ECB říká zaměstnancům: Pokud nejste zelený, nejste žádaní

Uveřejněno dne 12 března 2024 000 8:00

„Už ty lidi nechci,“ řekl nejvyšší představitel centrální banky Frank Elderson na interním setkání, může prozradit POLITICO. Lagarde říká, že stojí při něm.

 
NĚMECKO-FINANCE-ECB-BANKOVNÍ-MÍRA-INFLACE
Kirill Kudryavtsev/AFP prostřednictvím Getty Images

Frank Elderson, jeden ze šesti členů výkonné rady ECB, na interní schůzce řekl: „Už tyto lidi nechci.“

Jeho komentáře, ověřené POLITICO, vyvolaly pobouření mezi zaměstnanci ECB, kteří je označili za „autoritářské“ a uvedli, že projevují svobodnou a otevřenou diskusi o změně klimatu – a roli, kterou by banka měla hrát při jejím řešení – již nebylo možné. organizace sídlící ve Frankfurtu. 

Na schůzce začátkem tohoto měsíce se Elderson zeptal zaměstnanců – někteří osobně, někteří online – „Proč bychom chtěli najímat lidi, které musíme přeprogramovat? Protože přišli z nejlepších univerzit, ale stále nevědí, jak se slovo ‚klima‘ píše.“

Každý, kdo již pracuje v ECB, by měl být přeškolen, dodal Elderson. Trval na tom, že „nikoho neohrožuje“ a nerozšiřoval, co měl na mysli tím, že dokáže „kouzlit“ klima.

Holanďanovy poznámky mají širší význam, protože ECB je zapletena do debaty – interně i mezi evropskými politiky – o tom, jak moc by její politika měla směřovat k tomu, aby byla ekonomika „zelenější“, nebo zda by se měla jen držet svého hlavního cíle udržet ceny v eurozóně. stabilní.

Rozmanitost a inkluze

Komentáře vyvolaly rozzlobenou reakci zaměstnanců, kteří navštívili soukromou chatovací místnost pro zaměstnance banky. Jejich odpovědi vidělo také POLITICO.

Elderson, který je klimatickým carem banky a místopředsedou její kontrolní části, „zabil ideál diverzity a inkluze jednou větou,“ řekl jeden ze zaměstnanců. „Myslel jsem, že to je základem kultury této instituce.“ Popsali Nizozemcovy komentáře jako „autoritářské“. 

Jiní varovali, že jeho komentáře riskují podporu „skupinového myšlení“, což by narušilo rozhodování ECB.

„Stojím při Frankovi“

Christine Lagarde, prezidentka ECB, byla na toto téma dotázána v Evropském parlamentu ve čtvrtek ráno poté, co byl tento článek původně publikován na POLITICO Pro ve středu večer.

„Stojím za svým kolegou Frankem, ale stejně, a to je pravděpodobně důležitější, si já a ostatní ceníme rozmanitosti v instituci, kterou vedu,“ řekla.

„Všechny obvyklé definice toho, co znamená rozmanitost, ale také rozmanitost myšlení, rozmanitost pozadí a myslím, že díky tomu zlepšíme naši práci.“

Anti-klima

Mnozí tvrdili, že „rozmanitost“ se ne vždy rozšířila na rozdílné názory na zelenou agendu centrálního bankovnictví.

„Diskuse o ekologizaci centrálního bankovnictví se natolik polarizovala, že se kritická debata stala obtížnou,“ řekl Daniel Gros, ředitel Institutu pro tvorbu evropských politik na Bocconi University v Miláně. „Pokud vyslovíte kritiku, budete rychle obviněni z toho, že jste proti klimatu. Osobně jsem tuto zkušenost zažil více než jednou.“

Gros vidí tento problém jako zvláště výrazný ve světě centrálních bank, kde se nejvyšší představitelé obecně vyhýbají přímým konfliktům. 

Když ECB kontaktovala POLITICO ohledně důsledků Eldersonových poznámek pro náborové a školicí strategie, ECB řekla: „Klimatická a přírodní rizika ovlivňují naši měnovou politiku a mandáty bankovního dohledu a všichni kolegové by měli chápat, co to znamená pro jejich práci.“

Kulturní čistka

Nedávný průzkum ukázal, že většina zaměstnanců ECB podporuje zvýšené úsilí centrální banky v boji proti globálnímu oteplování. Diskuse mezi zaměstnanci po Eldersonových poznámkách ukazuje, že někteří se bojí přeměnit zelenou revoluci banky na kulturní revoluci, přičemž zaměstnanci, kteří nepodporují bitvu, budou očištěni.

ECB tvrdila, že je ze zákona povinna přispívat k boji se změnou klimatu, přičemž uvádí formální sekundární úkol, který vyžaduje, aby podporovala širší hospodářské politiky EU, pokud nejsou v rozporu s udržováním stálých cen.  

Jeden bývalý tvůrce politik ECB, kterému byla udělena anonymita, aby mohl svobodně mluvit, vyjádřil znepokojení nad nedávným zaměřením ECB na řešení změny klimatu, zejména s ohledem na neschopnost udržet inflaci pod kontrolou.

„ECB má primární cíl cenové stability a poté podporuje hospodářské politiky EU,“ řekl. Mluvit pouze o klimatu na úkor všech ostatních stále více vytváří problém pro legitimitu ECB.

„Měli bychom být upřímnější“

Jako by pro ilustraci konfliktu měl člen Rady guvernérů ECB Pierre Wunsch, šéf belgické centrální banky, loni podobnou zkušenost, jakou zmínil Gros. Poté, co vyjádřil výhrady k úpravě některých operací ECB tak, aby zohledňovaly klima, 20 ekologických skupin koncem loňského roku napsalo belgickému králi Filipovi a vyzvalo ho, aby zablokoval druhé funkční období Wunsche.

Wunsch, který nikdy nezpochybňoval realitu změny klimatu, se nenechal odradit a teprve tento týden v Evropském parlamentu vysvětlil některé kompromisy spojené s přechodem na zelenou.

„Tento přechod nás neudělá kolektivně bohatšími,“ řekl. „Měli bychom být otevřenější a nelákat lidi, aby si mysleli, že ekologizace přináší pozitivní příležitosti, které by mohly zvýšit HDP a vytvořit miliony dobře placených pracovních míst.“

Není na nevolených centrálních bankéřích, aby v tomto procesu vybírali vítěze a poražené – to je role volených vlád, říkají ty, které chtějí omezit roli centrálních bank v zelené bitvě. Jak předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell, tak prezident Švýcarské národní banky Thomas Jordan například slíbili, že omezí roli svých bank při ochraně své nezávislosti.

Gros varoval, že neschopnost vést konstruktivní, otevřenou debatu o boji proti změně klimatu a roli, kterou mohou hrát centrální banky, by se mohla vrátit k pronásledování ECB.  

„Někteří politici mají velmi ideologický postoj a nedělají instituci laskavost,“ řekl. „To není dlouhodobě udržitelné.“

Tento článek byl aktualizován, aby zahrnoval komentáře od Lagarde.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist