Cizinci z desítky zemí uklízejí Pálavu

Uveřejněno dne 3 září 2010 000 13:16

palavaNo bodejť by neuklízeli. Koza bezoárová , která spásala náletové rostliny, byla jako nepůvodní druh vyhnána někam na Českolipsko a muflon byl ze stejného důvodu vystřílen původním druhem lesníků a nepůvodních devizových cizinců pod vedením vedoucího Mikulovského polesí pana Řádka, za přihlížení dalšího původního druhu Jiřího Matušky jako vedoucího CHKO Pálava.


Nyní tu stejnou práci za kozu bezoárovou a muflony dělá 17 nepůvodních dobrovolníků z 10 zemí , za přihlížení 12 ti původních druhů, zaměstnaných na CHKO Pálava Mikulov.

Není nad dobrou průpravu a zejména předání praktických zkušeností tehdy od starého fořta , tehdy mladému ochránci jak redukovat a vystřílet, zejména když příčinou jak posléze využít zkušeností s kulovnicí a vyflákat ty muflony, byla jedna pražská celebrita, která přijížděla do Mikulova s povolením k odstřelu jelena od samotného Lubomíra Štrougala s pravidelností jí vlastní. Nestřelila nic, zmrzačila co se jí podařilo a druhý den šlo Polesí do CHKO dohledat a dorazit to co se nepovedlo. Ale není pochyb o tom, že tato zvolená cesta přinesla pokrok, neboť bobky muflonů a koz při deštích svým kyselým pH rozleptávali vápenec Pálavy a dneska by tam byl místo kopců lavor jak dno Mušovských jezer. To rozhodně s bobky u 17 nepůvodních a 12 původních nehrozí a Pálava bude zachována příštím generacím. A na nepůvodní druh s kosou a hráběmi se nestřílí.

V Břeclavi dne 26.8.2010                                                                  V a ď u r a  Otto

Článek z Nového života ze 26.8.2010

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist