Šumavané zablokovali aktivistům cesty

Uveřejněno dne 12 srpna 2011 000 11:53

blokadaTerčem dalších útoků se stali aktivisté, kteří blokují kácení kůrovcových stromů na Šumavě. Místní lidé jim znemožnili vyjet s auty směrem k lesu. Došlo i na osobní útoky, při kterých byl jeden z aktivistů zasypán kýblem plným kůrovce. Správci parku mezitím oznámili, že s kácením na Ztraceném jsou téměř hotovi.

„Nový týden přinesl nové postupy domorodců,“ glosoval ranní události Vratislav Vozník z Hnutí Duha.
Skoro 200 obyvatel obcí Národního parku Šumava se vydalo na protestní průvod

Místní lidé byli podle něj nebývale aktivní. Když odpůrci kácení chtěli v šest ráno odjet z místa, kde jsou ubytováni, směrem do lesa, byly všechny odjezdové cesty už zablokovány traktory. Aktivisté se tak museli do lesa vydat pěšky, a než se tam dostali, rozjelo se kácení naplno.

Asi dvacetičlenná skupina aktivistů se vydala k Černohorské nádrži, kde pracují dřevorubci. Na místě byli i policisté. Ti už ráno zadrželi dva aktivisty a zabavili jim lezeckou techniku pro výstup na stromy.

Policie znemožňuje aktivistům bránit dřevorubcům v práci a také místní lidé se už v uplynulých dnech opakovaně postavili proti aktivistům.

Ti se o víkendu snažili vysvětlovat domorodcům a turistům svá stanoviska, ale odehrály se další incidenty. „Na hlavu jednoho z aktivistů vysypal útočník kýbl plný kůrovců,“ popsal Vozník. V pondělí proto Hnutí Duha svůj infostánek raději zrušilo.
S kácením jsou téměř hotovi

Správa šumavského parku v pondělí oznámila, že po necelých třech týdnech prací je zásah proti kůrovci v lokalitě na Ztraceném téměř dokončen.

Zelení chtějí čtvrtou zónu

Strana zelených navrhuje, aby v Národním parku Šumava vznikly čtvrté zóny s nejnižším stupněm ochrany. „Byl by tam volnější režim pro rozvoj obcí,“ uvedl v Rádiu Česko předseda strany Ondřej Liška. V parku jsou zatím tři zóny, nejpřísněji chráněná je ta první.

„I přes nezákonnou blokádu je jisté, že správa parku díky výborné organizaci práce dostala v lokalitě Na Ztraceném kůrovcovou kalamitu pod kontrolu,“ řekl mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Park měl v plánu na Ztraceném porazit nebo odkornit nastojato celkem na 5 000 stromů. Další napadané stromy jsou podle Pechouška až na výjimky ve vývojových stadiích, kdy v blízké době nehrozí výlet kůrovce, a proto nemohou napadnout další zdravé stromy.

Přesný termín, kdy motorové pily na Ztraceném utichnou, mluvčí neřekl. Rozhodne podle něj počasí, určitě to ale bude v nejbližších dnech, nejpozději do konce týdne.

Jeden z aktivistů Vratislav Vozník se zatím nechtěl vyjadřovat k případnému ukončení blokády nebo k přesunu na jinou šumavskou lokalitu, kde se proti kůrovci bude dál zasahovat.

„Vždy se rozhodujeme až podle aktuální situace, která nastane,“ řekl Vozník. Obecně podle něj platí, že dokud se na Šumavě bude zbytečně kácet, aktivisté tomu budou bránit.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist