Britskému řidiči údajně nekontrolovaně zrychloval elektromobil. Dramaticky jej zastavovala policie

Uveřejněno dne 16 března 2024 000 8:00

Jaguar I-Pace se podle 31letého řidiče Nathana Owena stal neovladatelným a doprovázet jej posléze musela policejní kolona. To vše v rychlostech kolem 145 km/h. Zda šlo o panické selhání řidiče, nebo veškeré dostupné techniky, v tuto chvíli zatím není jasné.

Devět policejních aut ve čtvrtek na britské dálnici M62 doprovázelo elektrický jaguar, jehož řidič si na tísňovou linku stěžoval na nefunkční brzdy a nekontrolovatelné zrychlování svého vozu.

Podle britského Daily Mailu, který zprávu přináší, jel ze svého prvního dne v nové práci, když jeho elektrické auto z roku 2019 začalo selhávat. „Během několika sekund selhaly brzdy a auto jelo rychleji a rychleji,“ řekl řidič pro The Sun.

„Na přístrojové desce se objevilo, že mám poruchu baterie v autě. Zkoušel jsem dupnout na brzdy, ale nic se nedělo. Takže další věc, kterou jsem si myslel, že bych měl udělat, bylo zavolat 999 a říct jim, co se děje,“ popsal.

Podle něj se něco obdobného poprvé stalo již v prosinci, kdy jeho auto dosáhlo rychlosti přes 190 km/h. Tvrdí, že mu servis Jaguaru předal jeho auto zpět 24 hodin poté, co si ho převzal ke kontrole.

Zastavení jako z filmu

Policisté použili specializovanou taktiku, aby nabourali vozidlo a zablokovali ho, čímž incident ukončili. „Jedná se o taktiku k zastavení vozidla, kdy řidič není schopen zabrzdit,“ řekla mluvčí policie.

„Společnost JLR byla informována o incidentu vozidla na dálnici M62, ke kterému došlo 6. března odpoledne. Nebylo hlášeno žádné zranění a na vyšetřování incidentu usilovně spolupracujeme s místními úřady,“ uvedla automobilka pro Novinky.

Většina elektromobilů včetně Jaguaru I-Pace používá kombinaci rekuperačního a mechanického brzdění v rámci jednoho pedálu. Po dostatečně silném stlačení brzdového pedálu by se tak měly aktivovat klasické mechanické brzdy. Okolnosti incidentu jsou ale vyšetřovány.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist