Na Šumavě se pořezal dřevorubec

Uveřejněno dne 16 srpna 2011 000 14:08

sumava3Kácení v lokalitě Na Ztraceném u Modravy mohlo skončit tragédií. Jeden z dřevorubců se v pátek před polednem pořezal motorovou pilou. Záchranka ho odvezla do nemocnice. Správa parku tvrdí, že úraz zavinili ekologičtí aktivisté, kteří ztěžují dřevorubcům práci.

„Zraněný má řeznou ránu v oblasti kyčle,“ uvedl šéf strážců Národního parku Šumava Petr Šrail.

Zraněného ošetřovali před příjezdem záchranky strážci parku. „Jeho stav není nijak kritický, ale bylo potřeba dřevorubce transportovat k dalšímu vyšetření do nemocnice,“ doplnila mluvčí plzeňských záchranářů Lenka Ptáčková.

Co přesně se u Modravy stalo, ale není jasné. Podle jedné z verzí přišli ke dřevorubci, který zbavoval strom větví, dva aktivisté a začali ho obtěžovat. Když je chtěl dělník odehnat, tak upadl a zranil se.

Serveru Lidovky.cz dřevorubec řekl, že si ho od rána natáčely dvě dívky, které nechtěly odejít. „Když jsem se koukl, jestli mi (aktivisté) nevbíhají pod kácený strom, dojíždějící řetěz mě řízl,“ popsal. Zranění si prý nejprve vůbec nevšiml, nakonec ale skončil s jedenácti stehy. V sobotu se ale vrátí zase do práce.

Mluvčí blokády Vratislav Vozník popřel, že by byl do incidentu u Ptačího potoka zapleten kdokoliv z aktivistů. „Podle mých informací v tomto incidentu nehrál žádnou roli nikdo z blokádníků,“ napsal v SMS Vratislav Vozník.

Zástupci parku naopak říkají, že na vině jsou právě aktivisté. „Nešťastná událost je přímým důsledkem nepřehledné situace, ke které díky blokádě v lokalitě Na Ztraceném došlo,“ konstatoval mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Jedná se o první vážnější zranění při blokádě kácení stromů na Šumavě.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist