Zlínský kraj platí škody za vlky, bobry i kormorány

Uveřejněno dne 2 listopadu 2011 000 9:41

ofceZa bobry, kteří způsobili újmu na okrasných dřevinách majiteli na Uherskohradišťsku, zaplatí škodu Zlínský kraj. Uhradí rovněž škodu, kterou vyčíslil chovatel po útoku vlka na ovci na Vsetínsku.

„Výplatu náhrad již schválili radní Zlínského kraje. Do kraje přitom tyto prostředky doputovaly ze státního rozpočtu,“ vysvětlila mluvčí Zlínského kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková. Účet za bobří dovádění činí 4770 korun, škoda za ovci dosáhla 4000 korun.

Zdaleka ovšem nejde o jediné případy, kdy kraj a stát musí škody po šelmách a zvláště chráněných živočiších hradit.

Vlků žije v Beskydech asi 15

V paměti obyvatel kopců na Valašsku i jinde v regionu jsou zejména útoky vlků na ovce, které sice nejsou časté, ale ani ojedinělé. Rovněž bobři dokázali na Zlínsku pozlobit již vícekrát.

„Mám v živé paměti, že ještě v roce 1997 byly zprávy o výskytu bobra na Moravě unikátem. Dnes už se musíme vyrovnávat se škodami, které působí. A nejen na ovocných stromech. V rámci protipovodňové ochrany musíme zajistit i kontroly hrází, na kterých dokážou bobři nadělat neplechu,“ upozornil již před časem hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

Zprávy o výskytu vlků jsou v teritoriu známy už z roku 1994. V minulém roce jich podle údajů Chráněné krajinné oblasti Beskydy žilo v Beskydech asi patnáct.

V letošním roce byly doposud na území Zlínského kraje náhrady vyplaceny v celkové výši 542 245 korun. Nejvyšší sumu 466 620 korun obdržel podnikatel ze Vsetínska jako náhradu škody způsobené kormoránem velkým na rybí obsádce v rybnících. V dalších čtyřech případech byla vyplacena náhrada škod způsobených vlkem na ovcích a ve třech případech šlo o náhradu škod na ovocných stromech způsobených bobrem evropským.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist