Další zelené šílenství

Uveřejněno dne 20 září 2011 000 13:25

aneb Uhni, člověče, já jsem pták!

Před pár týdny obdržel primátor Teplic Kubera zajímavý dopis od Ústřední komise pro ochranu zvířat, podepsaný paní Mgr. Zelenou. Nekecám. Opravdu se tak jmenuje.

Ústřední komise v něm konstatuje, že zábava lidí je jedna věc, ale ptačí problémy druhá a podstatnější. Vyslovuje nelibost nad tím, že si lidé ke své zábavě při pořádání různých společenských a sportovních akcí vybírají městskou zeleň, a to navíc v době, kdy to ptákům (!) absolutně nevyhovuje.

„Ústřední komise pro ochranu zvířat je podle zákona na ochranu zvířat proti týrání, která doporučuje opatření a koordinuje plnění úkolů na úseku ochrany zvířat. Dovolte tedy, abychom se na vás v rámci úkolu stanoveného 94. plenárním zasedáním ústřední komise obrátili s následující výzvou. V posledních letech se ve větších městech rozmohlo pořádání jarních zábavních akcí, spojených s hlučnou produkcí. Proti pořádání takových akcí obecně samozřejmě nic nenamítáme. Problém z hlediska ochrany zvířat je ale bohužel v místě a čase jejich konání. Místem těchto akcí jsou městské parky (…) a termín konání je nešťastně načasován do května a června…“

Úkol z plenárního zasedání zněl jasně. Nebyl čas zabývat se tím, kdo je kdo… To by tak hrálo, aby se hrálo na přelomu jara a léta a ještě navíc ve městech, když ptáci potřebují klid a podle podle § 4 odst. 1 písm. j) zákona 246 na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, se za týrání považuje vyvolávat bezdůvodně nepřiměřené působení stresových vlivů biologické, fyzikální nebo chemické povahy, přičemž hluk, případně světelné efekty z těchto akcí takovými stresovými vlivy podle Mgr. Zelené jednoznačně jsou. Nezapomíná proto předpisově zmínit ani zdroj ochrany všech ptáků, když v dopisu sděluje, že:

„V zájmu ochrany druhů ptáků, kteří volně žijí na evropském území členských států ES, je zakázáno úmyslné vyrušování těchto ptáků, zejména během rozmnožování a odchovu mláďat, pokud by šlo o vyrušování významné z hlediska cílů směrnice o ptácích, směrnice Rady 79/409 ES, o ochraně volně žijících ptáků…“

Myslím, že je fajn, když máme ty unijní směrnice. Člověk by bez nich byl najednou takový bezradný, nevěděl by, co je správné a co ne, a hodně lidí by najednou nemělo zaměstnání (úmyslně nepíšu práci). Ústřední komise má pravdu. Ptáky si musíme, milé dámy a pánové, chránit a pečovat o ně. Koneckonců i závěrečná výzva z plenárního zasedání na to pamatuje svým apelem:

„Vážený pane primátore, předpokládáme samozřejmě, že nemáte zájem na snižování ptačí populace ve vašem městě takovýmto způsobem, a že pokud se uvedené produkce u vás v nevhodném čase a místě konají, tak pouze náhodou a kvůli neuvědomění si vzniku možných ptačích problémů. Proto vás Ústřední komise pro ochranu zvířat vyzývá, abyste v případě zájmů různých subjektů, pořádat zábavnou akci, spojenou s hlučnou produkcí, určil buď jiný termín, než květen a červen, nebo jiné místo, než je veřejná zeleň, park. Věříme, že naši výzvu pochopíte a v příštích letech budete při pořádání hlučných akcí brát na hnízdící ptáky ohled…“

Snad se tedy lidé smíří se svou novou pozicí v dosavadním potravinovém řetězci. Snad pochopí závažnost situace a nepřístojnost svého sobeckého chování vůči ptákům a jejich unijní směrnicí garantovaným ptačím právům a své letní venkovní radovánky, festivaly, dětské dny a sportovní klání přesunou z května a června někam mimo městskou zeleň a na rozumnější období. Vždyť městské parky a zeleň přece nestavíme pro lidi… Do háje, doufám, že se žádný další ekoterorista, který má problém s absencí zdravého rozumu a vnímáním postavení člověka vůči ptákům ve městě, nedostane zase nahoru. Termín „ekoterorista“ považuji v tomto kontextu za více než výstižný. Jde totiž primárně o útok člověka na člověka a bohatě k tomu někdy místo bomby stačí jen hloupé legislativní nařízení a pitomá směrnice.

Autor je zakládající člen Strany svobodných občanů

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist