Jsi tlustej a dejcháš, oteplování je tvoje chyba

Uveřejněno dne 23 září 2011 000 11:23

greensvastikaBadatelé z Robert Gordon University dokončili studii, která zkoumá vliv obezity na globální oteplování. Zjistili, že jednou z dílčích příčin globálního růstu teplot je příliš mnoho lidí s nadváhou.

Studii prováděli tři učenci z Centre for Obesity Research and Epidemiology (CORE). Studie ukazuje, že kdyby každý člověk s obezitou či nadváhou zhubnul o 10 kg, výsledný pokles skleníkových emisí by odpovídal 0,2% globálních emisí CO2 z roku 2007.

Dr Catherine Rollandová byla jedním z vedoucích výzkumníků tohoto projektu. Vysvětluje: „Toto snížení lze vysvětlit principem respirace – to je proces, kterým organismy dýchají kyslík, který je konvertován na CO2 a pak vydechován. Produkce CO2 proporcionálně odpovídá tělesné hmotnosti a těžší jedinci produkují více než lidé se zdravější váhou. Globální epidemie obezity tedy vedla k tomu, že lidé produkují větší objemy klíčového skleníkového plynu.“

Výchozí studii prováděla doktorandka Ania Gryka pod vedením dr Rollandové a profesora Iaina Brooma, ředitele CORE. Byla otištěna v International Journal of Obesity 26.července 2011.

Inspirací pro tuto studii byl článek „Doctors and Climate Change“ z listopadu 2010 od Iana Robertse a Robina Scotta, kde autoři vyzvali k celosvětovému úsilí zdravotníků k boji proti příčinám změny klimatu. Šlo o úvodník vydaný současně v British Medical Journal, Lancet and the Finish Medical Journal v rámci agitace před klima konferencí v mexickém Cancúnu.  V  článku se například psalo, že se lidé z oteplování po…. že kvůli globálnímu oteplování lidé budou mít  více průjem. (str. 4 nahoře). Dále se tam psalo, že lidem prý zdravotně prospěje, když budou místo autem chodit pěšky a když budou méně jíst maso. Čímž se také sníží emise CO2.

Dr Rollandová uzavírá: „Není pravděpodobné, že by se podařilo prosadit globální hubnutí takového rozsahu  v dohledné době. Je však jasné, že úsilí o takové snížení by pomohlo naplnit plány snižování emisí CO2 a zároveň by prospělo světovému zdraví. Pointa je, že prospějete-li svému zdraví, prospěje to i zdraví planety.“

Nepramení ale snahy zakázat lidem maso a nutit je k asketismu spíše z puritánské tradice dávných církevních řádů? Každopádně tyto studie jsou skvělou zprávou pro obezitology, protože to znamená, že konečně nalezli způsob, jak se napojit na bohaté fondy na výzkum globálního oteplování.

Pro lidi s nadváhou to už tak dobrá zpráva není. Nejenže musejí od dětství snášet příkoří a nadávky do tlusťochů, ale ještě navíc budou teď napadáni, že způsobují katastrofální změny klimatu, hurikány a záplavy.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist