Solární odpad může v Austrálii dosáhnout 1,2 GW ročně

Uveřejněno dne 11 dubna 2024 000 8:00

Nová zpráva požaduje, aby byla ve velkých australských městech prioritně zřízena velká zařízení na odpad z fotovoltaiky a recyklační zařízení, přičemž solární odpad by měl do konce desetiletí dosáhnout 100 000 tun ročně, což odpovídá 1,2 GW za rok.

 

Z časopisu pv Australia

Výzkumníci z Australského centra pokročilé fotovoltaiky (ACAP) na University of New South Wales (UNSW) tvrdí, že problém odpadu ze solárních panelů v zemi je naléhavější, než se dříve myslelo, s novou zprávou, která je v rozporu s dřívějšími zjištěními, že by se neobjevily významné objemy odpadu z fotovoltaiky. minimálně po roce 2030.

Zpráva Scoping Study: Solar Panel End-of-Life Management v Austrálii předpovídá, že do konce desetiletí bude každý rok vyprodukováno až 100 000 tun fotovoltaického odpadu na cestě k plánovanému kumulativnímu objemu 1 milionu tun vyřazených panelů do roku 2035. .

Výzkumník UNSW a spoluautor zprávy Dr Rong Deng uvedl, že přibližně 892 000 tun solárního odpadu by mělo pocházet ze střešních systémů, přičemž odhadem 265 000 tun z velkých solárních farem.

„Očekává se, že více než 80 % vyřazených solárních panelů do roku 2030 bude pocházet z malých distribuovaných fotovoltaických systémů, což lze přičíst dřívějšímu vývoji australského rezidenčního fotovoltaického trhu,“ řekla.

„V příštích 12 letech potřebujeme jasně definovaný rámec řízení, dostupné metody sběru a nové technologie, abychom přeměnili výzvu solárních panelů na konci životnosti na udržitelné obchodní příležitosti s pozitivními ekonomickými, ekologickými a sociálními výsledky.“

Předpokládaný kumulativní fotovoltaický odpad v tunách v Austrálii od roku 2022 do roku 2035, srovnání mezi malými (<=100 kW) a velkými (>100 kW) systémy. Obrázek: UNSW

Zpráva doporučuje zřízení velkých odpadních zařízení v Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth a Adelaide do roku 2027 jako naléhavou záležitost jako součást širší strategie k vytvoření národního trhu pro recyklaci a opětovné použití solárních panelů.

Výkonná ředitelka ACAP profesorka Renate Eganová uvedla, že zřízení domácích zařízení pro nakládání se solárním odpadem je příležitostí pro obnovu zdrojů a že celková hodnota materiálu ze solárních panelů na konci životnosti přesáhne do roku 2035 1 miliardu dolarů.

„ Recyklace nabízí bránu k omezení skládek, posílení iniciativy oběhového hospodářství a vytváření pracovních míst a zpráva byla vyvinuta tak, aby poskytovala podrobnou analýzu objemů a distribuce odpadu potřebných k přípravě na budoucí odpad ze střešních a velkokapacitních solárních zařízení,“ řekla. řekl.

Předpokládá se, že metropolitní lokality zpracují 5 000 až 10 000 tun solárních panelů na konci životnosti ročně, přičemž tento objem se musí v každém zařízení během příštích šesti let zdvojnásobit, aby udržely krok s rostoucím tokem odpadu.

Akce na podporu oběhového hospodářství pro fotovoltaický průmysl v příštích 12 letech. Obrázek: UNSW

I když zpráva vyzývá k okamžitému jednání v metropolitních oblastech, zdůrazňuje také, že se očekává, že v některých regionálních oblastech bude v letech 2025 až 2030 růst produkce odpadu ještě rychlejší.

Populární obsah

Patří mezi ně oblasti Dubbo /Wellington, Newcastle, Balranald a Murrumbidgee v NSW; oblasti Whitsunday, Townsville, Sunshine Coast a Western Downs v Queenslandu; a Mildura ve Victorii.

Zpráva naznačuje, že region Dubbo/Wellington, v srdci plánované zóny obnovitelné energie Central West-Orana (REZ), má největší předpokládaný růst s fotovoltaickým odpadem, který by měl stoupnout z 2 500 tun odpadu v roce 2023 na předpokládaných 9 000 tun. do roku 2035.

Manažer obnovy zdrojů a efektivity regionální rady Dubbo Jamie Lobb řekl magazínu pv, že rada se zavázala k odvětví oběhového hospodářství jako k dlouhodobé a udržitelné ekonomické příležitosti.

„Rada aktivně zkoumá možnosti zpracování solárních panelů se sídlem v Dubbo, aby podpořila místní komunitu a projekty zóny obnovitelné energie (REZ) v regionu a kolem něj,“ řekl.

Zatímco přesný rozsah budoucího toku fotovoltaického odpadu v regionu zůstává neznámý, Lobb řekl, že rada aktivně spolupracuje s průmyslem a regulačními orgány na řešení tohoto problému.

„Tým pro ekonomický rozvoj Rady aktivně jedná s řadou soukromých (místních, mezistátních a mezinárodních) operátorů, kteří mají zdroje, schopnosti a kapacitu k vytvoření zařízení na recyklaci solárních panelů komerční velikosti v regionu Dubbo,“ řekl.

Lobb poznamenal, že zájem o toto téma exponenciálně vzrostl od oznámení Central West Orana REZ s místní Yurruga Indigenous Corporation a Circular PV Alliance mezi těmi, kteří zkoumají možnosti solární recyklace.

Zpráva zadaná australskou pobočkou francouzského giganta v oblasti obnovitelných zdrojů energie Neoen zdůrazňuje, že vysoké náklady na recyklaci v současnosti brání recyklaci fotovoltaiky, přičemž odhaduje, že odeslání panelu na skládku stojí asi 2 dolary ve srovnání s 10–20 dolary za jeden panel k recyklaci.

Zpráva také zdůrazňuje výzvu, jak najít trhy pro recyklované materiály nebo vhodný domácí trh pro znovu použité panely.

„Vzhledem k těmto výzvám, spolu s vysokými náklady na recyklaci a omezeným trhem s recyklovanými materiály existuje v Austrálii naléhavá potřeba inovativnějších řešení recyklace,“ uvádí zpráva.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist