Schwarzenberg: uran z Iráku? NE!

Uveřejněno dne 9 září 2011 000 13:34

uranSpojené státy chtěly v Česku dočasně uskladnit irácký uran. Plány Washingtonu však v prosinci 2007 zatrhl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Respektoval totiž, že v tehdejší vládě seděl za Stranu zelených. Američané také v roce 2006 podporovali v Česku vznik velké koalice. Informace se objevily v depeších na serveru WikiLeaks.

O postoji českých představitelů napsal do Washingtonu tehdejší velvyslanec USA v Praze Richard Graber tajnou depeši 24. ledna 2008. Přes oboustrannou podporu projektu nešíření jaderných zbraní prý český ministr zahraničí žádost odmítl „z politických důvodů“.
Americké depeše o Česku

ÚPLATEK: Steyr ambasádě oznámil, že Dalík chtěl úplatek

TERORISTÉ: Washington chtěl v Česku umístit Ujgury

VONDRA: Američané mezi českými politiky preferovali Vondru

RADAR: Češi chtěli do voleb pozdržet rozhodnutí o radaru

„Na okraj soukromého setkání s (americkým) velvyslancem 23. ledna (2008) Schwarzenberg trval na svém rozhodnutí, když vysvětloval, že ujmout se tohoto projektu by bylo politickou sebevraždou pro Stranu zelených, a tím pro současnou koalici,“ referoval Graber z Prahy.

Podle Grabera si Schwarzenberg uvědomoval, že zelení jsou už tak napadáni mnohými svými přívrženci za účast ve středopravé vládě Mirka Topolánka a hlavně za to, že jsou ochotni zvažovat americkou žádost o umístění radaru protiraketové obrany v ČR, a také za to, že dostatečně aktivně neprotestují proti úvahám vlády zvýšit závislost země na jaderné energii.

„Schwarzenberg se opakovaně ukázal být spolehlivým a čestným vyjednávačem v takových otázkách“ a americká ambasáda jeho analýzu pokládá za věrohodnou. Po přímém rozhovoru mezi velvyslancem a ministrem zahraničí považuje americká strana českou odpověď za „definitivní“, uvádí se v depeši.
Američané po volbách v roce 2006 podporovali velkou koalici ODS a ČSSD

Z jiné depeše vyplývá, že americká ambasáda v Praze po českých parlamentních volbách v roce 2006 podporovala vytvoření velké koalice ODS a ČSSD. Američané věřili, že by spojení dvou největších stran pomohlo jejich zájmům, mimo jiné v otázkách protiraketové obrany a nasazování jednotek v zahraničí.

„Z hlediska amerických zájmů v oblastech protiraketové obrany, transformační diplomacie a obchodního prostředí v České republice je vyhlídka na vznik vlády ODS a ČSSD pozitivním vývojem,“ uvádí se v depeši.

Dokument také kladně hodnotí, že ODS i ČSSD podporují přímé zahraniční investice do ČR a český vývoz. Vznik velké koalice by ale podle americké ambasády nezlepšil transparentnost a problémy s korupcí v Česku. ODS nakonec vytvořila vládu s KDU-ČSL a se zelenými.

Portál WikiLeaks na začátku září zveřejnil všechny důvěrné depeše americké diplomacie, které má k dispozici. Na internetu se tak objevilo všech 251 287 dokumentů, které je možné číst pomocí hesel. Jedna z depeší se věnuje například velké sebedůvěře prezidenta Václava Klause, jiná sympatiím americké administrativy k Alexandru Vondrovi.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist