Klimatické žaloby: „Boháči se radují.“ O co skutečně jde

Uveřejněno dne 15 dubna 2024 000 8:00

Svět se díval na jásající švýcarské babičky, které vyhrály klimatickou žalobu. Britský novinář Toby Young však upozornil, že je třeba od babiček přesunout pozornost k mnohem důležitějším hráčům. Má na mysli zelené miliardáře, kteří už nechávají odpovídajícím způsobem školit některé soudce.

Klimatické žaloby: „Boháči se radují.“ O co skutečně jde
Foto: Archiv
Popisek: Země
Před pár dny se skupina švýcarských babiček obrátila na Evropský soud pro lidská práva a ten konstatoval, že státy porušují lidská práva svých občanů, když nedělají dost pro ochranu klimatu. Skupinu švýcarských starších žen podpořila švýcarská odnož Greenpeace. Dámy si stěžovaly, že klimatické změny ohrožují životy seniorů víc než jiných skupin.Švýcarská vláda se bránila, že souvislost mezi bojem s klimatickými změnami a životem dvou tisíc starších dam, nemluvě o tom, že vláda i tak proti změnám klimatu jedná. Server Seznam zprávy upozornil, že verdikt Evropského soudu pro lidská práva může mít vliv i na Česko, protože i v této zemi žijí aktivisté uvažující stejným směrem jako švýcarské starší dámy.

Také server katarské televize Al-Džazíra upozornil, že verdikt Evropského soudu pro lidská práva otevře stavidla dalším žalobám.

Rozsudek by mohl mít dominový efekt v celé Evropě i mimo ni a vytvořit závazný precedens pro to, jak se některé soudy vypořádávají s rostoucí vlnou klimatických sporů vedených na základě porušování lidských práv.

Soud konstatoval, že Švýcarsko podle rozsudku porušilo článek 8 Evropské úmluvy o lidských právech, který zaručuje „právo na respektování soukromého a rodinného života“.

Britský novinář Toby Young na sociální síti X napsal, že je třeba od babiček přesunout pozornost k mnohem důležitějším hráčům.

„Zapomeňte na staré dámy ze Švýcarska. Skutečnými vítězi klimatického verdiktu ESLP jsou zelení miliardáři. Připravují novináře a politiky, aby propagovali Net Zero – a dokonce vedou převýchovné kurzy pro soudce,“ napsal na sociální síti X.

Toby Yong promlouvá

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist