění způsob výroby elektřiny? Pouhým přesunem spalování z auta do elektrárny se sice může zlepšit lokální ovzduší, především v městských aglomeracích, ale údajný vliv na klimatické změny (připustíme-li, že jsou způsobené člověkem) je prakticky nula. Atmosféře je fuk, jestli se pálí v autě nebo v elektrárně, objem „potravy pro stromečky“ bude obdobný.

Poznámka pro zvídavé, kterým tam něco chybělo: s ohledem na nízký podíl FVE (průměr EU 7.4%) jsem se otázkou, o kolik se zvedne podíl fosilních paliv při běžném používání – tedy nabíjení v noci ze sítě – nezabýval. Pro zajímavost ještě podíl atomu, který je v EU 21.64%.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist