Ekologičtí aktivisté se nemohou hájit svým přesvědčením, rozhodl soud

Uveřejněno dne 22 března 2024 000 8:00

Ekologičtí aktivisté obvinění z trestného činu poškození cizí věci se nemohou hájit svým politickým nebo filozofickým přesvědčením. S odkazem na rozhodnutí odvolacího soudu v Londýně o tom informovala agentura Reuters, podle které se tím zvyšuje pravděpodobnost, že bude odsouzeno více protestujících.


V Británii, ale i v řadě jiných evropských zemí, se v posledních letech odehrála řada protestů, při nichž členové různých hnutí poškodili majetek, aby zvýšili povědomí o problematice změny klimatu.

Generální prokurátorka Victoria Prentisová, která po loňském osvobozujícím rozsudku nad ekologickými aktivisty požádala odvolací soud o vyjasnění zákona, rozhodnutí uvítala. „Změna klimatu je důležitým tématem, a přestože je třeba chránit právo na protest, nedává to právo způsobit vážnou škodu, bez ohledu na to, jak silné je přesvědčení,“ uvedla v prohlášení.

Rozhodnutí vyvolalo kritiku ze strany skupin organizujících tyto protesty, včetně Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) a Just Stop Oil (Zastavme ropu), jejichž aktivisté byli obviněni z trestného činu poškození cizí věci. Spoluzakladatelka Extinction Rebellion Clare Farrellová, jedna z devíti osob, které byly v listopadu zproštěny obvinění z rozbíjení oken v londýnském sídle banky HSBC, uvedla, že toto rozhodnutí „kriminalizuje“ nenásilné protestující.

V anglickém právu má obžalovaný možnost obhajoby proti obvinění z trestného činu poškození cizí věci, pokud si byl vědom okolností, za kterých škodu způsobil a pokud zároveň souhlasí její majitel.

Obžalovaní byli loni porotou zproštěni obžaloby poté, co přiznali způsobení škody na majetku s argumentem, že by vlastníci souhlasili, kdyby věděli o rozsahu a významu klimatických změn.

Odvolací soud však v pondělí rozhodl, že okolnosti, za nichž je škoda způsobena, „nezahrnují politické nebo filozofické přesvědčení osoby, která škodu způsobila“. Nejvýše postavená soudkyně v Anglii a Walesu Sue Carrová uvedla, že důkazy o názorech obžalovaného na změnu klimatu budou obvykle nepřípustné a nemohou být předloženy porotě.

Zdroj

 

Reakce
  1. 1 měsíc ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist