Hrající si děti přijdou na desetitisíce korun

Uveřejněno dne 20 října 2011 000 9:32

detiDohodli se, že se dohodnou. Tak v úterý skončil soudní spor bývalého textaře skupiny Katapult Ladislava Vostárka se Stranou zelených a Martinem Bursíkem. Umělec od politiků nejspíš dostane desetitisíce korun a omluvu za to, že použili v předvolební kampani část textu písně Až.

Soudce Martin Valehrach se snažil obě strany přesvědčit, že je vyjde levněji, když se mimosoudně dohodnou, než když se budou dohadovat přes soudy, které je budou stát desetitisíce na výlohách.

„Aby se nestalo to, co se říká, soudili se o plot a prosoudili celou chalupu,“ apeloval Valehrach na Vostárka a dvě advokátky, které zastupovaly Bursíka a Stranu zelených.

„Pan soudce je moudrý člověk, uvědomil jsem si, že doba uplynula, vztek přešel. Nicméně pro mě má větší cenu než peníze to, aby lidé věděli, že jsem nikdy v žádné partaji nebyl, nebudu a nikdy jsem žádnou nepodporoval a podporovat nechci,“ reagoval na jednání Ladislav Vostárek. Dodal, že bude trvat na omluvě od Strany zelených i jejího expředsedy a někdejšího poslance Martina Bursíka.

Netahejte do toho Katapult, zlobí se Říha

Od Vostárkovy žaloby se ostře distancoval zpěvák Katapultu Oldřich Říha. „Stydím se za to, že Katapult je v této kauze zmiňován, ačkoliv se žalobou Ladislava Vostárka nemá vůbec nic společného,“ uvedl v prohlášení Říha s tím, že Vostárek s Katapultem nespolupracuje už 31 let.

Vostárek u soudu chce po zelených půl milionu jako ušlý zisk za užívání části jeho textu. A také omluvu v jednom z celostátních deníků. Obě strany se nakonec shodly, že částka se nejspíš sníží na 75 tisíc korun. Pod podmínkou, že omluva nebude jednorázová, ale zelení ji uveřejní několikanásobně a ve více médiích.

Někdejší předseda SZ a exposlanec Martin Bursík je navíc ze soudního sporu „venku“. Vostárek i Bursíkova advokátka se dohodli, že žaloba bude směřovat pouze na Stranu zelených. Bursík je považovaný soudem za jejího zaměstnance.

„Pan doktor Bursík vnímá odpovědnost za tuto situaci. Předpokládám, že se bude podílet na případném zaplacení částky. Bude také ochoten se protistraně omluvit jak osobním dopisem, tak na internetových stránkách,“ sdělila u soudu Bursíkova advokátka Radka Dohnalová.
Bursík: O Vostárkovi jsme nevěděli, Říhova záruka nám stačila

Martin Bursík zdůraznil, že v době, kdy se pro slogan do kamapně rozhodli, strana o autorství Vostárka nevěděla. „Kontaktoval jsem Oldu Říhu a on s návrhem souhlasil. Neměli jsme ani tušení, že text k písni napsal pan Ladislav Vostárek. Neznali jsme ho,“ uvedl Bursík a dodal, že jakmile Stranu zelených textař kontaktoval, kampaň stáhli.

„Nemám k tomu v tuto chvíli žádný jiný komentář než to, že využijeme lhůty k dosažení dohody. Budeme o ní jednat,“ řekl iDNES.cz předseda Strany zelených Ondřej Liška.

„Moje osobní stanovisko je, že v žádném případě nemůže být autorským dílem jedna věta z textu písně. Pojmem autorské dílo se rozumí celé dílo, kde jsem navíc autorem hudby,“ komentoval situaci Říha.

Dohodu musí mít soudce na stole nejpozději do měsíce, jinak se celá věc bude řešit prostřednictvím soudních tahanic. A tedy nejspíš i přes znalecké posudky. Cenu jednoho Valehrach odhadl nejméně na 10 tisíc korun. Ve hře jsou také soudní výlohy a odměna advokátům. Podle Valehracha se proto oběma stranám vyplatí dohodnout se.

Vostárek Stranu zelených a Bursíka žaloval loni na podzim. Ve sněmovní kampani použili slova „A co děti? Mají si kde hrát?“ Právě ta zlidověla zásluhou písně Katapultu s názvem Až, kterou Vostárek textoval.

Strana zelených se ale bránila tím, že měla svolení od zpěváka skupiny Oldřicha Říhy a dohodla se také s Ochranným svazem autorským. Soud však upozornil, že Říha je pouze autorem hudby, text náleží Vostárkovi. Martin Bursík se pak odvolával na to, že byl kandidátem Strany zelených. Fakticky proto kampaň náležela nikoliv jemu, ale straně.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist