Nejvíc másla na hlavě má Babiš

Uveřejněno dne 22 září 2011 000 9:41

machOtevřeme iDnes, Babiš. Otevřeme iHned, Babiš. Otevřeme lidovky, Babiš. Otevřeme ČT24, Babiš. Chtělo by se parafrázovat starou anekdotu – člověk aby se bál otevřít ledničku: Babiš pod různými značkami.

Andrej Babiš, člověk, který doslova bohatne na penězích daňových poplatníků, se staví do role největšího bojovníka s korupcí. Nejvíc másla na hlavě má ale právě on.

Pan Babiš loni prolobboval Poslaneckou sněmovnu, která den před volbami posvětila navýšení povinného obsahu biopaliv  – 4,1 % bioetanolu v benzínu a 6 % v naftě. Ve výsledku na litr paliva doplácíme 2 koruny. Ročně 15 miliard korun.

Pan Babiš je největším příjemcem dotací v České republice. Jestli chce někdo vědět, kde jsou miliardy zemědělských dotací, má je Babiš.

Svobodní byli jedinou politickou stranou, která proti hanebnému schválení „Babišova“ biopalivového zákona protestovala. Babiš tehdy před sněmovnu poštval zemědělce, aby zastínili protest Svobodných. Poslanci všech stran pro zákon hlasovali.

Před tím mě pan Babiš pozval na oběd a vysvětlil mi, že dokud budou mít Svobodní v programu zrušení biopaliv, nemohou nikdy čekat, že získají od byznysu finanční podporu.

V den zveřejnění výsledků voleb mi pak Babiš poslal posměšnou SMS, že má víc zaměstnanců, než Svobodní voličů (Svobodní dostali 38 tisíc hlasů).

Abychom odstranili bující korupci, je potřeba zpřetrhat toto pouto mezi byznysem a politikou.

Zrušení škodlivé podpory biopaliv je ve skutečnosti důležité nejen pro peněženky řidičů, je to i veledůležitou součástí boje s korupcí.

Potřebujeme, aby podnikání bylo závislé na přízni spotřebitelů, nikoliv na přízni politiků a úředníků. Až se tak stane, korupce zmizí. Musíme každý zákon posuzovat podle toho, jestli vazby podnikatelů a politiků vytváří, nebo zpřetrhává.

Petr Mach je ekonom a předseda Strany svobodných občanů

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist