Platili jsme statisíce ekologickým aktivistům!

Uveřejněno dne 23 listopadu 2011 000 11:03
ekonazi2U plzeňského soudu padlo závažné obvinění na adresu ekologického hnutí Děti Země. Pavel Pelc z developerské firmy InterCora řekl, že v souvislosti se stavbou jednoho ze svých obchodních center firma v minulosti vyplatila ekologickému sdružení Děti Země 1,8 milionu korun. Ekologové tvrdí, že to je lež.
Ekologický aktivista Martin Hyťha
Ekologický aktivista Martin Hyťha

Soud se zabývá případem dvou dnes už bývalých plzeňských policistů, kteří na objednávku člověka zainteresovaného do výstavby plzeňského obchodního centra Hornbach podle obžaloby sledovali Martina Hyťhu z Dětí země. Slídili i v interních policejních databázích po citlivých informacích, které by aktivistu mohly zdiskreditovat (více o kauze čtěte zde).

Policisty Pavola Janču a Zdeňka Všahu si najal podnikatel Luděk Tůma napojený na developerskou firmu InterCora. Jednomu z policistů údajně řekl, že Hyťha je ekoterorista, který chce za souhlas se stavbou obchodního centra peníze.

Prokurista společnosti InterCora Pavel Pelc v pátek u soudu vypovídal jako svědek a mimo jiné řekl, že v minulosti už InterCora zaplatila hnutí Děti země 1,8 milionu korun v souvislosti se stavbou obchodního centra Kaufland v Rokycanech.

Advokátka Klára Slámová zastupující jednoho z expolicistů na místě okamžitě podala trestní oznámení na Hyťhu pro podezření z vydírání.

Hyťha nařčení rezolutně popřel. „Děti Země od InterCory nikdy žádné finanční prostředky neobdržely, neboť striktně nepřijímají žádné příspěvky ani dary od firem, které svou činností poškozují životní prostředí, a samozřejmě ani od firem, k jejichž stavebním záměrům se vyjadřují,“ uvedl Hyťha.

Také Děti Země podle jeho slov podají na základě pátečního dění v soudní síni trestní oznámení. Chtějí žalovat Pelce pro křivou výpověď.

Samotné soudní líčení s expolicisty a podnikatelem bylo odročeno na polovinu ledna.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist