Biopaliva prý sníží emise

Uveřejněno dne 10 října 2011 000 11:54

biomasaRuku bych jim urazil za takové hlasování

Je to stereotyp, ale experti Evropské unie se zase sekli ve výpočtech. Tentokrát při přípravě boje proti emisím. Sice pěkně spočítali, kolik nás to bude stát na dotacích, ale emisí je tak nějak víc, než před tím.

Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík svého času napsal, cituji: „Výsledek je jasný: metylester řepkového oleje, který se přimíchává do nafty, uspoří 42% emisí oxidu uhličitého. Bioethanol vyrobený z cukrové řepy, který se přimíchává do benzínu, uspoří 43% emisí. Česká biopaliva tedy splňují evropská kritéria udržitelnosti, která stanoví, že se musí ušetřit nejméně 35% emisí. Jejich klimatický efekt je tedy jednoznačně kladný. V roce 2017 začnou platit přísnější kritéria a biopaliva budou muset uspořit nejméně 50% emisí.“ Odvolával se přitom na zjištění expertů Evropské unie a s ironií jemu vlastní zesměšňoval každého, včetně hlavy státu, kdo si dovolil tvrdit něco jiného. Zkrátka opět „Nebyl čas, zkoumat kdo je kdo. Rozkaz zněl jasně.“…tentokrát do boje za snížení emisí skleníkových plynů.

Evropská unie splnila další ze svých smělých cílů. Pravda, byl to cíl neměřitelný, ale zase se politikům snáz plnil, když už ty měřitelné ekonomické nevycházejí ani podle stále upravovaných horších a horších čísel. Všichni jsme si sáhli do peněženek a vynaložili na splnění cílů „už více neoteplovat“ další miliardy. Co čert nechtěl, zase se našel nějaký třídní nepřítel, který to všechno přepočítal. Tentokrát to byli členové vědeckého poradního výboru Evropské agentury pro životní prostředí, kteří zjistili, že přeměnou klasického zemědělského systému, založeného na principu pěstování potravin, na lány energetických rostlin, je systematicky ničeno obrovské množství rostlin odbourávajících oxidy uhlíku, a že když to v Unii kvůli dotacím počítali, nebrali na tuto okolnost zřetel. Podle jejich závěrů by naplnění přechodu od fosilních paliv na biopaliva podle dosavadních schválených plánů EU vedlo jen k dalšímu ještě vyššímu nárůstu emisí skleníkových plynů.

V současné podobě demokracie v Evropě platí pravidlo, že za svá rozhodnutí nenese politik žádnou skutečnou odpovědnost a to ani v případě, že by jeho rozhodnutí znamenalo ve výsledku ztrátu stovek miliard korun z veřejných rozpočtů, které byly vynaloženy v rozporu s péčí řádného hospodáře, nebo že následkem jeho rozhodnutí někde v rozvojovém světě trpí hlady, protože jsme tam přesunuli pěstování rostlin pro pohonné hmoty. No co, vždyť přece máme zase jiné fondy, ze kterých do těch rozvojových oblastí to jídlo pak dovezeme, protože přece máme také jiné cíle, například humanitární. A cíle se plnit musí. To je jasné.

Myslím, že je to zatraceně špatně. Za prosazení tezí typu „Biopaliva uspoří 43% emisí“, které nás stojí úplně zbytečně společné peníze, by měl podle mě přece někdo sedět a do konce svého umělozeleného života splácet vzniklou škodu. Tak třeba někdy příště…

Autor je zakládající člen Strany svobodných občanů.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist