Vláda dá příští rok přes 11 miliard na zmírnění růstu cen elektřiny

Uveřejněno dne 2 listopadu 2011 000 9:40

zarovka_cezVláda příští rok vynaloží 11,7 miliardy korun na zmírnění růstu cen elektřiny způsobeného rozmachem fotovoltaických elektráren. Elektřina pro domácnosti by tak měla v průměru zdražit v meziročním srovnání o 4,3 procenta, podniky za elektřinu zaplatí asi o 6,2 procenta více.

Vyplývá to z návrhu nařízení vlády ke stanovení prostředků pro podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů, jehož předkladatelem je ministerstvo průmyslu a obchodu. Největší část dotací půjde právě na podporu fotovoltaiky.

Bez vládních dotací by bylo zdražení elektřiny v příštím roce daleko drastičtější. Podle ministerstva průmyslu a obchodu by domácnostem zdražila v průměru o 11 procent, firmám o 15 procent.

Loňský prudký nárůst fotovoltaických elektráren bude stát příští rok přes 22 miliard korun, celkové náklady na obnovitelné zdroje dosáhnou asi 32 miliard. Vláda z toho pokryje část dotacemi, další část se promítne do cen elektřiny.
Vláda tlumila růst elektřiny i letos

Vláda dotovala obnovitelné zdroje částkou 11,7 miliardy i letos, aby růst cen elektřiny zmírnila. Zdroji těchto 11,7 miliardy korun byla letos 26procentní daň ze solárních elektráren. Prostředky vláda čerpala také z 32procentního zdanění bezplatných emisních povolenek. Zvýšily se také poplatky za zábor půdy, na které solární elektrárny stojí. Z těchto zdrojů budou prostředky pravděpodobně čerpány i v příštím roce.

Vládní dotace na obnovitelné zdroje sníží poplatek za obnovitelné zdroje z předpokládaných 625 korun na megawatthodinu na 420 až 430 Kč/MWh. Letos činil tento poplatek díky dotacím 370 Kč/MWh. Konečnou cenu elektřiny pro příští rok více ovlivňuje zdražení silové elektřiny na trzích, které letos činí asi osm procent.

Rozhodnutí o dotacích na obnovitelné zdroje má vstoupit v platnost do konce října. Energetický regulační úřad pak do konce listopadu vydá rozhodnutí o cenách elektřiny na rok 2012.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist