Nebyl to dialog, ale řada monologů

Uveřejněno dne 19 srpna 2011 000 10:11
straskyPo jednání v Modravě mezi zástupci parku a aktivisty sdělil Jan Stráský, že schůzku považuje ne za dialog, ale za řadu monologů.

„Nabídli jsme zřízení horké telefonní linky, na kterou mohou nejen aktivisté, ale každý oznámit, že se případně na území parku děje cokoliv v rozporu s pravidly. Stále však zůstává rozdílný názor na to, jakou chceme Šumavu. Někteří ji chtějí hnědou, my chceme lesy zelené,“ řekl ředitel parku Jan Stráský.

Park nadále hodlá pokračovat v zákroku proti kůrovci, pokud to bude nutné. „Na určitém postupu, tedy i na kácení, ne však v bezzásahových zónách, jsme se dohodli s ministrem Chalupou, pokud to bude nutné. Pokud nám však příroda pomůže vysokou mortalitou kůrovce, zásah omezíme, nechceme kácet tehdy, kdy to není nezbytné. Vyšleme do lesa experty, kteří prověří úmrtnost kůrovce a pak rozhodneme, zhruba v horizontu 14 dnů,“ dodal Stráský.

Aktivisté zůstávají dál na místě, a to nejen Na Ztraceném, ale i v dalších lokalitách, jako je Smrčina, Přášily, Trojmezenský prales a v dalších místech. „Pokud se začne dále kácet, obnovíme blokádu v plném rozsahu,“ řekl mluvčí blokády Vozník po skončení jednání.

Aktivisté i správa parku se rozcházejí i v číselných údajích. Podle parku je nyní úmrtnost kůrovce Na Ztraceném 15 procent, podle aktivistů až 80 procent, a to díky počasí, virům, plísním a parazitům, kteří kůrovce v chladu a vlhku napadají. „Tento údaj v nejbližších dnech prověří naši odborníci, mortalita se může měnit každý den,“ doplnil Stráský.

Obě strany však jednání u kulatého stolu vítají, přestože shodu nenašly. „Další schůzka by se mohla uskutečnit zhruba za měsíc,“ konstatoval Stráský. „Pozvání rádi přijmeme,“ dodal mluvčí aktivistů Vozník.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist