Rakušané! Nestrkejte nos do českých jaderných elektráren

Uveřejněno dne 20 září 2011 000 14:57

rakouskoNehoráznost je slabé slovo k tomu, co si dovolil rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger vůči České republice. Prý jeho země nám bude všemi prostředky bránit v rozvoji jaderné energetiky. Takovou drzost si nesmíme nechat líbit! Vyzývám proto vládu České republiky, aby urychlila přípravu k rozšíření Temelína o další dva bloky a výstavbu dalších atomových elektráren.

Energetika je čistě záležitostí evropských zemí, které mají plné právo si zvolit koncepci, která jim nejlépe vyhovuje. Jestliže tedy Rakušané a Němci z iracionálních důvodů odmítají jádro, je to jejich věc, a drahou elektřinu budou platit hlavně oni, ale ať se nepletou do života druhým.

Česká republika nemá jinou možnost než vsadit na jádro! Budoucnost tepelných elektráren je nejistá už kvůli těžebním limitům v severních Čechách. Pro masivní stavbu vodních elektráren u nás nejsou přírodní podmínky a výroba elektřiny z plynu by byla drahá a dále zvýšila by naši závislost na problematických zemích. Obnovitelné zdroje jsou ideálním doplňkovým zdrojem pro výrobu elektřiny, ale nemohou být minimálně v horizontu desetiletí tím hlavním. Navíc i ony dokáží být nebezpečné. Energetičtí odborníci upozorňují: Jestliže například začne foukat pořádný vichr na severu Německa a roztočí tamní větrné elektrárny naplno, vážně hrozí přetížení sítě, následně Blackout čili masivní výpadek elektřiny i v České republice z důvodu propojení přenosových sítí.

Podle nedávného průzkumu agentury STEM z okolí temelínské elektrárně je jasné, že tamní lidé jádro podporují. Pro rozvoj jaderné energetiky a dostavbu temelínské elektrárny jich jsou tři pětiny a 54% respondentů považuje jaderné elektrárny za klíčové pro budoucnost české energetiky. A tato čísla platí v podstatě platí pro celou Českou republiku.

Strašení Fukušimou je hloupé už z toho důvodu, že jaksi v Čechách a na Moravě nehrozí silné zemětřesení a ničivé vlny tsunami. Navíc nedávné mezinárodní testy dokázaly, že jaderné elektrárny v Temelíně a Dukovanech jsou bezpečné.

Rakušané musí už konečně pochopit, že Česká republika je suverénním státem a jedině ona si bude rozhodovat o budoucnosti své energetiky. Dolnorakouský zemský rada pro energetiku Stephan Pernkopf označil českou koncepci za nezodpovědné šílenství. Šílenstvím jsou ale hlavně rakouské výhružky a v hrubém rozporu s dobrými mravy a mezinárodním právem vměšování se do vnitřních záležitostí sousední země.

Našim jižním sousedům bych doporučil, aby si raději hleděli bezpečnosti svých zařízení. Temelínská elektrárna totiž na rozdíl od kaprunské pozemní lanovky ještě nikoho nezabila.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist