Nesmyslný nápad…

Uveřejněno dne 23 listopadu 2011 000 11:10

elektrina3primátorů, hejtmana a rezortu ministra Chalupy!

Připravují v rámci proti smogových opatření legislativu zákona, který umožní, aby vám do vašeho rodinného domku lezl obecní naháněč a kontroloval vám čím topíte. Podle návrhu bude kontrola domácích topenišť delegována na obce.

Další buzerace občanů.

Už jim nestačí, že uzákonili roční revize komínů a k tomu jejich čištění 2 x ročně. Nestačí jim, že buzerují občany tak, že si musí každé dva roky nechat cejchovat vodoměry, či ročně nechat kontrolovat hasičáky. Opravdu si myslí, že občané nepoznají, že jim špatně táhne komín, že se jim netočí vodoměr, nebo, že mají na hasičáku tlakoměr, který ukazuje, že je v pořádku a pod tlakem? Nebo si poslanci myslí, že technická zařízení jsou ještě v 21. Století tak primitivní, že nevydrží ani 5 let? Opravdu by u rodinných domků nestačila kontrola 1 x za 5 až 10 let, nebo pokud si ji vyžádá sám občan?

Po revoluci

jsme vyhlašovali, že přestaly platit všechny normy s tím, že je svoboda a normy jsou pouze doporučující. Teď už se zase vracíme zpět do komunismu. Tvorba norem nám šla výtečně už za komunistů. Byli jsme snad nejlepší v Evropě. Měli jsme tolik normotvůrců, že stačili znormovat téměř všechno. Dnes to ještě zlepšili novátoři, kteří nám předepsali v normě u napojení na komín, místo pozinkovaného plechu, hliníkový plech. O tom, že pozinkovaný plech může za takových 10 let proreznout se může někde stát, ale opravdu to majitel nepozná a nevymění? Nesmyslem je, když se ta norma stane součástí zákona. Poslanci si ji samozřejmě nepřečtou a zákon odhlasují, protože argumentem je, že zahořelo několik domků, či chalup, kde nebyl udržovaný komín po dlouhá desetiletí a norma je již nezajímá. Copak za udržování technického stavu nemůže být plně odpovědný majitel rodinného domku, či chalupy? Proč se jim do toho pletete, buzerujete a zase narušujete soukromí občanů?

Tvorba a prodej norem

je výborný kšeft. Stát zaplatí normotvůrce za peníze občanů a občané, či podnikatelé si je pak  ještě jednou zaplatí. Vydělají na tom soukromé distribuční a obchodní firmy. Normy jsou dnes zase zákonem a závazným předpisem. Takové zákony a předpisy by ovšem dnes měly být na internetu zdarma, což by pro informovanost občanů bylo jistě potřebné a optimální. Je to stejná vychytralost, jako s tištěním „Obchodního věstníku“. Zbytečné vyhazovaní peněz občanů i podnikatelů a úmyslné omezování dostupnosti zákonů i informací pro občany a podnikatele.

Podíl lokálních topenišť

na znečištění zcela jistě značně zaostává za výrobními podniky a dnešní silnou dopravou. Z domečků se čoudilo už za našich babiček a dědečků a nebyly s tím téměř žádné problémy. Zkrátka v zimě se musí topit. Pokud soused topí nějakým odpadem, že to smrdí, může si již dnes každý stěžovat na obecním úřadě a komise to prošetří a tvůrci domluví. Jenže naši vědátoři přišli na to, že už i při pouhém spalování dřeva se tvoří škodlivé látky. Natož u hnědého uhlí, briket apod. A tak budeme tvořit nový zákon, který dle Chalupy má tyto aspekty, podporu, výchovu a trest. Možná nám zakážou topit dřevem a používat krbová kamna, nebo nám začnou měřit vlhkost topného dříví, možná budeme všichni platit emisní poplatky. Vždy se najde něco pro větší a větší státní a veřejnou byrokracii. Vždy se najde něco, jak z občanů tahat další peníze!

Je lepší topit elektřinou,

nebo plynem. Prachové emise minimální. Jenže elektřina i plyn jsou drahé a proto si to většina občanů nemůže dovolit. Pokud se někde opakovaně a dlouhodobě překračují emisní normy, tak by bylo vhodné poskytovat adresné státní dotace občanům na pořízení čistého topení a pravidelné obecní dotace na ceny elektřiny, či plynu na zimní topení, když už z českých výplat musíme platit vyšší evropské ceny i při skutečnosti, že dodavatelé elektřiny a plynu mají miliardové zisky. Ty dotace by tedy mohly bez problému hradit dodavatelé elektřiny a plynu. Probuďte se pánové, tu vaši buzeraci občanů si nedovolili ani komunisti. Občané vůbec nepotřebují obecní naháněče na topení, ale v případě potřeby stačí dotace a především

levnější ceny elektřiny a plynu!

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist